Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μαζικά αιτήματα Δήμων για εξαιρέσεις από την κατάργηση Νομικών Προσώπων που προβλέπει το ν/σ ΥΠΕΣ



Αφού τελείωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ομαλοποιείται η κατάσταση στους ΟΤΑ, βγαίνει σίγα – σιγά από τα συρτάρια το προς «εφαρμογή» (από 1/1/2024), νομοσχέδιο της κυβέρνησης που πέρασε αιφνιδιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου και το οποίο αλλάζει τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών με μια σειρά ανατρεπτικών διατάξεων, όπως η κατάργηση των ΝΠΔΔ.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν ήδη συζητούνται σε επίπεδο δημοτικών συμβουλίων, με πάρα πολλούς Δήμους να ζητούν εξαιρέσεις καθώς βλέπουν ότι στην πράξη, όχι μόνο υπάρχουν δυσκολίες εφαρμογής (εκκαθαρίσεις, απορρόφηση προσωπικού κτλ) αλλά ότι όλο αυτό, τελικώς, λειτουργεί εις βάρος των εσόδων τους αλλά και των υπηρεσιών που επιθυμούν να παρέχουν προς τους πολίτες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου της Πάτρας. Ο Δήμος προωθεί αίτημα για την εξαίρεση του Καρναβαλικού Οργανισμού από το νέο νομοσχέδιο, πατώντας σε ένα «παραθυράκι» που υπάρχει στους όρους του και έχει να κάνει με την εξειδίκευση του ρόλου που έχει το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο.

Ανάλογες ενέργειες έγιναν και γίνονται και σε άλλους Δήμους.

Το «παραθυράκι» των εξαιρέσεων – Η προθεσμία

Να σημειωθεί ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ιδίου νόμου προβλέφθηκε ότι: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που υποβάλλεται έως την 15η.11.2023 και συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, δύναται να εξαιρεθούν από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29 νομικά πρόσωπα, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί την ανωτέρω εξαίρεση.».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.