Σημαντική πτώση κατέγραψε η παραοικονομία στην Ελλάδα από το 2013 έως το 2021, με εξαίρεση τη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Την υποχώρηση της παραοικονομίας στο 16% του ΑΕΠ το 2021, από 30% του ΑΕΠ το 2013, σχολίασε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή PRIME, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Είναι ένα θετικό νέο, στο οποίο οπωσδήποτε βοήθησε η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο ο περιορισμός της παραοικονομίας δεν έχει να κάνει μόνο με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με τη σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στο οποίο δηλώνεται ποιος εργαζόμενος είναι πλήρους και ποιος μερικής απασχόλησης. Έχει να κάνει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που επιβάλλει πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ στους παραβάτες του ωραρίου, με τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό σε πολλά επίπεδα, αλλά και στη μείωση της φορολογίας» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπάρχει και μεγαλύτερος περιορισμός της παραοικονομίας, καθώς στις μικρότερες επιχειρήσεις γίνονται πιο πολλές συναλλαγές με μετρητά. Η τάση υποχώρησης πάντως θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
Σε ότι αφορά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο υπουργός το χαρακτήρισε ως ένα γιγαντιαίο project, που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάπτυξης ως ορόσημο. Ξεκαθάρισε δε πως δεν πρόκειται να ισχύσει καμία παράταση και κάλεσε τους επαγγελματίες να τρέξουν να προλάβουν τις προθεσμίες.
Αναφορικά με την έκκληση στις τράπεζες και στους προμηθευτές να μειώσουν τις προμήθειες στις μικρές συναλλαγές μέσω POS, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε πως «με τον τρόπο που το κράτος συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να συμβάλλει και η πλευρά των παρόχων».
Θα φας και εσύ μια διασύνδεση στις εκλογές που θα πάει σύννεφο, που το μυαλό σας είναι να κλείσετε όλες τις μικρές επιχειρήσεις με διάφορες δικαιολογίες και ψέμματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή