Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήμος Πέλλας -«Εκπαιδευτική Καινοτομία»: Με επιτυχία η πρώτη ιστορική περιήγηση στα Γιαννιτσά για το 2024 (βίντεο)



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες Κυριακή 28/1, στις 11.00 το πρωί, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Πέλλας και τον Σύλλογο «Εκπαιδευτική Καινοτομία» (EDV) η πρώτη ιστορική περιήγηση στα Γιαννιτσά για το 2024. 
Η νέα θεματική ενότητα αναζήτησε στην πόλη λησμονημένες ιστορίες θανάτου. Το αστικό τοπίο εκτός από την πολυδιάστατη κοινωνικο-οικονομική δυναμική, μεταφέρει τραγικά γεγονότα που άλλα λησμονήθηκαν, ενώ άλλα διατήρησαν το μνημονικό τους αποτύπωμα. 
Η διαδρομή ξεκίνησε από το μαυσωλείο του ιδρυτή των Γιαννιτσών, Γαζή Εβρενός και το νεκροταφείο της οικογένειας Εβρενόσογλου. Οι περιηγητές συνέχισαν στην οδό Ζαμίδη, όπου εκτελέσθηκε ο δήμαρχος, Θωμάς Μαγκριώτης μαζί με δημότες και λίγα μέτρα βορειότερα, στην οδό Βενιζέλου, όπου συνέβη στη λήξη της Κατοχής η δολοφονία Χατζηδαυίδ. Στο μνημείο του Χρήστου Χατζηδημητρίου έγινε αφήγηση σχετικά με την εκτέλεση του Έλληνα προκρίτου την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στο κοινοτάφιο του Ομαδικού Τάφου.
"Σε συνεργασία με τον σύλλογο «Εκπαιδευτική Καινοτομία» έλαβε χώρα μια ρεαλιστική  περιδιάβαση του αστικού τοπίου που θα μας φέρει πιο κοντά στην κατανόηση της τοπικής μας ιστορίας", επισήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Ευφροσύνη Μερεμητσάκη που συμμετείχε στην διαδρομή, προσθέτοντας: "Ήταν μια ιστορικά ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα εξαιρετικά συγκινητική περιήγηση. Σας ευχαριστούμε όλους και όλες για την παρουσία και την συμμετοχή σας". 
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές "στόχος της διαδρομής ήταν να αφηγηθούμε την ιστορία των Γιαννιτσών μέσα από την ταφική διάσταση του αστικού χώρου. Από την πρώιμη οθωμανική περίοδο της ίδρυσης των Γιαννιτσών, τον 14ο αιώνα μέχρι την ύστερη, του Μακεδονικού Αγώνα και από εκεί στη δεκαετία του 1940, επιχειρούμε να μιλήσουμε για τα επάλληλα στρώματα ιστορίας και τον τρόπο που αυτά διαρθρώθηκαν στο μεταπολεμικό αστικό τοπίο." 
Η περιήγηση θα επαναληφθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.