Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

80 Χρόνια από το ολοκαύτωμα του Ελευθεροχωρίου- Τελετή Μνήμης των πεσόντων το Σάββατο



Τιμή στα θύματα των Γερμανών στο Ελευθεροχώρι

Το Σάββατο 23 Μαρτίου και ώρα 9:30 το πρωί ο Δήμος Πέλλας, ο Σύλλογος Ελευθεροχωριτών «Το Πάικο» και ο Σύλλογος Παλαιών Ελευθεροχωριτών «Το Άγιο Πνεύμα» θα διοργανώσουν τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες Ελευθεροχωρίτες. 
Να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελευθεροχωρίου.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μνημείου εκτελεσθέντων στο Ελευθεροχώρι, με το παρακάτω πρόγραμμα:
Ώρα 9:30: Μννημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ελευθεροχωρίου. 
Ώρα 10:15: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο και κατάθεση στεφάνων.

«Το Ελευθεροχώρι πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος…»
«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε απόγονοι αυτών που όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν στον κατακτητή και αρνήθηκαν να υποταχθούν. Είμαστε υπερήφανοι για αυτούς που αψήφησαν τη ναζιστική θηριωδία και αντιστάθηκαν στα στρατεύματα κατοχής, παρόλο που γνώριζαν τις συνέπειες. Είμαστε  υπερήφανοι και τους τιμούμε για τον πατριωτισμό και το σθένος τους», επισημαίνει η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιών Ελευθεροχωριτών «Το Άγιο Πνεύμα», Ελισάβετ Καλομοίρη- Χατζηβασιλειάδου, προσθέτοντας: «το Ελευθεροχώρι, με τις 50 προσφυγικές οικογένειες, όλες Ποντιακής καταγωγής, πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος από τις άλλες Ελληνικές μαρτυρικές πόλεις. Η ολοσχερή καταστροφή του χωριού σημάδεψε την μετέπειτα ζωή της περιοχής.»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Σε ότι αφορά τώρα στο ιστορικό της 23ης Μαρτίου 1944, όπου εκτελέστηκαν κάτοικοι του Ελευθεροχωρίου από τους Γερμανούς και βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με γραπτές πηγές και προφορικές μαρτυρίες, «την ημέρα εκείνη οι Γερμανοί μαζί με ομάδες Παοτζήδων κυκλώνουν το Ελευθεροχώρι, στην συνέχεια εισβάλουν μέσα και εκτελούν όποιον συναντούν στον δρόμο τους με τρόπο θηριώδη, βάρβαρο. Δεν μπαίνουν ούτε καν στην διαδικασία μιας ομαδικής εκτέλεσης. Σφάζουν την έγκυο, Χαρίκλεια και το έμβρυο που κυοφορεί. Αποκεφαλίζουν τον Κωνσταντίνο πάνω στο κούτσουρο, όπου κόβουν τα ξύλα. Εκτελούν τον Γιώργο, αφού πρώτα τον περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού για να δει τους νεκρούς. Εκτελούν στο κρεβάτι τη λεχώνα, Εύχαριν και το μόλις εννέα ημερών (!) βρέφος  της, την 9χρονη Αναστασία, την 12χρονη Βαρβάρα και άλλους κατοίκους. Στην συνέχεια οι Γερμανοί πυρπολούν το χωριό καταστρέφοντάς το ολοσχερώς και φεύγουν.
Όσοι κάτοικοι δεν εκτελέστηκαν είχαν βρει καταφύγιο στο χωριό Κρώμνη και τα γύρω δάση παρακολουθώντας από μακριά το χρονικό των εκτελέσεων. Όταν ο κίνδυνος έπαψε, επανήλθαν στο χωριό, βρήκαν τους νεκρούς τους και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο. Η ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού τους οδήγησε στην οριστική εγκατάλειψή του. Φιλοξενήθηκαν από συγγενείς και φίλους στα Γιαννιτσά και τα γύρω χωριά. Δεν επέστρεψαν ποτέ, ούτε μετά το τέλος του πολέμου.» 
Δ. Μπ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.