Μόλις 66 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που τους υπολόγισε η εφορία, δίνοντας το δικαίωμα στον ελεγκτικό μηχανισμό να τους ελέγξει σε βάθος πενταετίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ περισσότερους από τους μισούς επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει δήλωση πιάστηκαν στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Δηλαδή, τα εισοδήματα που δήλωσαν ήταν μικρότερα από αυτά που προβλέπονται με βάση τα έτη λειτουργίας τους. Σημειώνεται το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα διαμορφώνεται στα 10.920 και φθάνει στα 14.196 ευρώ για πάνω από 13 χρόνια δραστηριότητας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 209.190 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το 52,81% αυτών φορολογείται με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Ειδικότερα:
- 110.490 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος. Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματα που δήλωσαν είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
- 679 επαγγελματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού. Οι εν λόγω συμπλήρωσαν τους κωδικούς 443-444 του Ε1. Βέβαια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει οι ανωτέρω το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή τους κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης τους (του ιδίου, της/του συζύγου και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο).
- 66 επαγγελματίες από τους 679 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και αναμένουν τον φορολογικό έλεγχο. Ωστόσο, υποχρεούνται να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί και εν συνεχεία οι φορολογικές αρχές θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες του ελέγχου.
Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν καταθέσει (από τις 17 Ιουνίου) στο Ανώτατο Δικαστήριο Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Επίσης με τις Αιτήσεις Ακύρωσης προσβλήθηκε η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου. Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα κρίνουν εάν θα συνεχιστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών. Δηλαδή εφόσον το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτική λύση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των επαγγελματιών.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή του νέου νόμου. Ήδη υπάρχουν σκέψεις, εφόσον ακυρωθεί ο νόμος, να γίνει χρήση των κλειδωμένων στοιχείων στα ηλεκτρονικά βιβλία. Σε αυτή την περίπτωση θα μηδενισθούν οι αποκλίσεις που ισχύουν σήμερα τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα.
capital.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.