Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εργαζόμενοι στο ''καμίνι'' για το μεροκάματο του τρόμου εκτεθειμένοι στις αντίξοες καιρικές συνθήκες!



Αψηφούν τις υψηλές θερμοκρασίες για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο, δίνουν καθημερινή "μάχη" επιβίωσης σε επικίνδυνες συνθήκες για το μεροκάματο του...καύσωνα! 

Και ενώ η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται να φθάσει ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου, κάποιοι (πολλοί είναι η αλήθεια) εργαζόμενοι πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωσή τους αλλά και για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Είναι αυτοί που ασκούν επαγγέλματα… παντός καιρού, για τα οποία οι συνθήκες καύσωνα αυτής της περιόδου δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι «απόδρασης»...

Είναι αυτοί που, παρά τον πολύ "καυτό" καιρό, αναγκάζονται να λειτουργούν και να ζουν σε συνθήκες καύσωνα... 

Είναι αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που η δουλειά τους δεν σταματά ούτε και στον καύσωνα, δεν μπορούν να πάρουν "ειδικές" άδειες, δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία και δεν μπορούν να αναπροσαρμόσουν τα ωράριά τους. 

Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε εργασίες σε εσωτερικούς χώρους με air condition, αλλά και σε όλους όσοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται έξω ή σε "δύσκολους" κλειστούς χώρους παρά την υψηλή ζέστη και τον καύσωνα.

Για 43 βαθμούς Κελσίου κάνει λόγο σήμερα και αύριο η ΕΜΥ, στο δελτίο καιρού, καθώς η χώρα, σε πολλές περιοχές θα μετατραπεί σε «καμίνι».

Μέσα στον καύσωνα ντελιβεράδες (διανομείς), ταχυδιανομείς, εργάτες στην καθαριότητα, εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές, μεταφορείς, περιπτεράδες, εργαζόμενοι στην εστίαση, οδηγοί και εργαζόμενοι σε πολλά άλλα επαγγέλματα, συνεχίζουν να προφέρουν τις υπηρεσίες τους κανονικά παρά τα "42άρια" και τα "43άρια" (και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του καλοκαιριού).

Όλοι αυτοί λοιπόν, οι εργαζόμενοι «ήρωες» του καλοκαιριού δίνουν καθημερινή "μάχη" επιβίωσης σε επικίνδυνες συνθήκες για το μεροκάματο του...καύσωνα! Αξίζουν τα συγχαρητήριά μας και φυσικά την κατανόησή μας.


“Να σταματήσουν οι διανομές” ζητούν οι ντελιβεράδες
Στο μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται τα σωματεία εργαζόμενων όπως οι διανομείς, ψήστες, σερβιτόροι σε beach bar κλπ που λόγω της φύσης της δουλειάς τους βρίσκονται από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ εκτεθειμένοι στις αντίξοες και ακραίες καιρικές συνθήκες του καύσωνα.

Ήδη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης- Πιερίας- Χαλκιδικής με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «η εντατικοποίηση που υπάρχει, με το κυνήγι του μεροκάματου, την πίεση από τον εργοδότη, τις μεγάλες ακτίνες παραγγελιών, φέρνουν τον κάθε διανομέα στα όριά του» θυμίζοντας μάλιστα συμβάν όπου στην Χαλκίδα διανομέας κατέρρευσε και πέθανε από θερμοπληξία.

Το ΣΕΤΕΠΕ ζητά την «άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες» καθώς και «πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ)».

Δημήτρης Μπουλουσάκης 








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.