Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κλιματικός Νόμος: Ενεργειακή Αναβάθμιση Δήμων, δράσεις και Κλιματικό Σύμφωνο Πόλεων,γιατί κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα τα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης



Γράφει ο Πλιόγκας Γεώργιος, MSc Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος ΔΠΘ

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022 Α’105) από την 1η Ιανουαρίου 2024 η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Από το Φεβρουάριο του 2022 που ψηφίστηκε ο Κλιματικός Νόμος αρχικά ορίστηκε 11μηνη προθεσμία και στη συνέχεια δόθηκαν νέες παρατάσεις για την εκπόνηση των ΔηΣΜΕ, οι οποίες εξέπνευσαν άπρακτες για τους περισσότερους Δήμους, αφού μέχρι τώρα οι ΟΤΑ που έχουν συντάξει ένα σχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων να είναι ελάχιστοι.

Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης συνέδεσε την αδυναμία των Δήμων να ολοκληρώσουν ΔηΣΜΕ, με την έλλειψη κονδυλίων να ολοκληρώσουν τις σχετικές μελέτες και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των μελετών και πληρωμές εντός του 2024, ενώ προανήγγειλε μία ακόμη παράταση για την εκπόνηση και ολοκλήρωση των ΔηΣΜΕ.

“Αμεσα θα «τρέξει» από το Πράσινο Ταμείο το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των μελετών που αφορούν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών ρύπων (ΔηΣΜΕ), καθώς η σχετική Υπουργική Απόφαση θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στον εθνικό κλιματικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2022, προβλέπεται ότι οι Δήμοι θα πρέπει να συλλέγουν στοιχεία για τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια.”

“Στα ΔηΣΜΕ θα πρέπει να αναφέρονται οι στόχοι εκπομπών που πρέπει να επιτευχθούν κατ’ έτος και κατά τα έτη 2025 και 2030, καθώς και οι δράσεις για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου. Κανονικά, οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν έτοιμα αυτά τα Σχέδια από την 1η Ιανουαρίου 2024, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Οι πρώτες πληρωμές από το Πράσινο Ταμείο θα γίνουν εντός της νέας χρονιάς”.

Τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι
Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022 Α’105) κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού θα πρέπει να καταρτίσει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ), το οποίο να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

- υπολογισμό ανθρακικού αποτυπώματος και θέσπιση στόχου μείωσης καθαρών εκπομπών κατ’ ελάχιστο 10% για το έτος 2025 και 30% για το έτος 2030 σε σχέση με το έτος 2019 λαμβάνοντας υπόψη και τις απορροφήσεις διερεύνηση,

- προσδιορισμό και ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων για την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή με βάση το έτος 2019 των ενεργειακών καταναλώσεων και των εκπομπών για τα ακόλουθα:

• τα κτίρια,
• τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις (για αθλητισμό, πολιτισμό, φωτισμό δημοτικών οδών και  
  κοινόχρηστους χώρους),
• τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και
• τα δημοτικά οχήματα

Το ΔηΣΜΕ θα πρέπει να είναι συμβατό με τους στόχους και τις πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και να λαμβάνει υπόψη το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων (άρθρο 7 παρ. 12) βάσει του νόμου 4342/2015 (Α’ 143).

Σύμφωνα με τον οδηγό ΔηΣΜΕ, που εκδόθηκε στις 28/04/2023 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας και το Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής, και εστάλλει στη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), https://ecopress.gr/wp-content/uploads/ODHGOS-DHSME.pdf
Επισημαίνεται ότι η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Ο ανωτέρω οδηγός περιλαμβάνει 2 μέρη:
  • στο Μέρος Α περιλαμβάνεται η μεθοδολογία και τα απαιτούμενα στάδια για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου των ΟΤΑ Α’ Βαθμού
  • στο Μέρος Β παρουσιάζονται οι κατευθυντήριες οδηγίες μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βάσει των οποίων οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού θα σχεδιάσουν τις απαιτούμενες στρατηγικές και δράσεις τους.
Αυτό που αναφέρεται στον οδηγό, και θα αποτελέσει την αρχή σχεδιασμού και μεθοδολογίας του υπολογισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού (εφ΄εξής Δήμων),στο πλαίσιο της κατάρτισης των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (N. 4936/2022, ΦΕΚ 105Α).

Ενδεικτικά, ένας Δήμος, ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες υλοποιούνται είτε από τις υπηρεσίες του ιδίου του Δήμου είτε από κάποια Δημοτική επιχείρηση είτε από τρίτους αποκλειστικά για λογαριασμό του Δήμου.
  • Δραστηριότητες σχετιζόμενες με κατανάλωση/ παραγωγή ενέργειας, δείτε ΕΔΩ
  • Δραστηριότητες σχετιζόμενες με κατανάλωση καυσίμων σε κινητές πηγές καύση, δείτε ΕΔΩ
  • Διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων και λυμάτων, δείτε ΕΔΩ
  • Ύδρευση και άρδευση, δείτε ΕΔΩ
Είναι λοιπόν αντιληπτό, πως για να εκπονηθεί ένα ΔηΣΜΕ (Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών), απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου, με τους αρμόδιους που θα έχουν συλλέξει όλα αυτά τα δεδομένα που απαιτούνται, και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, επιστήμονες, μηχανικούς και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών των εκάστοτε Δήμων, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, έτσι ώστε να περάσουμε σε Δήμους, που θα έχουν ως στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, για ένα ακόμα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.



3) ecopress.gr

4) michanikos online

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.