Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ορκίστηκε ως πρόεδρος η Σιλιάνοφσκα, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία» – Αποχώρησε άμεσα η πρέσβης της Ελλάδας



Με προκλητικό τρόπο ορκίστηκε ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αποκαλώντας τη χώρα της «Μακεδονία». Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελληνίδας πρέσβεως η οποία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».
Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα «Μακεδονία».
Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.
Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.
Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Μακεδονία: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών” έγραψε στον προσωπικό της
λογαριασμό στο Χ.

Η αντίδραση της Αθήνας

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η κίνηση τηςπροέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Μου είναι αδιανόητο να φαντασθώ ότι η συγκεκριμένη Ελληνίδα Πρεσβης (Φιλιππίδου Σ.) αποχώρησε κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας γιατί "ο βίος και η πολιτεία της" καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις της κατά την σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν πιο φιλοκυβερνητικες ακόμη και απο τους Τσίπρα -Κοτζιά. Άλλωστε η νεα Πρόεδρος της γείτονος παραβίασε το δικό της Σύνταγμα διότι προφανώς και εκφράζει την νέα εντολή και επιθυμία συγχρόνως των πολιτών που την εμπιστεύτηκαν για την διακυβέρνηση της χώρας της. Γιατί λοιπόν σκούζει η Κυβέρνηση αλλά και η Αντιπολίτευση όταν η πρώτη από αυτές έχοντας μνήμη κωνωπα έκανε στροφή 360° από τα συλλυπητήρια και την τηρεί στο ακέραιο, καθώς και η δεύτερη την εμπνεύσθηκε την υπέγραψε και δήλωσε περήφανη γι αυτήν έστω και με το πιστόλι στον κρόταφο. Ξέρετε, θα την μαλώσουν τωρα την Σιλιανοφσκα οι Ελληναραδες και οι Ευρωπαίοι αλλα στην ουσία δεν θα μπορέσουν να την αλλάξουν ούτε πάνα ακράτειας... ($$$)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις έφυγε η πρέσβης έβαλαν όλοι τα κλάματα ποιον κοροϊδεύουν ρεεε στήσαμε κωλο τι θα μας έκαναν χάδια όχι φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Σκοπιανοί αν και γυναίκες έχουν αυτά που δεν έχουν οι δικοί μας άντρες μαγκιά τους να τους χαιρόμαστε τους πολιτικούς μας και τα δακρυγόνα που μας εριχναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά είναι καλά να πάθουμε.με τουσ πουλημενουσ πρώτα του νόμου μασ τσακρη σηφακη.αλλα ο λαός δεν ξεχνα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.