Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήμος Έδεσσας - Ο χαμένος χρόνος


Του Χρήστου Τσιβόγλου*

Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για να διορθώσουμε την άσχημη εικόνα και τις προβληματικές καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά όλοι στον Δήμο μας. Διαπιστώνουμε συνεχώς την οπισθοδρόμηση, την ολιγωρία, και την αδράνεια. Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει σύγχρονα, υπεύθυνα, ανθρώπινα και αποτελεσματικά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει άλλο, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο τόπος μας πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα συμφέροντα, τις τοξικές προσωπικές επιλογές , την έλλειψη σχεδιασμού, τα ημίμετρα, την ανευθυνότητα, τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, της υπόθεσης της Εστίας, θέμα που συζητήθηκε μετά από ερώτηση νυν ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στις 31/1/2020, όπου επιχειρηματίας διεκδικεί πάνω από 4εκ ευρώ από τον Δήμο για διαφυγόντα κέρδη, εάν οι αντιδράσεις των αρμοδίων ήταν άμεσες χρονικά δεν θα καταλήγαμε σε αυτό το σημείο. Δικαστικές διαμάχες, ενδεχομένως νέες προσφυγές , εξώδικα που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στον δημόσιο διάλογο, τελεσίδικη ναι μεν η απόφαση του εφετείου αλλά όχι αμετάκλητη, πράγμα που σημαίνει δικαστήρια για αρκετά χρόνια , όλα αυτά δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Συμβιβαστικές λύσεις για την οριστική επίλυση της επίδικης υπόθεσης θα επιφέρει πολλά οικονομικά προβλήματα στον Δήμο, με αρνητικές επιπτώσεις στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Επίσης τι συμβαίνει με την περίφημη εκκαθάριση της Τουριστικής Α.Ε. Η εταιρεία δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω των οφειλών της προς το δημόσιο, και προς τους ιδιώτες, το χρέος ανέλαβε να το αποπληρώσει ο Δήμος ως μεγαλομέτοχος. Ακολούθησε η εκκαθάριση της εταιρείας, το αποτέλεσμα της οποίας δεν γνωστοποιήθηκε ακόμη γιατί?.Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.

Οι καταστάσεις αυτές κληροδοτούνται στους διαδόχους των επομένων διοικήσεων του Δήμου, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούν χρέος και παθητικό στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Αλλά και στο επίπεδο της ποιότητας ζωής, οι λαθεμένες επιλογές και ολιγωρίες δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στην καθημερινότητα. Δυστυχώς δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά, από τον συνολικό τρόπο διαχείρισης. Πρέπει να γίνει ισχυρή και διαρκής η πίεσή μας, ώστε να καταφέρουμε να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που μας βασανίζουν. Η ποιότητα ζωής μας που είναι αδιαπραγμάτευτη, θα βελτιωθεί μόνο εάν η Έδεσσα αποκτήσει ένα σύγχρονο κυκλοφοριακό σχεδιασμό με σωστή διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών και σωστή διαχείριση των χώρων στάθμευσης. Πρέπει και απαιτείται να ρυθμιστεί το χαοτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα που επικρατεί σε όλη την πόλη. Το οδικό δίκτυο της πόλης είναι σε τραγική κατάσταση λακκούβες κακοτεχνίες και μπαλώματα.

Η άστοχη πολιτική απόφαση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή ενός τεχνικού τερατουργήματος, ένα έργο που δεν συμβάλει στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη, που υποβαθμίζει αισθητικά την περιοχή, ένα μη λειτουργικό έργο που δημιουργεί μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στην ροή των οχημάτων, από ότι ήταν πριν την ανάπλαση, με κυρίαρχο στοιχείο το τσιμέντο και απουσία πρασίνου.

Λανθασμένη υπήρξε και η παρέμβαση στο Πάρκο Περικαλλές με αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του χώρου με πολύ λιγότερο πράσινο, με κοπή δέντρων, και όλα αυτά για την κατασκευή υπαίθριου τμήματος με πλακάκια και τσιμέντο με σκοπό να εξυπηρετήσει μόνο επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όλες οι Αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης είναι παλαιές, στις οποίες μέχρι σήμερα έγιναν ελάχιστες ως καθόλου παρεμβάσεις για την αναβάθμιση τους, ή την ανακατασκευή τους. Σκεφτείτε ότι πέρασε σχεδόν μία δεκαετία για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού κολυμβητηρίου. Αναφορικά για το περίφημο νέο γήπεδο για όσους δεν γνωρίζουν πρέπει να ενημερωθούν η συνολική μελέτη και συγκεκριμένα περιβαλλοντική, στατική, αρχιτεκτονική, και ηλεκτρομηχανολογική για την κατασκευή του γηπέδου αφού προηγήθηκε ρυμοτομική και χωροταξική μελέτη με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις , υπήρχε από το 2008 ένας φάκελος πλήρης, έτοιμος να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα βρέθηκε και εγκρίθηκε η ένταξη του.

Η κατασκευή του γηπέδου εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με προϋπολογισμό 4,5 εκ ευρώ και αρχικό ποσό πίστωσης 600 χιλ. ευρώ. Πλήρης φάκελος (ΣΑΕ 061) ενταγμένο το έργο έτοιμο για τη διενέργεια του διαγωνισμού κατασκευής.

Θυμάμαι και το αναφέρω ενδεικτικά το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανταπόκριση για την κατασκευή του νέου γηπέδου από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Έδεσσα το 2008 στα εγκαίνια παράδοσης της περιφερειακής οδού της πόλης.

Η άμεση παρέμβαση του ήταν καθοριστική στην επίσπευση των διαδικασιών ένταξης του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του προγράμματος και η πίστωση των χρημάτων θα γινόταν με το πέρας των εργασιών για κάθε τμήμα του έργου που θα ολοκληρωνόταν όπως λειτουργεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το 2011 το έργο μπορούσε να δημοπρατηθεί με αρχικό ποσό πίστωσης όπως προανέφερα 600 χιλ ευρώ δεν έγινε η δημοπράτηση με δημόσιο εθνικό διαγωνισμό, έληξε το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην ενταχθεί το έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να χαθούν τα χρήματα και να μην ξεκινήσει η κατασκευή.

Το σημαντικό είναι ότι το έργο θα είχε ξεκινήσει και θα είχε ολοκληρωθεί πριν αρκετά χρόνια με κρατική χρηματοδότηση, ένα γήπεδο έτοιμο να εξυπηρετήσει τον αθλητισμό όλου του δήμου και όχι μόνο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποια χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών όχι για την συνολική κατασκευή του έργου με συγκεκριμένο προϋπολογισμό αλλά, με τμηματική χρηματοδότηση των εργασιών. Όπως καταλαβαίνουμε η εκτίμηση για την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι δύσκολη και αινιγματική, δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών. Ένας σύγχρονος δήμος πρέπει με κάθε τρόπο να προχωρεί στην αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του, για την ανάπτυξη του αθλητισμού για όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας.

Η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στην Πρωτεύουσα του Νομού παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, υπάρχουν πληροφορίες ότι μόνο ένα νέο δικαστικό μέγαρο θα κατασκευαστεί και θα είναι στα Γιαννιτσά.

Η αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας είναι νευραλγικής σημασίας. Έργο που θα μειώσει τους χρόνους διαδρομής και άρα το κόστος, θα προσδώσει νέα στάνταρ οδικής ασφάλειας θα φέρει την πόλη μας και γενικότερα την παραγωγική περιοχή της Πέλλας πιο κοντά στην Θεσσαλονίκη. Προσδοκούμε όλοι να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σημαντικό αυτό έργο, και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Μεγάλη πληγή, η άναρχη εμπορευματοποίηση των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων που δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε σε μια ανθρώπινη, βιώσιμη πόλη, φιλική στο περιβάλλον και τους κατοίκους της.

Στα χωριά που συγκροτούν τον Δήμο μας, η κατάσταση είναι ακόμα τραγικότερη όπου χωρίς παραγωγικές υποδομές (αγροτική οδοποιία και άρδευση) οι παραγωγοί καλούνται να στηρίξουν την οικονομία της περιοχής με κόπο και τίμημα αβάστακτο για τις δυνατότητές τους (το κόστος άρδευσης σήμερα φθάνει στα 25 με 30 ευρώ την ώρα)

Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε έναν έξυπνο, καινοτόμο και βιώσιμο Δήμο, που θα στηρίζει το παραγωγικό του δυναμικό, θα αξιοποιεί την περιουσία του χωρίς να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, θα αναδεικνύει την τουριστική του ταυτότητα και την πολιτιστική του κληρονομία, ενσωματώνοντας την ψηφιακή πραγματικότητα και τις νέες τεχνολογίες στον σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές του επιλογές, πάντα με κοινωνικό πρόσωπο και αλληλεγγύη υπέρ των αδύναμων πολιτών.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται αυτόνομος πολιτικός λόγος και συμμετοχή όλων μας στο σχεδιασμό και στις αποφάσεις. Ενωμένοι και με αίσθημα ευθύνης όλοι οι πολίτες, με αποφασιστικότητα και ορθολογισμό μπορούμε να ανεβάσουμε τον Δήμο μας στην θέση που πραγματικά του αξίζει . Μια θέση ανάπτυξης και προκοπής. Να προχωρήσουμε μπροστά να αφήσουμε πίσω μας το κακό παρελθόν και τις λανθασμένες πολιτικές που πλήγωσαν και πληγώνουν τον τόπο.

Επιτέλους πρέπει να ξεκολλήσει το κάρο από την λάσπη, να πάρει μπροστά η τοπική οικονομία, να δημιουργηθεί νέος πλούτος και να διευθετηθεί το ζήτημα των υποδομών. Να δημιουργήσουμε τον δήμο που θέλει το σύνολο των δημοτών, τον δήμο της σύγχρονης εποχής.

Η νέα διοίκηση του Δήμου Έδεσσας θα έχει πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει. Θέλει πολύ δουλειά, ισχυρή διάθεση για προσφορά, συνέπεια λόγων και έργων, και ανθρωπιά. Πρέπει να είναι δίπλα στον δημότη και τις ανάγκες της καθημερινότητας, με αγάπη και σεβασμό στους πολίτες, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές. Εμείς οι πολίτες αυτού του τόπου θα επιβραβεύσουμε και θα χειροκροτήσουμε όλες τις θετικές ενέργειες, αλλά εάν συνεχιστεί η ίδια παρακμιακή κατάσταση, που έχει φέρει τον Δήμο μας χρόνια πίσω, θα είμαστε ταυτόχρονα και οι αυστηρότεροι κριτές στις πολιτικές αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής. Και αυτό αποτελεί δέσμευση.

*ΧΡΗΣΤΟΣ . Δ. ΤΣΙΒΟΓΛΟΥ
Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ΕΑΠ Πρόγραμμα Σπουδών
Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος(2010-2019) Αντιδήμαρχος (2014-2016)
Ενεργός Πολίτης Δήμου Έδεσσας
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα αλλά όχι στον χρόνο που επέλεξες να τα πεις... άργησες κάπως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου φίλε στην ζωή ποτέ δεν είναι αργά αρκεί να υπάρχει θέληση και βούληση για ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε και να το κάνουμε από αγάπη. Ο Δήμος , ο αγαπημένος μας τόπος μας
      έχει ανάγκη όλους αρκεί να είμαστε ενωμένοι χωρίς διχαστικές συμπεριφορές και τοξικότητα. Όλοι μαζί με αποφασιστικότητα θα δημιουργήσουμε τον Δήμο που μας αξίζει, της προκοπής, της ανάπτυξης , της αποτελεσματικότητας και των λύσεων της καθημερινότητας με αγάπη και σεβασμό στους συμπολίτες μας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά !!!!!
      ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΒΟΓΛΟΥ

      Διαγραφή
    2. Ο χαμένος χρόνος μπορεί να κερδιθη στην πράξη του μεσυμετοχη και όχι να περιμένουμε από τους άλλους

      Διαγραφή
    3. Κύριε τσιβογλου όταν λέω άργησες εννοώ ότι έπρεπε να τα πεις προεκλογικά... τώρα τι νόημα έχει να επαναλαμβάνουμε τα γνωστά στους πάντες;

      Διαγραφή
  2. Ο κ.Τσιβογλου μόνο έξω από τον χορό ξερει να μιλάει;Γιατί δεν έθεσε τον ευατο στην κρίση του λαού στις περασμένες δημοτικές εκλογές;αλλά λόγια να αγαπιόμαστε κ.Τσιβογλου!δυστυχως ή ευτυχώς πρέπει να κάνουμε κριτική στον ευατο μας και να καταλαβαίνουμε ποτέ είναι η ώρα να πάμε σπίτι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος τον ξέρει αυτόν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάλιο αργά παρά ποτέ... Δρυός πεσουσης πάς ανήρ ξυλευεται. Μόνο που η δρυς ήταν κουφοξυλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Έδεσσα τελείωσε. Η κατάσταση της είναι ανίατη. Κρίμα. Ότι και να λέτε η πολύ αξιοποίηση την κατέστρεψε ολοκληρωτικά.Οποιος αντέχει μένει όποιος μπορεί φεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τψρα ερχεται η σωτηρία... Όπως πάντα.... Οι προηγούμενοι φέρνουν την καταστροφή και οι επόμενοι παραλαμβάνουν καμμένη γη και με καταγγελτικό ύφος δηλώνουν αδυναμία να τα διορθώσουν έτσι όπως υα βρήκαν... Περιμένετε να δείτε...χαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχες να γράψεις από την γιορτή τσίπουρου στο μεσημέρι και μαζεύτηκαν τόσα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. XPHΣTO ΣΩΣTA OΣA ANAΦEPEIΣ.
    TO ΔIKAΣTIKO MEΓAPO ΘA ΓINEI ΣTHN EΔEΣΣA EXEI ENTAXΘEI ΣE ΣΔIT MAZI ME TA ΔIKAΣTIKA MEΓAPA TΩN ΣEPPΩN KIΛKIΣ KAI ΘEΣΣAΛONIKHΣ. MAΣ TO EXEI ΠEI H ΠPOEΔPOΣ TOY ΔIKHΓOPIKOY ΣYΛΛOΓOY EΔEΣΣAΣ KAI MAΛIΣTA OΦEIΛETAI ΣTHN ΣΘENAPH YΠOΣTHPIΞH TOY KAPAΣMANH. ΣE OΛA TA AΛΛA ΣYMΦΩNΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ότι αναφέρεις ,μετά το όνομά σου,τη θητεία σου στο Δήμο..είναι κάτι που από την αρχή σε κάνει υπόλογο..Φυσικά με τίποτα δεν δικαιώνω αυτά που λες..(η παρουσία και οι ενέργειες όλων σε θέσεις ευθύνης ..είναι γνωστές και χαρακτηρίζονται πετυχημένες ή αποτυχημένες…)Μπορείς να μας αναφέρεις όμως ..σε τι διαφώνησες;Αν αυτά που γράφεις τα επισήμανες όταν ανέλαβες;Ή με τη θέση που πήρες τα ξέχασες όλα….Με τίποτα δεν πείθεις..ότι αυτά που λες ….τα λες από ευαισθησία….και σύ … πας για μια «θέση στον ήλιο» .Το «ήλιος»….παιζεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν πάει μπροστά ο τόπος σχετίζεται με επιλογή των ντόπιων να ψηφίζουν τους δικούς και όχι τους ειδικούς.Οσο για τη σύνθεση της νέας δημοτικής αρχής όπου και να βάλεις τον πήχη περνάει από κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.