Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ - Ενιαίος φορέας σε κάθε Περιφέρεια με ρύθμιση χρεών



Στην κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την σημερινή τους μορφή, φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να εισάγει στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για κατάργηση των ΔΕΥΑ, προχωρώντας στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ανά περιφέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φορέα αυτόν ο οποίος θα ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, θα αποτελείται από πέντε δημάρχους και τέσσερα πρόσωπα που θα επιλεγούν από αυτήν.

Υπουργικό Συμβούλιο: «Μει.ΔΕΥΑ οι ΔΕΥΑ» - Συγχωνεύσεις με ρύθμιση χρεών των ΔΕΥΑ
Ειδικότερα:
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και σύμφωνα με την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, "επιχειρείται η ουσιαστική ενδυνάμωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές".
Σύμφωνα με την εισαγωγική τοποθέτηση "οι νέες επιχειρήσεις, Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών. Επίσης προβλέπεται η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες περιφερειακές ενότητες και η ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αντίστοιχα της ευθύνης για τον καθορισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών. Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων."

Πρόεδρος Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ: "Πάμε για καθαρή ιδιωτικοποίηση του νερού"
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας, σε συνέντευξή του (Ράδιο Κρήτη) σχολίασε πως έχει γίνει εξαγορά μικρών επιχειρήσεων με υψηλή τεχνογνωσία στη διαχείριση του νερού από μεγαλύτερες και έκανε λόγο για γιγάντωση των επιχειρήσεων σε μία. "Πάμε για καθαρή ιδιωτικοποίηση του νερού", σημείωσε μεταξύ άλλων.
Δ. Μπ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.