Ένας θαυμάσιος αρχαιολογικός χώρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Οι φωτογραφίες των πλινθόκτιστων καμαροσκέπαστων τάφων από την χθεσινή επίσκεψη του Συνδέσμου των Φίλων του Μουσείου Πέλλας. Ευχαριστούμε από καρδιάς την προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς, Γ. Στρατούλη και τους προϊσταμένους Τμημάτων χώρων και μνημειων, Ν. Πουλακάκη και Μ. Παρχαρίδου για τις εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις, τη διάθεση της Κυριακής τους και τη ζεστή συντροφικότητα.
Η αρχαία πόλη της Ευρωπού βρίσκεται νότια του ομώνυμου οικισμού του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, μεταξύ του δασοσκέπαστου όρους Πάικου στα δυτικά και του πλατύροου ποταμού Αξιού στα ανατολικά. Αποτέλεσε μια σημαντική πόλη της Βοττιαίας, στην καρδιά της Μακεδονίας. Σε στρατηγική θέση και σε περιοχή με άφθονους πόρους, ήλεγχε την πρόσβαση από τον Θερμαϊκό κόλπο προς τη βαλκανική ενδοχώρα και αντίστροφα. Η ταύτισή της επιβεβαιώνεται και επιγραφικά. Ίχνη κατοίκησης από τη Νεότερη Νεολιθική εποχή (μέσα 6ης-5η χιλιετία π.Χ.) εντοπίζονται στο κέντρο του σημερινού οικισμού. Κατά την αρχαϊκή εποχή η Ευρωπός θα πρέπει ήδη να είχε καταστεί σημαντικό κέντρο με εμπορικές επαφές με τη νότια Ελλάδα, όπως μαρτυρούν κορινθιακή και αττική κεραμική που βρέθηκε στις ανασκαφικές έρευνες. Κατά την κλασική εποχή (5ος-4ος αι. π.Χ.) ήταν μια ακμάζουσα πόλη, όπως υποδεικνύουν τα ταφικά της μνημεία με τα πλούσια ευρήματα που διασώθηκαν. Στην πόλη αναφέρεται ο Θουκυδίδης (II, 100, 3), όταν εξιστορεί γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου. Κατά την ελληνιστική εποχή (3ος-2ος αι. π.Χ.) η δραστήρια ζωή της συνεχίζεται. Από εδώ κατάγεται ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ, ιδρυτής του βασιλείου των Σελευκιδών. Ο ισχυρός αυτός ηγεμόνας προς ανάμνηση και τιμή της ιδιαίτερης πατρίδας του ίδρυσε την πόλη Δούρα – Ευρωπό στην όχθη του μακρινού ποταμού Ευφράτη (σύγχρονη Συρία).
Στα χρόνια της πρώιμης ρωμαιοκρατίας, η Ευρωπός παραμένει σε ακμή, αλλά δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες εχθρικές επιδρομές που αποκρούουν Ρωμαίοι αξιωματούχοι, όπως ο ανθύπατος Μάρκος Μινούκιος Ρούφος, στους οποίους η πόλη αποδίδει τιμή με ανδριάντες. Κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος-4ος αι. μ.Χ.) γνωρίζει νέα ευημερία, όπως φανερώνουν τα ταφικά της μνημεία και μέχρι την εγκατάλειψή της τον 6ο αι. μ.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τμήμα του νεκροταφείου της πόλης,όπου διασώθηκαν διάφοροι τύποι ταφικών μνημείων. Ξεχωρίζουν συγκροτήματα πλινθόκτιστων καμαροσκέπαστων τάφων. Επίσης, έχει αποκαλυφθεί τμήμα του πολεοδομικού ιστού της πόλης με οικίες και εργαστηριακούς χώρους, κατά την εποχή της εγκατάλειψής της τον 6ο αι. μ.Χ.
Ποικιλία ευρημάτων από τις έρευνες στην πόλη και τα νεκροταφεία της εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.
(Το κείμενο από το έντυπο που διατίθεται στο χώρο).
Ανάρτηση του Συνδέσμου των Φίλων του Μουσείου Πέλλας
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.