Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα 5 τμήματα της νέας χάραξης της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας



Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ, στη λίστα με τα μεγάλα οδικά έργα που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται ο πολυσυζητημένος τα τελευταία χρόνια, οδικός άξονας Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.

Σήμερα, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ανασφαλής και το οδικό δίκτυο της Πέλλας, σε μεγάλα τμήματά του, (όπως π.χ. Πέλλα - Γιαννιτσά) είναι άθλιο και… μεσαιωνικού τύπου! Οι μετακινήσεις από τη Θεσσαλονίκη στην Έδεσσα και το αντίστροφο είναι δύσκολες και επικίνδυνες, ενώ ο Ν. Πέλλας κυριολεκτικά είναι απομονωμένος αναπτυξιακά, καθώς δεν υπάρχει έξοδος στην Εγνατία, δεν υπάρχει προαστιακός σιδηρόδρομος που να τον συνδέει με τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει έξοδος προς το Βορρά, η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της περιοχής που δεν συνδέεται απευθείας με τη Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων να γίνεται μέσα από τη Χαλκηδόνα και τα Γιαννιτσά, με το υπάρχον οδικό δίκτυο να χαρακτηρίζεται ως "καρμανιόλα".

Μόλις υλοποιηθεί ο νέος οδικός άξονας, έργο που θα έπρεπε να γίνει… χθες, προφανώς οι μετακινήσεις θα γίνουν ευκολότερες και ασφαλέστερες. Αρκεί βέβαια όλα να προχωρήσουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα στη Θεσσαλονίκη κατά την εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο «Prodexpo» σύμφωνα με τα οποία, ο προσωρινός ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί στο τέλος του 2024-αρχές 2025.

Πρόσφατα το υπουργείο είχε δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φακέλων συμμετοχής στον διάλογο για τις 15 Φεβρουαρίου του 2024, αλλά με νέα απόφαση δόθηκε νέα παράταση για τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, «ώστε να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός, προς όφελος του Δημοσίου», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά.

Οδικά ΣΔΙΤ

Το μεγάλο αυτό έργο συγκαταλέγεται στα μεγάλα οδικά ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το έργο διεκδικείται από 4 σχήματα και ο διαγωνισμός βρίσκεται στη Β’ φάση κατά την οποία τα προεπιλεγέντα σχήματα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους συμμετοχής στον διάλογο - μέσω του οποίου θα καθοριστεί η βέλτιστη τεχνική λύση - και να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές ώστε να προκύψει ο ανάδοχος του έργου και να προλειανθεί το έδαφος για την έναρξη των εργασιών.

Όπως αναφέρθηκε, η διάρκεια της ΣΔΙΤ θα είναι 3 έτη για την κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη για λειτουργία και συντήρηση του νέου δρόμου. Αφορά στην αναβάθμιση του οδικού άξονα συνολικού μήκους 80 χλμ. o οποίος σήμερα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τμήματα με ανεπαρκή διαμόρφωση, κακή ορατότητα και διέρχεται μέσω πόλεων (π.χ. Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών, από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ο ιδιώτης φορέας θα αναλάβει την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή του συνόλου των εργασιών, τη χρηματοδότηση του έργου καθώς και τη συντήρηση / λειτουργία του συνολικού οδικού τμήματος γέφυρα Αξιού ποταμού – Έδεσσα.

Τα τμήματα της νέας χάραξης της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας

Η αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) σχετίζεται με τρία επιμέρους τμήματα από τα πέντε που διαιρείται η νέα χάραξη της οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (και συγκεκριμένα γέφυρα Αξιού ποταμού – Έδεσσας) ως εξής:

(α) Τμήμα παράκαμψης Χαλκηδόνας: νέα χάραξη της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από την αρχή της οδού (που ορίζεται στο τέλος του υφιστάμενου τεχνικού γεφύρωσης του Αξιού ποταμού και των παραποτάμων του) έως το κατασκευασμένο τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας της οδού, συνολικού μήκους ~6,340 χλμ.

(β) Τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) συμπεριλαμβανομένης ΛΕΑ και (13 μ.) με τα ερείσματα. Υπάρχει πρόβλεψη αργότερα να αποκτήσει το τυπικό πλάτος της διατομής β4νσ όπως και τα νέα τμήματα που θα κατασκευασθούν με την παρούσα σύμπραξη.

(γ) Τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών: το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 14.078,33 μ., κάθετων οδών συνολικού μήκους 254,19 μ., 14 γεφυρών (και κάτω ή άνω διαβάσεων) συνολικού μήκους περίπου 363,41 μ., 23 κιβωτοειδών ή σωληνωτών οχετών, ένα τοίχο αντιστήριξης 110 μ. περίπου, 2 ανισόπεδων κόμβων, 60 ισόπεδων κόμβων (οι περισσότεροι στις διασταυρώσεις των παράπλευρων οδών), 25 ιρλανδικών διαβάσεων.

 (δ) Τμήμα Μελίσσι – Μαυροβούνι: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) συμπεριλαμβανομένης ΛΕΑ και (13 μ.) με τα ερείσματα. Υπάρχει πρόβλεψη αργότερα να αποκτήσει το τυπικό πλάτος της διατομής β4νσ όπως και τα νέα τμήματα που θα κατασκευασθούν με την παρούσα σύμπραξη.

(ε) Τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα: το προς κατασκευή οδικό έργο, αφορά την βελτίωσης της Ε.Ο.2 στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και συγκεκριμένα στο οδικό υποτμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα. Ειδικότερα το προς μελέτη τμήμα «Μαυροβούνι – Έδεσσα», ανήκει στο νομό Πέλλας και αποτελεί νέα χάραξη της οδού με παράπλευρες οδούς (service road), για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων.

Δ. Μπ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. Φτάνει κουραστήκαμε
    Τέλος 2023
    τέλος 2024
    Ήμουν νιός και ΓΕΡΑΣΑ
    Ελπίζω τα παιδιά των 5-10 ετών να τον χρησιμοποιήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκουσον άκουσον. Τα χρήματα της προκαταβολής των δικαιούχων τα είχαν στην περιφέρεια και έπρεπε να τα έχουν δώσει το 2021 η το 2022 και τα πήγαν λέει στο ΥΠΕΧΩΔΕ να τα μοιράσουν εκείνοι γιατί λες και η περιφέρεια δεν ήξερε να μετράει και να μοιράσει.

      Διαγραφή
  2. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι ήδη ξεπερασμένος για τις ανάγκες του νομού. Πριν 30 χρόνια έπρεπε να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
    Ας γίνει επιτέλους πραγματικότητα αυτό που εδώ και χρόνια ονειρευόμαστε!
    Να πηγαίνουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι να γίνει δεν θα προλάβεις να πάς ποτέ !!!

      Διαγραφή
  4. Ο σωστός χαρακτηρισμός αφορά τον ΔΙΕΘΝΗ δρόμο , από την Θεσσαλονίκη , τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα, την Φλώρινα, τα σύνορα με Αλβανία και Β.Μακεδονια. Συνεπώς οφείλει να είναι με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση , όπως και με διαχωριστική νησίδα. Από αυτό τον δρόμο θα περνούν εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, τόσο από την Ελλάδα, όσο καλύτερα από τον γειτονικές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης πρέπει να γίνει και το τελωνείο στούς προμάχους!

      Διαγραφή
  5. Να πάρουν θέση οι εκλεγμένοι του νομού μας. Τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατάντια! Ξεφτίλα! Ξεπεσμός! Ανικανότητα! Αθλιότητα! Οι ελάχιστοι χαρακτηρισμοί που μπορώ να αποδώσω στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στους βουλευτές και δημάρχους της Πελλας καθώς και σε όλους εσάς που τους ψηφίζετε. Δεν ξέρω αν ο αριθμός των νεκρών στον συγκεκριμένο δρόμο είναι μικρότερος 'η μεγαλύτερος από αυτον των θυμάτων απο τα Τέμπη αλλα και τα δύο είναι εγκληματικές ενέργειες της κεντρικής διοίκησης και όλων των παραπάνω. Οπότε ας αφήσουμε τον χαρακτηρισμό "δυστύχημα" και κοιτάζοντας την αλήθεια κατάματα ας μιλάμε για "έγκλημα με δόλο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατασκευή εν έτη 2025 Εθνικής Οδού που να είναι μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και χωρίς διαχωριστική νησίδα σημαίνει ηλιθιότητα...λυπάμαι αλλά πιστεύω ότι τα τροχαία δυστυχήματα δεν θα εκλείψουν. Το πιο λυπηρό είναι ότι χαιρόμαστε που θα έχουμε καινούριο δρόμο αλλά έναν ακόμα μη ασφαλή δρόμο. Συγχαρητήρια φωστήρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το1972 ο Κάκος άνθρωπος σχεδίασαν έναν δρόμο από την Θεσσαλονίκη μέχρι την χαλκιδωνα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση καί ΛΕΑ με φωτισμό σχεδόν σε ολο το μήκος του.τον άφησαν και ρήμαξε.καναν ένα κομμάτι από την χαλκιδωνα μέχρι το Παραλίμνι καρμανιόλα όπως και κάποια κομμάτια μετα τα Γιαννιτσά το ίδιο με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.δρομος της δεκαετίας του 1950.ντροπη τους μετα από τόσα χρόνια μην έχει αρχίσει να κατασκευάζεται.οπως και ο δρόμος χαλκιδωνα Αλεξάνδρειας γέφυρα Λουδία σκοτώνεται κοσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομός Πέλλας με 140.000 κόσμο δεν έχουμε ούτε ένα ανισόπεδο κόσμο σε αντίθεση με γειτονικούς με πολύ λιγότερο πληθυσμό έχουν πολύ καλύτερο οδικό δίκτυο. Τί δεν κάνουμε καλά μπορεί να απαντήσει κανείς; Εξαγγελίες μπόλικες κάποτε είπαν για δρόμο με έξοδο από την χώρα από τους Προμάχους παλαιότερα ακόμη από την Λαγκαδιά, ένα είναι σίγουρο γνωρίζουν καλά τον τρόπο να μας εμπαίζουν με ψεύτικες ελπίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.