Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ρεύμα: Πόσα θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο



Μειωμένη τιμή ρεύματος θα πληρώσουν οι καταναλωτές με βάση τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για τον μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στα "πράσινα" τιμολόγια τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 13,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 14,7 λεπτών ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο, με τη μικρότερη χρέωση να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 12 λεπτά/κιλοβατώρα και τη μεγαλύτερη στα επίπεδα των 14,5 λεπτών/kWh. 

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις των εταιρειών για τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, οι καταναλωτές καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους τα εξής: 

- Το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο για τον μήνα Φεβρουάριο προέρχεται από την Ελινόιλ, με 117,98 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ. 

- Για μικρά διαμερίσματα ή κατοικίες που έχουν μικρή κατανάλωση, κάτω από 100 KWh μηνιαίως, συμφέρει το ειδικό τιμολόγιο της Elpedison, που έχει χρέωση 110 ευρώ/MWh για τις πρώτες 100 kWh μηνιαίως (συνεχίζεται η ίδια χαμηλή χρέωση και για μεγαλύτερες καταναλώσεις για τις πρώτες 100 kWh).

- Το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο προέρχεται από τη ΔΕΗ, με 121,52 ευρώ/MWh και πάγιο 4,9 ευρώ για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες μηνιαίως. 

- Στα τιμολόγια της ΔΕΗ υπάρχει χωριστή χρέωση για το νυχτερινό ρεύμα, που ανέρχεται σε 103,2 ευρώ/MWh. 

- Στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εάν η κατανάλωση υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα, τότε η υψηλή χρέωση ισχύει για όλες τις κιλοβατώρες.

- Υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις για την έκπτωση της βασικής προμήθειας, ανάλογα με την εταιρεία. Συγκεκριμένα, για τη ΔΕΗ προϋπόθεση στο κίτρινο τιμολόγιο είναι η πάγια πληρωμή, για την NRG, τη Volton, τη Φυσικό Αέριο, τον Ήρωνα και την Protergia προϋπόθεση είναι η συνέπεια.

- Στα πράσινα τιμολόγια το χαμηλότερο πάγιο χρεώνεται στην NRG με 3,5 ευρώ, που έχει ως προϋπόθεση την υπηρεσία e-bill και την πάγια εντολή. 

- Για τα κίτρινα τιμολόγια των περισσότερων εταιρειών οι χρεώσεις του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τον Απρίλιο απολογιστικά.

- Στην αγορά διατίθενται 12 προγράμματα σταθερής χρέωσης για το επόμενο 12μηνο από ισάριθμες εταιρείες, με τιμές που ξεκινούν από τα 129 ευρώ/MWh και φτάνουν μέχρι τα 360 ευρώ/MWh.

Οι χρεώσεις ανά εταιρεία διαμορφώνονται ως εξής:

ΔΕΗ: Χρέωση ημέρας στο πράσινο τιμολόγιο (Γ1/Γ1Ν) στα 12,8 λεπτά ανά kWh για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, έναντι 13,6 λεπτών από κιλοβατώρα που ήταν το αντίστοιχο τιμολόγιο τον Ιανουάριο. Για καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 13,76 λεπτά ανά kWh (από 14,595 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα). Για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν) η χρέωση νύχτας τον Φεβρουάριο είναι 10,32 λεπτά ανά kWh, από 11,155 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα. Η Επιχείρηση ανακοίνωσε και το κίτρινο ex ante τιμολόγιό της (ΔΕΗ Home 4 all), όπου η τελική χρέωση για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 12,4 λεπτά ανά kWh και πάνω από το όριο αυτό στα 16,8 λεπτά ανά kWh. 

Protergia: Στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο "Protergia Οικιακό Value Special" η τιμή Φεβρουαρίου ορίστηκε στα 14 λεπτά ανά kWh (από 14,26 τον Ιανουάριο), ενσωματώνοντας έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (8 λεπτά ανά kWh). Χωρίς την έκπτωση, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 22 λεπτά ανά kWh (από 22,26 τον Ιανουάριο). Το πάγιο είναι 4 ευρώ. Το κίτρινο τιμολόγιο ex ante Protergia Value Simple διαμορφώνεται στα 12,98 λεπτά/κιλοβατώρα, με πάγιο 5 ευρώ.

Ήρων: Το πράσινο τιμολόγιο Basic Home έχει τιμή 13,924 λεπτά ανά kWh, συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, από 14,052 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Χωρίς την έκπτωση, η τελική τιμή είναι 15,764 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

Elpedison: Το Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο (πράσινο) είναι 11 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, με τη χρέωση να ενσωματώνει έκπτωση 3,65 λεπτά ανά kWh. Για την υπόλοιπη κατανάλωση η τιμή είναι 14,65 λεπτά ανά kWh (από 14,5 τον Ιανουάριο). Το μηνιαίο πάγιό της είναι 5 ευρώ.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Η χρέωση στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο με έκπτωση συνέπειας είναι 12,688 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά -11% από τον Ιανουάριο (14,265 λεπτά ανά kWh). Χωρίς την έκπτωση, η τιμή Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 15,89 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ. Η εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει και το σταθερό τιμολόγιο οκτάμηνης διάρκειας Maxi Home Fixed, με χρέωση 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 9 ευρώ.

NRG: Το ειδικό πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 12,453 λεπτά ανά kWh με έκπτωση συνέπειας (από 14,1 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο). Χωρίς την έκπτωση, διαμορφώνεται σε 19,453 λεπτά ανά kWh, από 21,6 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ και υποχωρεί στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

ZeniΘ: Στο πράσινο τιμολόγιο "Power Home Start" η τιμή για τον Φεβρουάριο ορίστηκε στα 14,468 λεπτά ανά kWh, με σημαντική μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 16,947 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ελίν: Το ειδικό πράσινο τιμολόγιο "Power On! Home Green", τον δεύτερο μήνα εφαρμογής του, θα "τρέξει" με τιμή 11,798 λεπτά ανά kWh, μειωμένο κατά -16% σε σχέση με τον Ιανουάριο (14 λεπτά ανά kWh). Επίσης, το πάγιο είναι 5 ευρώ.

Volton: Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου είναι για τον Φεβρουάριο 12,48 λεπτά ανά kWh (έναντι 14,42 λεπτών ανά kWh τον Ιανουάριο), συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (15%) της εταιρείας όσο και την έκπτωση συνέπειας (20%). Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι τον Φεβρουάριο 15,11 λεπτά ανά kWh.

Volterra: Στο πράσινο τιμολόγιο η τελική τιμή είναι 13,5 λεπτά ανά kWh, από 14,3945 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.