Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εδώλιο και πάλι ''δείχνει'' ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον πρώην περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη



Στην άσκηση αναίρεσης κατά της απαλλακτικής απόφασης για τον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδελφό του, Διονύση, αναφερόμενος σε "κρυπτοαμνηστία", προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης.

Ο κ. Ζήσης άσκησε αναίρεση κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία παύθηκε οριστικά η ποινική δίωξη του πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση Ψωμιάδη και τώρα θα κληθεί να αποφασίσει το Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η υπόθεση αφορούσε τις περιπτώσεις των "εικονικών" προσλήψεων και έργων είχε εκκινήσει μετά από καταγγελία που ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη (ο πρώτος ως νομάρχης, ο δεύτερος ως αναπληρωτής του) ότι προσέλαβαν άτομα που απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ουδεμία σχέση είχαν με την εκτέλεση των έργων για τα οποία προσελήφθησαν, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Έπαυσε
Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, η δίκη διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο, με τους δικαστές να κάνουν δεκτή την επίκληση του εισαγγελέα της Έδρας στο άρθρο 67 του Ν. 4735/2020, με το οποίο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που αφορούν σε πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι την 31η Ιουλίου 2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι δύο είχαν κατηγορηθεί για τις πράξεις:

α) της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και β) της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ ,(Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και του ΔΗΜΟΣΙΟ.


Σύμφωνα με τον κ. Ζήση, η αναίρεση ασκείται, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης και συγκεκριμένα ζητά από τον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ "να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική διότι συνιστά "κρυπτοαμνηστία" την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.

Ειδικότερα όπως αναφέρει:

Με το άρθρο 67 του Ν. 4735/ 2020, με έναρξη ισχύος την 12.10.2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

Δηλ. η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019)".

Όπως τονίζει ο Αντεισαγγελέας "πρόκειται για "κρυπτοαμνηστία", και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και του ΔΗΜΟΣΙΟ!!!".

"Δεν φοβόμαστε"
"Δεν φοβόμαστε την εξέλιξη αυτή, θα την αντιμετωπίσουμε", δήλωσε δια του συνηγόρου του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δικηγόρος του Γιώργος Νικολακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εισαγγελική εισήγηση "δεν θα βρει απήχηση στον Άρειο Πάγο".
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ελεύθερος κυκλοφορεί αυτός ο κύριος που έχει καταδικαστεί 15 φορές ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.