Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστρέφουν στη χώρα 5.000 Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης



Επιστρέφουν στην Ελλάδα πολλοί από τους πολίτες ακόμα και φοιτητές που την εγκατέλειψαν στα χρόνια των Μνημονίων. Ήδη περισσότεροι από 5.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία μειώνεται η φορολογία στο μισό εφόσον μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα και εργαστούν αλλά σε νέα θέση εργασίας σε κάποια επιχείρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχαν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί 3.500, ενώ εκκρεμούν οι υπόλοιπες.

Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι "μετακομίσουν" φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ.

Η σχετική απόφαση ορίζει, άλλωστε, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να αιτηθεί την υπαγωγή του σε αυτό το πλαίσιο:
- Δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

- Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

- Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

- Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Παράλληλα έχουν υποβληθεί 124 αιτήσεις από πλούσιους φορολογούμενους και από αυτές έχουν εγκριθεί 94 αιτήσεις και 21 είναι σε εκκρεμότητα. Πολλοί εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι έχουν εγκαταλείψει το Λονδίνο τόσο εξαιτίας του Brexit όσο και εξαιτίας της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες, ενώ υπάρχουν αιτήσεις από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ακόμα και από το Μονακό. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα, θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.

Επανήλθε και το ενδιαφέρον των συνταξιούχων για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις είχαν "κοπεί" απότομα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και ήδη έχουν υποβληθεί 831 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 520, ενώ σε εκκρεμότητα είναι 227. Πολλοί Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα, μετακομίζοντας από άλλες χώρες όπου είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι, και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση, και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική τους υποχρέωση για το εισόδημα αυτό.

Αναζητούνται οι παράνομοι που εργάζονται στην Ελλάδα
Από την άλλη πλευρά ο ελεγκτικός μηχανισμός αναζητά τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού οι οποίοι αν και έχουν δηλώσει τη μόνιμη κατοικία τους εκτός Ελλάδας ζουν και εργάζονται στη χώρα. Εκτός του γεγονότος ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν διαλέξει χώρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ταυτόχρονα γλιτώνουν τα τεκμήρια που ισχύουν στην Ελλάδα και τους ελέγχους των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Επί της ουσίας οι ελεγκτές ψάχνουν όσους μένουν κανονικά στην Ελλάδα, αλλά δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, για να αποφεύγουν φόρους και ελέγχους. Κυρίως αναζητούνται όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών οι οποίοι μπορούν να εργάζονται απλά με ένα λάπτοπ από οποιοδήποτε μέρος.

Η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο της προς τους ελεγκτές έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι βασικές προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί κανείς φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους ξένους ότι θα κάνει την ελλάδα ελκυστικό κράτος για επιχειρήσεις.
    Για να έρθουν όμως οι ξένοι...δεν θέλουν και πολύ ανταγωνισμό.Θέλουν ψηφιακό κράτος άμεσα.(Δεν με νοιάζει ελληνάκο πως θα το μάθεις)
    Επίσης πρέπει να βγουν απ τη μέση τα μικρά μαγαζάκια.Θα έρθω έγω ο πχ αμερικάνος ο άγγλος ο ισπανος Ζαρα κλπ και θα έχω ανταγωνισμό απο μαγαζιά ρουχων στα Γιαννιτσα στην Εδεσσα στη Σκυδρα και Αριδαία? όχι βεβαια! Βγάζεις Κυριάκο ενα φορολογικό νομοσχέδιο για να κλείσουν οι περισσότεροι.Απλά πράγματα.Όσο για τους Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά,αν άνοιξε το μυαλό τους δεν έρχονται πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.