Σε μία κίνηση - ματ προχώρησε η Ρωσία, η οποία παρακάμπτει τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στηνν Ουκρανία, με κρυπτονομίσματα, καθώς οι συναλλαγές σε bitcoin δεν μπορούν να μπλοκαριστούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή τράπεζα.
Η Ρωσική Δούμα ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της εξόρυξης (mining) κρυπτονομισμάτων, το οποίο υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και η αναθεωρημένη έκδοσή του υποβλήθηκε στην κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2024.
Οι απαιτήσεις για τις δραστηριότητες των φυσικών και νομικών προσώπων που ασχολούνται με την εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων θα καθοριστούν από τη ρωσική κυβέρνηση μαζί με την Τράπεζα της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως μόνο οι ρωσικές νομικές οντότητες και μεμονωμένοι επιχειρηματίες, θα έχουν το δικαίωμα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.
Επιπλέον, προβλέπονται ορισμένα μέτρα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα χρήσης για «ξέπλυμα» χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή άλλων εγκλημάτων.
Ήδη από το 2022, ο πρόεδρος Vladimir Putin μετά την πρόταση που είχε κάνει πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα να απαγορευθεί η κυκλοφορία και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όπως και οι συναλλαγές με την χρήση κρυπτονομισμάτων στην Ρωσία, είχε δηλώσει η Ρωσία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να καταλήξουν σε ενιαία άποψη σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τα κρυπτονομίσματα και να υποβάλουν εν συνεχεία έκθεση σχετικά με το αποτέλεσμα των μεταξύ τους διαβουλεύσεων.
Αλλαγή στάσης από την κεντρική τράπεζα
Εκτός από την ψήφιση νομοθεσίας που επιτρέπει στις ρωσικές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές μέσω κρυπτογράφησης, η ρωσική κεντρική τράπεζα θα λάβει επίσης άδεια να διακινεί χρήματα στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα.
Η Elvira Nabiullina, η διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε την Τρίτη ότι οι πληρωμές με βάση την κρυπτογράφηση θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται πριν από το τέλος του 2024.
«Συζητάμε ήδη τους όρους του πειράματος με υπουργεία και υπηρεσίες, με επιχειρήσεις και αναμένουμε ότι οι πρώτες τέτοιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε η ίδια.
Η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει την κρυπτογράφηση ως μέθοδο διασυνοριακών πληρωμών σηματοδοτεί μια μεταστροφή από την προηγούμενη στάση της ρυθμιστικής αρχής απέναντι στην τεχνολογία.
Οι συναλλαγές σε bitcoin δεν μπορούν να μπλοκαριστούν
Ο Mati Greenspan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας αγοράς κρυπτογράφησης Quantum Economics, δήλωσε ότι η είσοδος της Ρωσίας στην κρυπτογράφηση έχει νόημα, καθώς οι συναλλαγές σε bitcoin «δεν μπορούν να λογοκριθούν ή να μπλοκαριστούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή τράπεζα».
«Προηγουμένως, η Ρωσία δεν θα ήθελε να επιτρέψει αυτό το είδος συναλλακτικής ελευθερίας στους πολίτες της - αλλά τώρα είμαστε στο σημείο που το bitcoin χρησιμοποιείται τόσο συχνά στο καθημερινό εμπόριο που το κόστος ευκαιρίας για αυτούς να μην το επιτρέψουν είναι απλά πολύ μεγάλο», πρόσθεσε.
Οι τιμές του Bitcoin έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο εν μέσω αισιοδοξίας για την έγκριση του πρώτου αμερικανικού spot bitcoin, καθώς και του λεγόμενου halving που μειώνει την προσφορά των νεοεκδιδόμενων tokens.
Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο αξίζει σήμερα 66.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 120% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο Greenspan της Quantum Economics δήλωσε ότι η κίνηση της Ρωσίας να δεχτεί κρυπτογράφηση «έχει απόλυτο νόημα από την άποψη του παγκόσμιου εμπορίου».
Αυτό, πρόσθεσε, «θα βοηθήσει τους Ρώσους να ανοίξουν τις διασυνοριακές πληρωμές με χώρες και επιχειρήσεις που διαφορετικά θα ήταν κλειστές γι' αυτούς λόγω των αμερικανικών κυρώσεων».
Άλλες χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχουν συχνά προσπαθήσει να παρακάμψουν τέτοιους οικονομικούς περιορισμούς μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.
Η Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση διαφόρων κρατικών προγραμμάτων και να αποφύγει τις ξένες κυρώσεις.
Ψηφιακό ρούβλι
Η Ρωσία διερευνά επίσης την εφαρμογή μιας ψηφιακής έκδοσης του ρουβλίου.
Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Nabiullina δήλωσε την Τρίτη ότι η ρυθμιστική αρχή θα επιδιώξει να προχωρήσει από μια πιλοτική φάση προς τη μαζική εφαρμογή του ψηφιακού ρουβλίου από τον Ιούλιο του 2025, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών ή CBDC, είναι διαφορετικά από τα κρυπτογραφικά, εξηγεί το CNBC.
Σε αντίθεση με το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν έχουν καμία κεντρική αρχή που να τα διέπει, τα CBDC εκδίδονται απευθείας από μια κυβέρνηση και έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν τα fiat νομίσματα με τη μορφή ψηφιακού token.
bankingnews.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.