Το ενδεχόμενο η ΕΚΤ όχι μόνο να προηγηθεί, αλλά και να δώσει τον τόνο για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και σε άλλες κεντρικές τράπεζες πλην της FED είναι πλέον ορατό, αν ο πληθωρισμός δείξει σταθερότητα στην περιοχή του 2%.
Αρμόδιες πηγές από το στρατηγείο της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ στην Φρανκφούρτη εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την πορεία του πληθωρισμού με βάση τα στοιχεία που φτάνουν στην ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, παρά τη φαινομενική στασιμότητα που έδειξε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, παραμένοντας σύμφωνα με την πρόβλεψη της Eurostat στο 2,4% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τα μηνύματα είναι θετικά.
Στα ποιοτικά του στοιχεία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει και στα τρόφιμα, τα οποία αυξήθηκαν λίγο πάνω από το 1%, αλλά και στο δομικό του μέρος (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή πλην ενέργειας και τροφίμων) που υποχώρησε στο 2,7% τον Απρίλιο από 2,9% του Μαρτίου.
Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός επιδεικνύει "σταθερότητα" σε ένα μήνα κατά τον οποίο καταγράφονται πανευρωπαϊκά και οι αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη, τεκμηριώνεται πλέον και με στοιχεία ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Συνεπώς, το χρονικό όριο για την έναρξη μείωσης των επιτοκίων δεν θα μετακινηθεί για αργότερα από το Ιούνιο, όπως έχει προαναγγείλει επίσημα αλλά και ανεπίσημα πολλές φορές η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Πιθανές διαδοχικές μειώσεις
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι εξετάζεται στους κύκλους της ΕΚΤ να έχουμε δύο διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, μία τον Ιούνιο και μία δεύτερη αμέσως μετά, τον Ιούλιο, αφού υπάρχουν μάλιστα και σχετικές εισηγήσεις. Δεν διακινδύνευαν όμως να κάνουν πρόβλεψη και για το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς όπως τόνιζαν οι αβεβαιότητες σε διεθνές επίπεδο είναι ακόμη μεγάλες.
Σημείωναν επίσης ότι όλοι, Κεντρικές Τράπεζες και αγορές γνωρίζουν πως η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη έχει επιτελέσει πλέον το ρόλο της, αντιμετωπίζοντας όχι ένα κλασικό πληθωρισμό της υπερβάλλουσας ζήτησης όπως αυτόν που ζουν οι ΗΠΑ λόγω του πακέτου Μπάιντεν, αλλά ένα ιδιότυπο πληθωρισμό τον οποίο προκαλεί η μειωμένη προσφορά.
Με τα δεδομένα του "ευρωπαϊκού πληθωρισμού" η νομισματική πολιτικής στην Ευρώπη έχει προσεγγίσει τα όρια της. Συνεπώς, θα πρέπει τώρα να υπάρξει μια μικρή χαλάρωση ώστε να δοθεί ανάσα και στην οικονομία και κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες πιέζονται εδώ και 22 μήνες από τα ιστορικά υψηλά επιτόκια του ευρώ.
Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου
Στο επιχείρημα ότι αν προηγηθεί η ΕΚΤ της FED στη μείωση επιτοκίων θα έχουμε μεγαλύτερη διολίσθηση στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με "χαμένο" το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ θα επιταχύνει την ανάκαμψη της ευρωζώνης που πέρασε δύσκολες μέρες του 2023, καλύπτοντας ένα μέρος από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Αναφορικά με τους φόβους που υπάρχουν ότι λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη μπορεί να πληρώσει ακριβά μία ενδεχόμενη νέα ενεργειακή κρίση, οι απαντήσεις ήταν καθησυχαστικές. Η ένταση στη Μέση Ανατολή δείχνει προς το παρόν να αποκλιμακώνεται, αν όμως παρόλα αυτά φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις οι συνέπειες θα μοιραστούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
capital.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.