Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μηδενική απορρόφηση κονδυλίων για την κατασκευή κτηρίου εξυπηρέτησης των επισκεπτών στον χώρο του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας!



Εργα του ΥΠΠΟ με απορροφητικότητα από 0 έως... 1,6 τοις εκατό!

Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η απορροφητικότητα των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) κινείται από 0 έως... 1,6 τοις εκατό!
Πιο συγκεκριμένα, 93 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που έχουν ενταχθεί το 2022 και το 2023 από το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν είχαν απορροφήσει ούτε 1 ευρώ έως τις 31/12/2023. Μόλις τα 20 από αυτά ξεκίνησαν να απορροφούν ελάχιστα χρήματα στις αρχές του 2024, ενώ 71 έργα, μετραξύ των οπόίων και ένα στον Αρχαιολογικό Χώρο Της Πέλλας, δεν έχουν απορροφήσει ούτε 1 ευρώ ούτε το πρώτο τρίμηνο του 2024! 
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της "Εφημερίδας των Συντακτών" του Σαββατοκύριακου, σχεδόν τα μισά από τα έργα που ενέταξε το ΥΠΠΟ τα έτη 2022 και 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, είναι εμφανές ότι δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ ή θα απενταχθούν.

Το έργο με ...μηδενική απορρόφηφη στην Πέλλα
Το έργο "Κατασκευή κτιρίου εξυπηρέτησης επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας" που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 733.231 ευρώ και με φορέα υλοποίησης τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ, ανήκει στα 71 έργα που μέχρι 31.3.2024 δεν είχαν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ!
Το πολυδιαφημισμένο κτήριο του κέντρου υποδοχής και πληροφόρησης επισκεπτών αρχαιολογικού χώρου Aνακτόρου Aρχαίας Πέλλας χωροθετείται στο τέλος της διαδρομής των 50 μ. που διανύει ο επισκέπτης μετά το χώρο στάθμευσης και πριν από την έναρξη της διαδρομής περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο. Αποτελείται από δύο διακριτούς όγκους, διαφορετικού μεγέθους, που συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλική πέργκολα. Περιλαμβάνει μικρό ανεξάρτητο κτίριο έλεγχου εισιτηρίων και προμήθειας έντυπου υλικού, υπαίθριο χώρο ανάπαυσης, χώρους υγιεινής, στεγασμένο χώρο εστίασης και βραχείας ανάπαυσης και εκθεσιακό χώρο. Η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 371,83 τ.μ. εκ των οποίων τα 183,75 τ.μ. είναι εξωτερικοί ακάλυπτοι χώροι. Το κυρίως κτήριο περιλαμβάνει: ημιυπαίθριο χώρο ανάπαυσης, χώρο των πολυμέσων, περιμετρικό διάδρομο υποστήριξης του χώρου πολυμέσων, δωμάτιο ελέγχου πολυμέσων, χώρους υγιεινής ανδρών – γυναικών – ΑΜΕΑ , χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώρο εξωτερικών ηλεκτρομηχανολογικών μονάδων.
Από την εποχή που ήταν γενική γραμματέας η Λίνα Μενδώνη, την ακολουθούσε η φήμη ότι το ΥΠΠΟ απορροφούσε τα περισσότερα κονδύλια από οποιοδήποτε άλλο χαρτοφυλάκιο. 
Είναι όμως έτσι; Αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί; Ποια είναι η οικονομική πολιτική στον πολιτισμό που εφαρμόζει από το 2019 η υπουργός Πολιτισμού; «Ο πολιτισμός είναι εργαλείο ανάπτυξης», δηλώνει και επάνω σε αυτό οργανώνει την πολιτική της που αποθεώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ η ενίσχυση του δημοσίου συμφέροντος είναι από ισχνή έως βαριά πληττόμενη. Τελικά τι σημαίνει έργα με απορροφητικότητα από 1,6 έως μηδέν τοις εκατό;
Θα απαντήσει άραγε με στοιχεία το υπουργείο Πολιτισμού ή έστω κάποιος από την κυβέρνηση για όσα βγήκαν στη δημοσιότητα σχετικά με τα έργα που βρίσκονται στον "αέρα" ώστε να μην χαθούν προθεσμίες και κονδύλια;
Δ. Μπ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Θερμά συγχαρητήρια στους άριστους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1ον ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΆΣΕΙ
    2ον ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΙΕΣ
    3ον ΟΛΗ Η ΠΕΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΟΥ
    4ον ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΝΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείται ότι έχουμε εκπροσωπους κάτω στην Ελληνική πρωτεύουσα. Τι κάνουν.Πελλα ακριτικος νομός, πατρίδα του Μέγα Αλέξανδρου ,η Μακεδονία είναι μια κλπ κλπ.Το μουσείο της Πέλλας έπρεπε να είναι πρότυπο μουσείου. Στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία πρώτοι. Για έργα τελευταίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που είσαι Μαρία Ακαμάτη ,από τότε που έφυγες στην σύνταξη η αρχαιολογία της Πέλλας πάει με την όπισθεν.
    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.