Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τελικά σε ποιόν ανήκει η έδρα, στον βουλευτή ή στο κόμμα;



Η επικαιρότητα φέρνει και πάλι το πολυσυζητημένο θέμα των βουλευτικών εδρών.
Δηλαδή και πάλι ο λαός αναρωτιέται σε ποιον ανήκουν οι βουλευτικές έδρες, στο κόμμα με τη σημαία του οποίου εξελέγησαν βουλευτές ή στον ίδιο το βουλευτή; Οι Συνταγματολόγοι λένε ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα και όχι στους βουλευτές. Και αυτό λόγω της απλής και αυτονόητης εξήγησης ότι ο κάθε ψηφοφόρος δίνει την ψήφο του πρώτα στο κόμμα και μετά στο πρόσωπο του βουλευτή.
Μετά από όλα αυτά τίθεται (και ξανατίθεται) το ερώτημα: Τελικά η βουλευτική έδρα σε ποιον ανήκει; Στο πρόσωπο του βουλευτή ή στο κόμμα με το οποίο εξελέγη ο συγκεκριμένος βουλευτής; 
Βέβαια, το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλούς πολιτικούς, συνταγματολόγους και δημοσιολόγους. Οι περισσότεροι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η βουλευτική έδρα ανήκει στο κόμμα με τη σημαία του οποίου εξελέγη ο συγκεκριμένος βουλευτής και όχι στο πρόσωπο του βουλευτή. Βέβαια, το κύριο επιχείρημα είναι, ότι ο κάθε βουλευτής εκλέγεται με το συγκεκριμένο κόμμα διότι διαφορετικά εάν το ίδιο πρόσωπο είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος, οπωσδήποτε δεν θα είχε εκλεγεί. Και αυτό γιατί κανένας και ποτέ τα τελευταία εξήντα τουλάχιστον χρόνια δεν έχει εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Διαχρονικά, σε διαγραφές ή παραιτήσεις βουλευτών από τα κόμμα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν υπήρξε ένας κανόνας, αλλά πολλοί. Δεν υπήρχε μία άποψη αλλά πολλές, δεν υπήρχε μία ερμηνεία αλλά πολλές!
Ο λαός, οι ψηφοφόροι, άπαντες λοιπόν αναρωτιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις: σε ποιον ανήκουν οι βουλευτικές έδρες, στο κόμμα (με τη σημαία του οποίου εξελέγησαν βουλευτές) ή στον ίδιο τον βουλευτή που έκανε (και) προσωπικό αγώνα για να εκλεγεί;
Και όχι, δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με αρθρογραφία ειδικών επιστημόνων και πολιτικών αναλυτών, συνταγματικά δεν υπάρχει μελετημένη πρόβλεψη (παρά μόνο αναφορές, που μπορούν ωστόσο να ερμηνευτούν) και αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε βουλευτή για το πώς θα πράξει.
Μένει, λοιπόν, αυτό το οποίο συμβαίνει στην πράξη να περιβληθεί ως διάταξη στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα, ώστε να σταματήσουν επιτέλους τα διλήμματα του τύπου: "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;".
Αν είναι ηθικό... να γίνει και νόμιμο!
Ο Καλλικράτειος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Εύστοχο άρθρο. Το ανήθικο όμως γίνεται πολλές φορές νόμιμο. Η πράξη των παραιτηθέντων στο Σύριζα είναι ιδιοτελής. Πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι του Συριζα;
      Οι ψηφοφόροι ψήφισαν Σύριζα με αυτά τα στελέχη και τον Αλέξη επικεφαλής και βρέθηκαν με ψαροκασέλα στο τιμόνι

      Διαγραφή
  2. Κλείστε το μαγαζί και τα κλειδιά στη θαλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η έδρα είναι του βουλευτή. Εξελέγη με το παλιό σύριζα. Ο νέος σύριζα είναι αλαζόνας βαλτός από της ΗΠΑ και Ε. Ε σας φταίνε αυτοί που βάζουν αναχώματα για τη πατρίδα. Φάτε λίγο σανό ακόμη όπου να ναι έρχεται covit 24 περαστικα μάς - σάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.