Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρέμβαση του ''Δικτύου Πολιτών για το Περιβάλλον'' για κοπή δέντρων στο στρατόπεδο ''Φιλιππάκου'' στα Γιαννιτσά



Επιστολή από το "Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον" σχετικά με πρόσφατη κοπή δέντρων στο στρατόπεδο "Φιλιππάκου", στα Γιαννιτσά:

ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Πέλλας
ΥΠ.ΕΘ.Α.
Δασαρχείο Έδεσσας
Μ.Μ.Ε.                                                                                                                                          
                                                                                                                Γιαννιτσά, 7/7/2024        Για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να βρίσκεται σε εξέλιξη αλόγιστη κοπή υγιών δέντρων από την βόρεια πλευρά του στρατοπέδου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ. Η απώλεια των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου στην πόλη μας ήταν ήδη πολύ μεγάλη από την κοπή των δέντρων τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα βλέπουμε να εκτυλίσσεται η τελευταία πράξη καταστροφής σε ό,τι έχει απομείνει. Είναι παράδοξο να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι μια ενέργεια στα πλαίσια των πρόσφατων προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας των οικοπέδων καθώς αυτά δεν περιλαμβάνουν υλοτομία και απομάκρυνση υγιών δέντρων παρά μόνο ξερών και σπασμένων.
Είναι ολοφάνερο ότι η κοπή των δέντρων εξυπηρετεί “άλλους σκοπούς” τους οποίους όλοι οι πολίτες αυτής της πόλης πρέπει να γνωρίζουν, αφού τα στρατόπεδα ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ και ΚΑΨΑΛΗ αποτελούν τις τελευταίες ευκαιρίες πρασίνου και πηγής ζωής που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
1. Έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη άδεια από το Δασαρχείο για την κοπή των δέντρων, με ποια αιτιολογία, πόσα δέντρα περιλαμβάνει, με ποιον τρόπο και πως θα διατεθούν τα παραγόμενα δασικά προϊόντα;
2. Λήφθηκε υπόψη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των υλοτομιών το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη η αναπαραγωγική περίοδος των πτηνών και άλλων ζώων με αποτέλεσμα την καταστροφή ενεργών φωλιών με νεοσσούς;
3. Είναι σε γνώση του Δημάρχου όλη αυτή η εκτεταμένη κοπή δέντρων ή αποτελεί μονομερή πράξη του ΥΠ.ΕΘ.Α.;
4. Η μαζική και αναίτια κοπή των δέντρων, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο, αποτελεί κομμάτι υλοποίησης της συμφωνίας «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Πέλλας με το ΥΠ.ΕΘ.Α. που προβλέπει οικοπεδοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις που οφείλουν να δώσουν οι αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας στους κατοίκους των Γιαννιτσών και δεν υπάρχουν λευκές επιταγές σε κανέναν να διαχειρίζεται το μέλλον του τόπου μας.
Το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια έχει αναδείξει και παλεύει για την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ και ΚΑΨΑΛΗ στο Δήμο, με σκοπό την μετατροπή τους ως ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ με ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται εντός τους και με ήπιες μορφές πολιτιστικών δράσεων. Διαφωνούμε με το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με το ΥΠ.ΕΘ.Α. που ουσιαστικά οικοπεδοποιεί την μισή έκταση των στρατοπέδων και παλεύουμε για την ανατροπή του. Οι ζωές μας δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους – οφέλους» και του κέρδους του ΥΠ.ΕΘ.Α. και του κράτους, σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ζητάμε
Την άμεση παύση της κοπής των δέντρων στο στρατόπεδο ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ.
Την έναρξη ανοιχτού διαλόγου με τους πολίτες,
Την ενημέρωση όλων των πολιτών
Τον σχεδιασμό για τη διεκδίκηση  της πλήρους απόδοσης των στρατοπέδων στον Δήμο, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει κυρίως αστικό δάσος - πάρκο με ήπιες παρεμβάσεις.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Άντε ρε γραφικοί που οι μισοί από εσας δεν πήγατε και στρατό! θα σας ρωτήσουν αν θα κόψουν δέντρα σε στρατόπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η λεξη γραφικοι τα λεει ολα

      Διαγραφή
    2. Σκατόψυχε του πληκτρολογίου, εμείς που πήγαμε στο στρατό μπορούμε να ζητήσουμε να μη κόβονται χωρίς λόγο τα δέντρα στα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, για να μην γίνουν αυτά οικόπεδα, αλλά χώροι πρασίνου προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες;

      Διαγραφή
    3. όχι δεν μπορείς οτι θέλει η πολιτεία το υπουργείο ο δήμαρχος και τέλος εσύ τεμπελακο

      Διαγραφή
  2. Τελικα πολλά τρολακια καραδοκουν να απάντησουν στους σκεπτομενους πολιτες για τους λόγους που κόπηκαν τα δεντρα, Μαλιστα αρχίσαν και χαρακτηρισμοί ! Κακή αρχή για την νεα Δημοτική Αρχή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΉ ΕΊΧΕ ΚΑΤΑΚΌΨΕΙ ΌΛΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΔΡΌΜΟΥς ,ΠΆΡΚΑ , ΔΊΧΩς ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΕΙ. τα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΡΑΖΟΥΝ ΧΩΡΊς ΠΡΑΣΙΝΟ. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορθώς σας χλευάζουν οι ανωτέρω σχολιαστές γιατί εσείς τους δίνετε το δικαίωμα με την στάση που τηρείτε. Οι κινήσεις - δίκτυα πολιτων για το περιβάλλον δεν είναι να 'χαμε να λέγαμε, ούτε όποτε και εφόσον τους καπνίσει να εκδίδουν μία ανακοίνωση για να περνάει η ώρα. Καλά θα κάνετε να ασχοληθείτε σοβαρά με τον ρόλο σας που είναι σημαντικός αλλά εσείς τον μετατρέπετε σε επικουρικό. Πού ήσασταν όταν ο προηγούμενος δήμαρχος έκοβε ότι έβρισκε μπροστά του εξυπηρετώντας θελήματα ψηφοφόρων του; Έφτασε στο σημείο να κόβει πλατάνια δίχως την απαιτούμενη άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο και εκ των υστέρων το έφερε θέμα στο αρμόδιο όργανο με την δικαιολογία ότι ηταν επικίνδυνα, άρρωστα κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τον σημερινό πού συνεχίζει αλλά με μικρότερη ένταση αυτήν την πολιτική. Η ουσία είναι μία και πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί με στόχο "ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΟ". Η κλιματική αλλαγή δεν ήρθε από μόνη της και ούτε θα φύγει. Ήρθε για να μείνει από σήμερα και για πολλές γενιές ακόμη. Δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας. Διανύσαμε τον θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών και το καλοκαίρι δεν άρχισε ακόμη. Θα χαθούν ζωές, περιουσίες, δάση, αλσύλλια. Θα μολυνθούν θάλασσες, λίμνες, υδροβιότοποι. Θα αφανιστούν ζώα, πτηνά, ψάρια, θηλαστικά. Στο τέλος θα μείνει το τσιμέντο που στον Δήμο Πέλλας δόξα τόν Θεό περισσεύει και ειδικά στην πόλη των Γιαννιτσών κυριεύει. Αν θέλουμε να σώσουμε τον τόπο που ζούμε (όσο προλαβαίνουμε δηλαδή) πρέπει να γίνουμε αμείλικτοι στους παραβάτες ανεξάρτητα από το αξίωμα που φέρουν... ($$$)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο κύριε $$$. Αυτή είναι η πραγματικότητα!

      Διαγραφή
  5. Τα στρατοπεδο για χώρους πρασίνου και πολιτιστικές χρήσεις. Δηλαδή όλοι το λένε, παρακαλώ κ Δημαρχε να δώσετε σημασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.