Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ούτε διάλυση, ούτε αποστασία, ούτε διωγμός … Απλά αποχώρηση, απλά διαζύγιο! (του Φώτη Χατζόγλου)



Τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Πολλοί γελούν, πολλοί αγανακτούν, πολλοί βρίζουν, πολλοί στενοχωριούνται και θλίβονται, γιατί ο χώρος αυτός αποτελούσε για χρόνια την πολιτική τους στέγη. Το μόνο θετικό για όσους τουλάχιστον ζυμώθηκαν πολιτικά σε αυτό το Κόμμα είναι ότι επιτέλους έδειξαν ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί άνθρωποι που μέχρι χτες αδιαφορούσαν. Ακόμη και πολλά από τα «εχθρικά» μέχρι χτες ΜΜΕ. Είναι η επικοινωνιακή αύρα του νέου προέδρου; Είναι η μνησίκακη διάθεση του κόσμου που θέλει να βλέπει πρώην συντρόφους να «φαγώνονται»;
Είναι που τα ΜΜΕ θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη την ώρα που ο Μητσοτάκης αλωνίζει; Μάλλον όλες αυτές οι παράμετροι παίζουν το ρόλο τους. Πάντως είναι βέβαιο ότι κι ένα μέρος των ενδιαφερομένων κινητοποιείται από την ειλικρινή έγνοια για το αν μπορεί κάτι ελπιδοφόρο να προκύψει από αυτή τη διάσπαση.
Αν τώρα φύγουμε από το ρόλο του εξωτερικού παρατηρητή και μπούμε να δούμε από μέσα τα όσα συμβαίνουν, θαρρώ ότι η αντιπαράθεση έχει ξεφύγει από τα όρια. Είναι να απορείς πώς λέγονται τόσα πράγματα και κυρίως πώς όλα αυτά πιέζονταν και πνίγονταν μέσα στο Κόμμα μέχρι πριν από λίγους μήνες! Πιθανόν φταίει ότι δεν υπήρχαν βαλβίδες εκτόνωσης σε ένα κόμμα που κατά τα λοιπά καυχιόταν ότι λειτουργεί θεσμικά και όχι προσωποκεντρικά. Σίγουρα φταίει και ότι δεν έγινε μια σοβαρή αποτίμηση των αποτελεσμάτων και έτσι έμειναν να ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες της ήττας του Μαϊου σα να μην υπήρχαν συλλογικές αποφάσεις για τις επιλογές του Κόμματος κι έχασε έτσι απλά τη μισή του δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχασε με 20 μονάδες διαφορά από τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, ούτε από τα «κακά και πετσωμένα» ΜΜΕ, ούτε επειδή ο κόσμος είναι πρόβατα και τρώει σανό! Τα λάθη είναι σοβαρότερα και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ψάχνοντας εξιλαστήρια θύματα για να φορτωθούν τις ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επειδή απέτυχε να δώσει ένα σαφές αφήγημα με προοπτική στον προοδευτικό κόσμο και της Αριστεράς και του Κέντρου, γι αυτό είχε ανεξέλεγκτες διαρροές και προς τις δυο κατευθύνσεις. Έξι μήνες μετά κάποιοι αρνούνται όλα αυτά και περιμένουν (ή φτιάχνουν) τον πολιτικό μεσσία που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο και θα τους δείξει το δρόμο της σωτηρίας. Δεν ξέρω αν κάποιους στενοχωρώ, αλλά μεσσίες δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν μπορούν να υπάρξουν στον χώρο της προόδου και της Αριστεράς.
Πολλοί, λοιπόν, φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό το Κόμμα δεν τους εκφράζει πια. Και για να διορθωθούν τα ανιστόρητα συνθήματα του νέου προέδρου που αναπαράγουν πολλοί: Αυτό δεν είναι αποστασία! Η αποστασία του Μητσοτάκη οδήγησε τους μισούς βουλευτές του Παπανδρέου στα έδρανα του αντίπαλου κόμματος και του στέρησε την κυβέρνηση! Αυτό που γίνεται τώρα είναι αποχώρηση! Όπως κάποιοι πριν από 10 ή 15 χρόνια αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα στις εκλογές και τη μετάλλαξη που υπέστη το κόμμα τους, όπως έλεγαν οι ίδιοι, έτσι και τώρα όσοι θεωρούν ότι δεν τους εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν! Για να μην πω διώχνονται! Όπως φωναχτά τους το ζητούσαν οι παραμένοντες από το επιτελείο του νέου προέδρου, όταν εξέφραζαν τους πρώτους ενδοιασμούς τους. Το «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει» και το «δε θα γίνει ανεκτή άλλη υπονόμευση εκ των έσω, όπως στον Αλέξη» ειπώθηκε κατά κόρον τον τελευταίο καιρό. Τώρα γιατί ο Αλέξης ο Τσίπρας δεν έχει πάρει θέση για όλα τα παραπάνω, έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά τουλάχιστον τώρα που βγαίνει το διαζύγιο, ας σταματήσουν οι μικροπρεπείς και ανάρμοστες επιθέσεις από όπου κι αν προέρχονται, γιατί αν μη τι άλλο αύριο δεν μπορείς με τέτοιους όρους να απευθυνθείς στον ελληνικό λαό ζητώντας την ψήφο του και να περιμένεις ότι θα σε πάρει στα σοβαρά!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, χάνει μέλη του, γιατί έχασε την προοπτική που έδινε στον Αριστερό και στον προοδευτικό κόσμο. Η προοπτική αυτή είναι απαραίτητο να εκφραστεί, γιατί είναι απαίτηση της κοινωνίας. Θα την εκφράσει το σχήμα που φτιάχνει η Ομπρέλα; Θα την εκφράσει ο φορέας των 6+6 της Αχτσιόγλου και του Χαρίτση (όπως πιστεύει ο γράφων);
Θα την εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη; Ο Τεμπονέρας ή ο Σακελλαρίδης που θα πάρουν την ηγεσία του μετά από μια ακόμη πιο καταστροφική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Θα την εκφράσει ο Τσίπρας που θα φτιάξει κάτι νέο όταν βγει από το λήθαργο; Θα την εκφράσει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, αν δεν του φύγουν κι άλλα στελέχη στη ΝΔ; Κάποιος άλλος τελείως νέος φορέας; Θα κριθούν όλα από τους πολίτες το επόμενο διάστημα. 
Ας σταματήσουν όμως οι προβλέψεις και τα ποσοστά, γιατί κάποιοι στο Κόμμα προέβλεπαν για τον Μάιο τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και κυβέρνηση και τελικά η διαφορά ήταν 20 μονάδες, αλλά προς τα κάτω!
Πάντως η κοινωνία, που κάθε άλλο παρά κοπάδι με πρόβατα είναι, έχει την απαίτηση να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που χρειάζεται, ώστε ένα νέο κίνημα με καθαρούς όρους να βάλει τέρμα στο μονότερμα του Μητσοτάκη και να κάνει την ανατροπή!

Φώτης Χατζόγλου
Ένας από τους αποχωρούντες
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Το να αποχωρούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά σε καμία περίπτωση Αποστασία.
    Το να αποχωρούν βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ που εκλεχτηκαν με Λιστα και να δημιουργούν κοινοβουλευτικη ομάδα συνεπικουρουμενοι από τους μουσουλμάνους του προξενείου αποτελεί νόθευση της βούλησης των εκλογέων του Ιούνη, πολιτική ατιμία και ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη (κόβιτ , ενεργειακό ) μείωσε το ποσοστό του από 32 στο 18.Ούτε ο Τσίπρας , ούτε η ομπρέλα . ούτε η ομάδα Αχτσιόγλου , ούτε το δίκτυο Τεμπονέρα δεν εμπόδισαν τη κατρακύλα .Παρόλο το τραγικό αποτέλεσμα , από τον Ιούνιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου δεν υπήρχαν διαλυτικές τάσεις.Η πατριώτισσα μας ,αδιαφιλονίκητο φαβορί , κάλπαζε για την προεδρία . Με την εκλογή Κασελάκη ήρθαν τα πάνω κάτω.Η πανέτοιμη και ακμαία Εφη ,σύμφωνα με δήλωση της, το Σάββατο 23/09/2023 δήλωνε ΚΟΥΡΑΣΜΈΝΗ την Δευτέρα 25/09/2023 παρόλο που της πρότειναν να αναλάβει όποιο τομέα επιθυμούσε. Η συνέχεια είναι νωπή και δεν θα αναφερθώ περαιτέρω.(διαπλοκή εγκαθιδρύεται , Πέπε Γρίλο ,Τραμπ, ομιλία με βιομηχάνους ,ομιλία στην κεντρική επιτροπή κλπ). Ο γράφων πιστεύει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. ΠΙΚΡΙΑ ,ΕΓΩΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ,ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ. κλπ Εσύ αγαπητέ Φώτη αΧτζόγλου θυμήσου πόσο τρέξαν ορισμένοι από τους αποχωρήσαντες στις περιφερειακές εκλογές!!! ΣΥΡΙΖΑ καληνύχτα ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σας!

      Διαγραφή
    2. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ 9:35ΜΜ

      Διαγραφή
    3. Είναι αλήθεια ότι το αφήγημα πως αιτία ήταν ο κόβιντ και η ενεργειακή κρίση για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι απλώς μείωση από 32 σε 18%) δεν το είχα ξανακούσει. Η αιτία που εφευρέθηκε και προβλήθηκε ως αποκλειστική από το επιτελείο Κασσελάκη ήταν η εσωτερική υπονόμευση του Τσίπρα από τον μέχρι τον Μάιο αποτελεσματικότατο Τσακαλώτο και την ικανότατη Έφη κατά ομολογία όλων μας. Όταν τον Αύγουστο εμφανίστηκε ο Κασσελάκης, αυτούς στοχοποίησε και κανέναν άλλο από τα στελέχη (που σπρώχνονταν για να τους πάρει ο φακός δίπλα στο νέο πρόεδρο) λες και αυτοί ήταν μέχρι τότε σε άλλο κόμμα. Αντί για την ανάληψη της ευθύνης συνολικά και την ανασύνταξη, το επιτελείο του νέου υποψηφίου επέλεξε ως βολική λύση τον εσωτερικό εχθρό που υπονόμευε τον Τσίπρα . Έσυρε την προεκλογική αντιπαράθεση σε προσωπικές επιθέσεις μιλώντας ως αποκλειστικός εκπρόσωπος και συνεχιστής του βουβού Τσίπρα που είχε γνωρίσει μόλις χτες! Αυτά γέννησαν πικρίες σε όλους μας. Αλλά μέχρι τις πικρίες και τέλος. Τα υπόλοιπα περί αριστερόμετρα, ελιτίστικο σνομπισμό, Πέπε Γκρίλο, Τραμπ κτλ που περιγράφεις, να τα αποδώσεις αλλού! Η λαϊκότητα της Αριστεράς ήταν πάντα βεβαιότητα που εξέφραζα και ύβρεις δεν υπάρχουν στις δηλώσεις και σχόλιά μου, που είναι ( σε αντίθεση με τα δικά σου) πάντα επώνυμα! Άκου, λοιπόν, και κάτι τελευταίο, ΑΝώΝυμε Ανθρωπάκο (υπέροχο βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ): Μην κάνεις αυτό για το οποίο κατηγορείς τους άλλους! Μη θεωρείς ότι το δικό σου αφήγημα είναι το μοναδικό σωστό για την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο βολικό κι αν σου φαίνεται!
      Φώτης Χατζόγλου (ή αΧτζόγλου, αν προτιμάς)

      Διαγραφή
  3. Μονο απο το γεγονος οτι η mediaκή ολιγαρχία προωθει τους αποστάτες, καταλαβαινουμε πολλά για το τι παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο τόπο μας πάντα θέλουμε τους ξένους και όχι τους δικούς μας μήπως η ζήλια που δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς γιατί αυτός-η κρίμα στο τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.