Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 1.300 πιστοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος χατζ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια έντονης ζέστης.
«Δυστυχώς, ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 1.301, με το 83% να μην έχουν άδεια να κάνουν χατζ και να έχουν περπατήσει μεγάλες αποστάσεις κάτω από το φως του ήλιου, χωρίς κατάλληλη προστασία», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.
Ο απολογισμός του Γαλλικού Πρακτορείου την περασμένη εβδομάδα, με βάση επίσημες δηλώσεις και αναφορές διπλωματών που εμπλέκονται στις απαντήσεις των χωρών τους, ανέφερε τον απολογισμό σε περισσότερους από 1.100.
Οι νεκροί προέρχονταν από περισσότερες από 10 χώρες που εκτείνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ινδονησία, και ορισμένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να ενημερώνουν σχετικά.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν Αιγύπτιοι. Πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές είπαν σήμερα στο Ρόιτερς ότι ο αριθμός των νεκρών Αιγυπτίων έχει ανέλθει σε 672 και άλλοι 25 είναι οι αγνοούμενοι. Πάνω από 630 από αυτούς ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές. Οι διπλωμάτες είπαν ότι η αιτία θανάτου στις περισσότερες περιπτώσεις σχετιζόταν με τη ζέστη.
Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα φέτος ανέβηκαν έως και 51,8 βαθμούς Κελσίου (125 βαθμούς Φαρενάιτ), σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ δεν είχε σχολιάσει δημόσια τους θανάτους ούτε είχε δώσει τον δικό του απολογισμό μέχρι την Κυριακή.
Ωστόσο, την Παρασκευή, ένας ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο έναν μερικό απολογισμό 577 θανάτων για τις δύο πιο πολυσύχναστες ημέρες του χατζ: στις 15 Ιουνίου, όταν οι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν για ώρες προσευχής στον καυτό ήλιο στο όρος Αραφάτ και στις 16 Ιουνίου, όταν συμμετείχαν στο τελετουργικό «λιθοβολισμός του διαβόλου» στη Μίνα.
Ο αξιωματούχος υπερασπίστηκε επίσης την απάντηση του Ριάντ, λέγοντας: «Το κράτος δεν απέτυχε, αλλά υπήρξε μια εσφαλμένη εκτίμηση από την πλευρά των ανθρώπων που δεν εκτιμούσαν τους κινδύνους».
«Θερμικό στρες»
Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ Αλ Τζαλάτζελ, περιέγραψε την Κυριακή τη διαχείριση του φετινού Χατζ ως «επιτυχημένη», μετέδωσε το SPA. Είπε ότι το σύστημα υγείας «παρείχε περισσότερες από 465.000 εξειδικευμένες υπηρεσίες θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων 141.000 υπηρεσιών σε όσους δεν έλαβαν επίσημη άδεια να κάνουν χατζ», σύμφωνα με το SPA,. Ο Φαχντ Αλ Τζαλάτζελ δεν διευκρίνισε πόσους θανάτους απέδωσαν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι στη ζέστη.
«Το σύστημα υγείας αντιμετώπισε πολλές περιπτώσεις θερμικού στρες φέτος, με ορισμένα άτομα να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό φροντίδα», ανέφερε το SPA. «Μεταξύ των νεκρών ήταν αρκετοί ηλικιωμένοι και χρόνια άρρωστα άτομα».
Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ που όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν φέτος, αριθμός παρόμοιος με πέρυσι, και ότι 1,6 εκατομμύρια προέρχονταν από το εξωτερικό.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια οι τελετουργίες κυρίως στην ύπαιθρο έχουν πέσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Σαουδικής Αραβίας. Ο χρόνος του χατζ προχωρά περίπου 11 ημέρες κάθε χρόνο κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα τον Ιούνιο, ενδεχομένως σε ψυχρότερες συνθήκες.
Μια μελέτη του 2019 από το περιοδικό Geophysical Research Letters ανέφερε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, το θερμικό στρες για τους προσκυνητές του χατζ θα ξεπεράσει το «όριο ακραίου κινδύνου» από το 2047 έως το 2052 και από το 2079 έως το 2086, «με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση όσο προχωρά ο αιώνας».
Τι ισχύει με τις άδειες
Οι άδειες Χατζ κατανέμονται σε χώρες με σύστημα ποσοστώσεων και διανέμονται σε άτομα με κλήρωση. Ακόμη και για όσους μπορούν να τα αποκτήσουν, το μεγάλο κόστος ωθεί πολλούς να επιχειρήσουν το χατζ χωρίς άδεια, αν και κινδυνεύουν να συλληφθούν και να απελαθούν αν τους πιάσουν.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν πριν από το χατζ ότι είχαν εκκαθαρίσει εκατοντάδες χιλιάδες μη εγγεγραμμένους προσκυνητές από τη Μέκκα. Ωστόσο, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή είπε ότι συμμετείχαν περίπου 400.000 μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές και ότι «σχεδόν όλοι (ήταν) από μια εθνικότητα», μια προφανής αναφορά στην Αίγυπτο.
Το Σάββατο, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Mostafa Madbouly διέταξε να αφαιρέσουν τις άδειες 16 τουριστικές εταιρείες και παρέπεμψε τους διευθυντές τους στον δημόσιο εισαγγελέα για παράνομα προσκυνήματα στη Μέκκα, ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου.
Ανέφερε ότι η αύξηση του αριθμού των θανάτων μη εγγεγραμμένων Αιγυπτίων προσκυνητών προήλθε από ορισμένες εταιρείες που «οργάνωσαν τα προγράμματα χατζ χρησιμοποιώντας βίζα προσωπικής επίσκεψης, η οποία εμποδίζει τους κατόχους του να εισέλθουν στη Μέκκα» μέσω επίσημων καναλιών.
Οι μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν πρόσβαση σε ανέσεις που προορίζονταν να κάνουν το προσκύνημα πιο υποφερτό, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιζόμενων σκηνών.
Μη εγγεγραμμένοι Αιγύπτιοι προσκυνητές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία ή ασθενοφόρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μερικά από τα οποία κατέληξαν να πεθάνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.