Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κορονοϊός: Τα 11 συμπτώματα της υποπαραλλαγής που σαρώνει - Ποια είναι τα πιο συχνά



Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού φέρνει η υποπαραλλαγή JN.1.


Η υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού ήδη είχε κάνει την εμφάνισή της από τον περασμένο μήνα. Πλέον καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν, η έξαρση παρουσιάζει ανησυχητικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, τα λύματα της Αττικής εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, από την πλευρά του εκτιμά πως τις επόμενες μέρες, τα κρούσματα θα φτάσουν περίπου τα 8.800 ημερησίως, ενώ οι θάνατοι θα αυξήθουν σε περίπου 80 την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η νέα αυτή παραλλαγή έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων αν και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Επίσης εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους φαίνεται να εμφανίζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Κίνα και την Ινδία, ενώ παρατηρείται και μεγάλη αύξηση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής
Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 είναι τα εξής:
βήχας
πονόλαιμος
πονοκέφαλος
μυϊκοί πόνοι
πυρετός
απώλεια γεύσης και όσφρησης
καταρροή ή ρινικό μπούκωμα
κόπωση
εγκεφαλική θόλωση «brain fog»
δύσπνοια
ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια)
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 περιλαμβάνουν:
Καταρροή (31,1%)
Βήχας (22,9%)
Πονοκέφαλος (20,1%)
Αδυναμία ή κόπωση (19,6%)
Μυϊκός πόνος (15,8%)
Πονόλαιμος (13,2%)
Προβλήματα ύπνου (10,8%)
Ανησυχία ή άγχος (10,5%)
Στα συγκεκριμένα δεδομένα παρατηρείται ότι ως συμπτώματα αρκετά άτομα δήλωσαν το πρόβλημα ύπνου και το άγχος, τα οποία δεν υπήρχαν στις προηγούμενες κατηγορίες της Covid-19.
Παράλληλα κάποτε η απώλεια γεύσης και όσφρησης ήταν ενδεικτικό σημάδι ότι κάποιος είχε κορονοϊό, πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων.

Τι λένε οι ειδικοί για την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Έρχεται ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα σχολείων
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε πως θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από την Δευτέρα, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.
Σχετικά με τον κορονοϊό και την εξάπλωσή του, η Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της έξαρσης της γρίπης, σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες και υπογράμμισε ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Το υπουργείο Παιδείας θα επαναφέρει την εγκύκλιο με την οποία ορίζεται ότι «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».

Η ξαφνική άνοδος και τι υποδηλώνει
Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.
Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.