Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάπου στην Καστέλλα (του Γιάννη Πετρόπουλου)


Πόσες συνεντεύξεις επωνύμων και ανώνυμων 
που δόθηκαν σε δημοσιογράφους έχετε διαβάσει 
και μπορείτε να ισχυριστείτε ότι πράγματι έτσι έγιναν τα πράγματα.
Έτσι κι εγώ.

Του Γιάννη Πετρόπουλου

ΤΟΝ ΒΡΗΚΑ σε ένα καφέ στην Καστέλα, να κοιτά βαριεστημένα το κανονιοφόρο πέλαγος. Καλή θέα και μυρωδάτος καφές. Μόνος.
-Έχεις το κοκαλάκι της νυχτερίδας Κυριάκο; 
-Γιατί να μην το έχω. Γιος του Ψηλού είμαι. Αυτός μου το έδωσε. Το έδωσε πρώτα στην Ντόρα, δεν έπιασε και δοκίμασε με μένα.
-Και έπιασε.
-Δεν θα έπιανε ΑΝ δεν υπήρχε ο Αλέξης. Μόνο αυτός έκανε τα πάντα να πατήσω γερά στα πόδια μου και να πω με τα καλά Αγγλικά μου πως “αυτός ο κόσμος, ο ίδιος κόσμος είναι, διάβασε, άκουσε, δες, θα τα καταφέρεις”.
-Και τα κατάφερες.
-Καλέ μου συμπολίτη. Ξέρεις ποιον έχω καθοδηγητή! Τον Σεφερλή. Τι να τον κάνω τον Αριστοφάνη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη. Αυτοί μιλούσαν σε ένα λαό που έπιανε τ’ αχαμνά του όταν τους άκουγε και μετά όταν πήγαιναν σπίτι τους έμπαιναν  τα ερωτήματα πριν κοιμηθούν.
-Και είναι καλό να βάζεις ερωτήματα πριν σε πάρει ο ύπνος!
-Βεβαίως, αλλά και επικίνδυνο. Διαβάζοντας Σεφερλή κατάλαβα ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πηγαίνει στο κρεβάτι (όχι κάτι το πονηρό ε!), με ερωτήματα. Ο Σεφερλής στέλνει τον κόσμο “κοιμισμένο” στο σπίτι του. Αυτή είναι φιλοσοφία αγαπητέ μου, αυτήν αγκάλιασε ο Αλέξης  και μου έδωσε κρυφά τη συνταγή.
-Ο Αλέξης!
-Γιατί απορείς. Τον έχεις για διανοούμενο παλαιού τύπου! Όταν ο Αλέξης επαναλάμβανε το θεατρικό, “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”, ξέρεις πόσοι τον πίστεψαν! Ξέρεις πόσες φορές έκανε τον αρκουδιάρη!  
-Κυριάκο, ο άνθρωπος πήρε δαχτυλίδια, σήκωσε μανίκια, ορκίστηκε ενώπιον του Μίκη Θεοδωράκη σεβασμό στην Αριστερά, έσκυψε στην Καισαριανή και έστειλε τον Γλέζο στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν είναι σαν κι εσένα, γόνος μεγάλης κρητικής οικογένειας, αναντάμ μπαμπαντάμ.
-Τι κουβέντες είναι αυτές! Τούρκικες.
-Τις αναφέρει και ο Σεφέρης και ο Ελύτης.
-Δεν τις έκαναν σημαία όμως.
-Τέλος πάντων. Ο Αλέξης πώς έγινε σπόνσοράς σου, για πες μου.
-Γιατί δεν τον ρωτάς;
-Δεν μπορώ να τον βρω. Επιλέγει τις συντροφιές του.
-Κι εγώ τις επιλέγω.
-Δηλαδή!
-Εσύ κάθισες απέναντί μου, δε σε κάλεσα.
-Κυριάκο δεν είσαι επιλεκτικός, το ξέρεις. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο κοινοβούλιο το βλέπει και χωρίς μεγεθυντικό φακό.
-Κάνω ότι με σπούδασε ο Αλέξης.
-Τόσο πολύ σε έχει καθορίσει!
-Βεβαίως. Ο Αλέξης, ο Σεφερλής και τώρα τελευταία ο Κασσελάκης.
-Επ! Από που προέκυψε αυτός.
-Εμένα ρωτάς! Ρώτα τους αριστερούς. Αυτοί τον έφεραν. 
-Ε!
-Τι απορείς. Βρε τι ούφο είναι αυτοί οι αριστεροί. Καλά τους λέει έτσι ο Θεοδωρόπουλος. Μετά τη Βάρκιζα χάζεψαν όλοι, λέει, και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το έριξαν στα ψυχοφάρμακα.
-Κι εγώ αριστερός είμαι Κυριάκο.
-Παίρνεις κι εσύ τα χάπια σου. Βρε τι έχω πάθει. Μόνο οι αριστεροί με σχολιάζουν και με εγκωμιάζουν.
-Σε κατακρίνουν Κυριάκο.
-Το ίδιο είναι. Αν δεν με έβαζε στο κάδρο ο Αλέξης, τι νομίζεις πως θα έκανα με ένα κόμμα που ο καθένας είναι στην καρακοσμάρα του. Ο Αλέξης μου ψιθύρισε  πως το ίδιο συμβαίνει και με τους αριστερούς και το απέδειξε.
-Πώς το απέδειξε.
-Με τον Κασσελάκη. Αριστερός είπες ότι είσαι. Εσύ τον έφερες. Ξέρεις πόσους τέτοιους έχω εγώ στο κοινοβούλιο!  
-Κασσελάκηδες!
-Βεβαίως! Το κακό είναι ότι τους λείπει το σενάριο. Αν το βρουν, έτοιμοι είναι.
-Μεταχειρίζεται τέτοια κόλπα η Δεξιά! Έχει τέτοιους διανοούμενους που βιάζονται να βγουν μπροστά!.  
-Μη με μπερδεύεις με διανοούμενους, Καστοριάδηδες και γαλλική διανόηση. Είπαμε. Σεφερλής και πάλι Σεφερλής. Αριστεροί βρε τον έφεραν αυτόν τον άνθρωπο από τη φωλιά του καπιταλισμού! Τώρα θα μου πεις και η Παπαρήγα εκεί έστειλε τον γιο της να σπουδάσει καλά τον εχθρό. Δεν έφεραν τον γιο της Παπαρήγα όμως, έφεραν αυτό το παιδί. Πότε έμαθαν ότι είναι άξιος, πότε τον ψήφισαν  ούτε εσύ το κατάλαβες που λες ότι είσαι αριστερός. Αυτά τα σενάρια τα βλέπουν οι δικοί μου και τους ανοίγει η όρεξη. Αν κάνουν τέτοιες σαχλαμάρες οι αριστεροί, οι δεξιοί τι πρέπει να κάνουν! 
-Ο πατέρας σου έδειχνε μεγαλύτερο σεβασμό στην Αριστερά Κυριάκο. 
-Φυσικά. Με έναν Φλωράκη είχε να διαβουλευτεί, με έναν Κύρκο, με διανοούμενους σοβαρούς, τι θα έκανε. Τώρα!        
- Και τώρα έχει.
-Δεν έχει. Αν είχε δεν θα κάνατε αυτά τα καραγκιοζιλίκια με εκλογή ηγέτη από τη βάση. Αυτή η βάση, αυτός και ο ηγέτης της. Όλα τα άλλα είναι για τη Μάρθα Βούρτση και τον Νίκο Ξανθόπουλο. Σινεμά, δηλαδή.
-Τι κοκαλάκι έχει η Δεξιά που κρατά ……ενώ δίπλα της γίνεται του κουτρούλη ο γάμος.
-Ε, όχι και του Κουτρούλη. Του Κατρούγκαλου θα λες, του Κατρούγκαλου αγαπητέ μου. Με βλέπω πρωθυπουργό στο Ελλαδιστάν τόσα χρόνια όσα θα χρειαστούν για να διαβάσω το “Φθινόπωρο του Πατριάρχη”, του Γκάμπω.
-Μάρκες!
-Ξέρεις τι είναι να είσαι πρωθυπουργός σε μια χώρα τόσα χρόνια, εσύ να θέλεις να κάθεσαι εδώ ψηλά και να ρεμβάζεις και ο λαός να θέλει να σε έχει δέσμιο στο προεδρικό μέγαρο! Το δοκίμασες ποτέ αυτό. Το φαντάζομαι πως θα γίνει κι έχω μεγαλύτερη αγωνία από σας για την τύχη του αρχηγού σας.
-Σε καταλαβαίνω Κυριάκο.
-Τίποτα δεν καταλαβαίνεις. Φαντάζεσαι το άγχος ενός ανθρώπου που θέλει να ρεμβάζει από δω, από την Καστέλλα και ο λαός να θέλει να ξεπεράσεις τον Κάστρο  στα χρόνια πρωθυπουργίας! Τρομακτικό πατριώτη. Κι όλα αυτά εξ’ αιτίας της αχαΐρευτης Αριστεράς. Αν ήξερα ότι είναι τόσο λαπάδες οι Αριστεροί θα άφηνα τον Παυλόπουλο πρωθυπουργό και εγώ θα περνούσα στην Προεδρεία. Ο Καραμανλής τον έδειξε το δρόμο, αυτός μας έμαθε κολύμπι.
-Δεν μας έμαθε κολύμπι, στη θάλασσα μας πέταξε.
-Και τι έγινε! Δεν μάθατε να κολυμπάτε. Μακροβούτια έκανε η Αριστερά κι όταν έβγαζε το κεφάλι έξω από το νερό φώναζε πως πνίγεται. Άστα βρε πατριώτη. Την πολιτική, σε τέτοια επίπεδα, η την δουλεύεις ή σε δουλεύει. Καλά το λέει ο Γκάτσος.
-Τι λέει Κυριάκο ο Γκάτσος!  
-Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρά. Απλά, δεν είναι εύκολο πράγμα να κρατάς μαχαίρι και να μη περνούν τρελές σκέψεις από το μυαλό σου. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω ε!
-Ο Σεφερλής σου τα δίδαξε αυτά! 
- Ο Μάνος Χατζιδάκις. Τι νομίζεις. Και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος τους ακούει όμως σήμερα αυτούς! Εγώ τους ακούω κρυφά, γιατί έχω τον Άδωνι και με κατασκοπεύει. Ξέρεις, αυτός που διαβάζει τους αρχαίους και τους αποδίδει όπως ο Αλέξης τα Αγγλικά. Σε ωραία χώρα ζούμε πατριώτη! Σε ποια χώρα του κόσμου γαμώτο  το 75% διαβάζει στην τουαλέτα ένα βιβλίο το χρόνο, ε! Για πες μου! Ψάξε την υφήλιο. Δεν υπάρχει, γι’ αυτό και εγώ διαβάζω το Φθινόπωρο του Πατριάρχη, για να το χωνέψω. Θα βαρεθώ την εξουσία, το καταλαβαίνεις, το καταλαβαίνεις το δράμα μου!!!!
Ένα καΐκι πήγαινε, χωρίς βαρκάρη
Και δε βρέθηκε άνθρωπος να φουντάρει! 
Και όλοι φώναζαν απ’ την ακτή
Θεέ μου να μην τρακάρει!

Υ.Γ
Θα μπορούσε να γίνει μονόπρακτο για μη βαριεστημένους πολίτες
  
 
   

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment