Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα (15/1) στο Νταβός, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν σχέδια αντιμετώπισης της νόσου Χ, μιας μελλοντικής πανδημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει 20 φορές περισσότερους θανάτους από τον Covid-19. Η νόσος Χ αντιπροσωπεύει ένα υποθετικό, άγνωστο προς το παρόν παθογόνο και προστέθηκε στον κατάλογο των εννέα ασθενειών προτεραιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2018. Η ασθένεια Χ αντιπροσωπεύει μια έννοια του ΠΟΥ η οποία συμβολίζει την πιθανή απειλή ενός παθογόνου παράγοντα ικανού να προκαλέσει πανδημία.
Στη συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Νισία Τριντάντε Λίμα, ο Μισέλ Ντεμαρέ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca και άλλοι ειδικοί στον τομέα υγείας.
Ο ΠΟΥ κατατάσσει τη νόσο Χ μαζί με τον Covid-19, τον Έμπολα, τον ιό Ζίκα, τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας-Κόνγκο, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers-CoV) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (Sars). Οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακόμη ποιος τύπος ιού θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες ότι η γρίπη των πτηνών είναι ο πιθανότερος υποψήφιος.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται στην απειλή του γενετικού ανασυνδυασμού. Τα υψηλά επίπεδα της ανθρώπινης γρίπης αυξάνουν τον κίνδυνο να μολυνθεί ένας άνθρωπος και από τη γρίπη των πτηνών. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νόσος Χ θα προέλθει από ζωονοσογόνο μετάδοση – όταν δηλαδή ένας ζωικός ιός ή βακτήριο μεταπηδά στον άνθρωπο. Ορισμένοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η νόσος Χ θα μπορούσε να προκληθεί από μια βιολογική μετάλλαξη, ένα ατύχημα ή μια τρομοκρατική επίθεση που θα αιφνιδιάσει τον κόσμο και θα εξαπλωθεί γρήγορα.
Η DailyMail μίλησε με τρεις ειδικούς σε θέματα ιών, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η επόμενη πανδημία πιθανώς θα προκληθεί από κάποιο αναπνευστικό ιό. Εκτιμούν επίσης ότι η νόσος Χ θα μπορούσε να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι η νόσος Χ θα προκύψει από διαρροή σε εργαστήριο. Είναι επίσης πιθανό, προειδοποίησαν, η επιδημία να είναι ακόμη χειρότερη από την πανδημία του Covid-19, επισημαίνοντας την επιδημία γρίπης του 1918, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σε σχέση με τα επτά εκατομμύρια θανάτους από τον κορονοϊό.
Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι η γρίπη των πτηνών η οποία προς το παρόν μολύνει μόνο τα πτηνά αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταπηδήσει στον άνθρωπο. Η ασθένεια αυτή οδήγησε στη σφαγή πέντε εκατομμυρίων πτηνών στις ΗΠΑ φέτος, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ξέσπασμα επιδημίας.
Οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, δεν αποκλείουν άλλες ασθένειες όπως ο Έμπολα ή κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός. Ορισμένοι από τους πιο επικίνδυνους ιούς – όπως η ευλογιά, η ιλαρά και ο HIV – προήλθαν από ζώα και αργότερα έγιναν εξαιρετικά μεταδοτικοί μεταξύ των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες γνωρίζουν 25 οικογένειες ιών, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει εκατοντάδες ή χιλιάδες διαφορετικούς ιούς, οποιοσδήποτε από τους οποίους θα μπορούσε να εξελιχθεί και να προκαλέσει πανδημία. Εκτιμούν δε, ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άγνωστοι ιοί που μπορεί να είναι σε θέση να μεταπηδήσουν από το ένα είδος στο άλλο, να μεταλλαχθούν γρήγορα και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στις ταχείες εξελίξεις στην τεχνολογία των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων λέγοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία θα είναι σε θέση να αναπτύξει γρήγορα θεραπείες κατά μιας μελλοντικής πανδημικής νόσου. Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες έχουν υποσχεθεί ότι θα διαθέσουν συνολικά 1,5 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της νόσου Χ.
Η είδηση της συνάντησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προκάλεσε έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, με χρήστες να υποστηρίζουν ότι η προετοιμασία για τη νόσο Χ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα, όπως περισσότερα λόκνταουν.
Ωστόσο, ο Δρ. Στιούαρτ Ρέι, αντιπρόεδρος του τμήματος Ιατρικής για την ακεραιότητα των δεδομένων και την ανάλυση στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, δήλωσε στο Fortune ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να μην συναντηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι παγκόσμιοι ηγέτες.
«Υπήρξαν πολλά τέτοια γεγονότα στην καταγεγραμμένη ιστορία και η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού μας δίδαξε ότι η ταχεία αντίδραση μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές. Ο συντονισμός της αντιμετώπισης δεν είναι συνωμοσία- είναι απλώς υπεύθυνος σχεδιασμός», κατέληξε.
Πηγή: Daily Mail
Άντε και με το καλό να εξολοθρευθεί ο κόσμος για να ησυχάσουν μερικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ..δικός μας ως τι θα πάει ;
ΑπάντησηΔιαγραφή