Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι τον Ιούνιο θα γίνει η πρώτη περικοπή στα επιτόκια - διαφώνησαν όμως για τη συνέχεια


Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφωνούν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο. Το πόσες μειώσεις επιτοκίων όμως θα ακολουθήσουν και με ποια ταχύτητα θα γίνουν ακόμη αμφισβητείται, αναφέρει σε δημοσίευμά του Bloomberg 

Οι διαφορές απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα υπογραμμίζουν τις προκλήσεις να βρεθεί κοινό έδαφος καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης πλησιάζουν τον στόχο τους για πληθωρισμό 2%, αλλά ανησυχούν για τους κινδύνους ενός νέου  σοκ στην τιμή του πετρελαίου ή για τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αρχίσει κι αυτή τις περικοπές επιτοκίων. 

Μόνο τέσσερα από τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν τοποθετήθηκαν στη σχετική συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. 

Οι διαφοροποιήσεις
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρέμεινε στην επίσημη γραμμή ότι το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη θα μειωθεί σε "εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα" και ότι τα οικονομικά στοιχεία θα δώσουν καθοδήγηση για τι θα αποφασιστεί στη συνέχεια.

Ενώ όλοι οι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις επιτοκίων που έχουν επιβαρύνει την οικονομία της Ευρωζώνης, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, εξέφρασαν ο καθένας τους διαφορετικό επίπεδο πεποίθησης.
Λιγότερο ενθουσιώδης υπήρξε ο θεωρούμενος ως "γεράκι" Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος είπε ότι "δεν είναι πλήρως" πεπεισμένος, αν και κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο Γερμανός Γιοακίμ Νάγκελ και ο Σλοβένος Μπόστιαν Βάσλε έκαναν λόγο για την αυξανόμενη "πιθανότητα" ενός τέτοιου βήματος. 

Ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ είδε μια πόρτα να ανοίγει και ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα ανέφερε ως πιθανό "ο Ιούνιος να φέρει κάποια νέα".

Ο Φινλανδός συνάδελφός τους Όλι Ρεν φάνηκε πιο πεπεισμένος, υποστηρίζοντας ότι "θα είναι ώριμη η ώρα" εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά είπε ότι η μείωση του κόστους δανεισμού του Ιουνίου πρέπει να προχωρήσει, "αποκλείοντας μια μεγάλη έκπληξη".

Διαφωνούν στο τι θα γίνει μετά 
Καθώς λοιπόν σε ότι αφορά τη πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο υπάρχει, κατά τα φαινόμενα, μια ολοκληρωμένη συμφωνία, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώνεται πλέον στην πορεία των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο. 

Μια ομάδα αξιωματούχων που περιλαμβάνει τον Λετονό Μάρτιν Καζάκς υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού και δεν βλέπει ανάγκη για μια βιαστική μείωση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα που θα σταματήσουν να περιορίζουν τη ζήτηση.

Ένας άλλος κύκλος αξιωματούχων, γύρω από τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν, τονίζει ότι αφού η ΕΚΤ εξαρτά τις αποφάσεις από τα στοιχεία ης οικονομίας, θα καθορίζει την πολιτική της σε κάθε συνεδρίαση βάσει αυτών, χωρίς να υπάρχει λόγος να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη, προκαθορισμένη πορεία. 

Ο Μάντις Μίλερ της Εσθονίας λέει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων μετά από την πιθανή πρώτη περικοπή τους τον Ιούνιο.

Τέλος, υπάρχουν και οι αξιωματούχοι που ήδη διατυπώνουν σχέδια  για διαδοχικές περικοπές του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 4%.

Ο Γάλλος Βιλερουά είναι πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να "επικεντρώνει" τις περικοπές στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις όταν δημοσιεύονται νέα στοιχεία για την οικονομία. Ο Λιθουανός Γκεντίμινας Σίμκους φλερτάρει με την ιδέα περίπου τριών μειώσεων στο βασικό της επιτόκιο ντός του έτους, ενώ ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να δει τέσσερις περικοπές. 
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Μάλτας Εντουάρντ Σικλούνα έθεσε μάλιστα την ιδέα να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερου μεγέθους  μειώσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, χωρίς καθυστέρηση, εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό πέσουν κάτω από το 2%.

Ο Πιερ Βουνς του Βελγίου πρότεινε μια μέση λύση. "Χωρίς αρνητικές εκπλήξεις, οι δύο πρώτες μειώσεις επιτοκίων είναι αρκετά εύκολες και μετά γίνεται λίγο πιο περίπλοκο", είπε.

Το πρόβλημα της Fed
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να διαφωνούν για το πώς το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων της η αμερικανική Fed μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη. Με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ, είναι πιθανό οι Αμερικανικοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να πραγματοποιήσουν μόνο μία ή δύο περικοπές — ή και καμία. 

Ο Χόλτσμαν δεν είναι πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ μπορεί να πάει  "πολύ μακριά" εάν η Fed δεν αρχίσει κι αυτή να μειώσει τα επιτόκιά φέτος και θα δίσταζε να προχωρήσει σε τρεις ή και τέσσερις περικοπές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη δεν μπορούν να αγνοήσουν εντελώς τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όταν χαράσσουν τη δική τους πολιτική, είπε ο Βάσλε. 

Ο Νάγκελ και ο Ολλανδός συνάδελφος του Κλάς Κνοτ σημείωσαν ότι η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική πολιτική σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο — αν και τελικά αποφασίζει με βάση τις δικές της προοπτικές. 

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο, εν τω μεταξύ, είπε ότι η ΕΚΤ δεν "κοιτάζει τις ΗΠΑ".

Ο κίνδυνος ενός σοκ από την τιμή του πετρελαίου
Συν τοις άλλοις, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο πιο επισφαλής, αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι διχασμένοι σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει μια πιθανή άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Πιέρο Τσιπολόνε, περιέγραψε ένα τέτοιο σενάριο ως "μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες".

Ο Κνοτ ήταν πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι "αν έχουμε ένα πετρελαϊκό σοκ, δεν  θα έχουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο γενικού αποπληθωρισμού σε όλους τους άλλους παράγοντες".

"Η πιθανότητα σημαντικών δευτερογενών αποτελεσμάτων, θα υποστήριζα, είναι μικρότερη, αλλά είναι ξεκάθαρα κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε", είπε στο Bloomberg Television.

Το πρόβλημα της ισοτιμίας του ευρώ
Ενώ η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία, ο Κνοτ ανέφερε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι "ένα στοιχείο" που διαμορφώνει τις αποφάσεις των αξιωματούχων.

Μια παρατεταμένη περίοδος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ να μην ενεργούν στον ίδιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρώ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν τις διακυμάνσεις "πολύ προσεκτικά", παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κάποιοι συγκεκριμένο στόχο ισοτιμία του ευρώ. 

"Η εντολή μας έχει ως πρωταρχικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αλλαγές στην  ισοτιμία του ευρώ. Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό μας", πρόσθεσε. "Η κίνηση των νομισμάτων μπορεί να έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης μέσω του εισαγόμενου πληθωρισμού".

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.