Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σύσκεψη για το συμπύρηνο ροδάκινο στο ΥΠΑΑΤ και τις ανοικτές- κάτω του κόστους- τιμές παραγωγού



Επιτροπή των συλλόγων ροδακινοπαραγωγών της χώρας, από τους πέντε νομούς, που η καλλιέργεια βιομηχανικού ροδάκινου θεωρείται βασική παραγωγή, δηλαδή της Ημαθίας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Λάρισας, συναντήθηκε χθες Τετάρτη 3 Ιουλίου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ιδιαίτερα του βιομηχανικού ροδάκινου, αφού ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή του, δεν έχει καθοριστεί τιμή από τους βιομηχάνους με αποτέλεσμα να παραδίδουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές, και χωρίς να γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Την ίδια ώρα οι αγρότες αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, αλλά και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους και ζητούν να οριστεί ως ελάχιστη εγγυημένη τιμή κιλού τα 50 λεπτά ώστε να καλύψει το κόστος παραγωγής και να αφήσει ένα μεροκάματο για την συνέχιση της καλλιέργειας.

Επί του θέματος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης μίλησε στην ΕΡΤ3 για τα προβλήματά, που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καλλιεργούν το συμπύρηνο ροδάκινο, το εθνικό προϊόν, που φέρνει το μεγαλύτερο συνάλλαγμα και είναι πρώτοι στην κομπόστα αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

«Θα ήθελα να σας πω ανά στρέμμα τι έξοδα έχει ο ροδακινοπαραγωγός. Ένα στρέμμα ροδάκινα, κατεβάζει τρεις τόνους ροδάκινα. Από αυτά έχουμε στο ένα στρέμμα 130 ευρώ ενοίκιο, 20€ πότισμα, 50€ κλάδεμα, 200€ συγκομιδή κ.α. Ο παραγωγός σήμερα με 0,3€ με τρεις τόνους το στρέμμα, μπαίνει μέσα για 67€. Σήμερα είπαμε στον κ. Σταμενίτη και στον κ. Κέλλα ότι εάν συνεχίσουμε έτσι, δε θα μπορέσουμε να παράγουμε από εδώ και πέρα. Μας απάντησαν ότι θα είναι μαζί μας, ότι θα είναι κοντά μας, κάθε φορά τα ίδια…», επισήμανε ο Τ. Χαλκίδης. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Και γιατί να ξαναψηφίσω Σταμενιτη στις επόμενες εκλογές;;;; Γιατί έχω συμπιρηνα ροδακινα και με βοήθησε με τις τιμές;
    Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο η στάση του..τίποτα για τους αγρότες..σαν να μην υπάρχουμε..
    Λάκη ετοιμασου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά τα λες φίλε μου. Όχι απλά μας γύρισε την πλάτη, αλλά μας έγραψε κανονικά, αγνοώντας εκεί που είναι και ότι είναι, εμείς τον στείλαμε για να προασπίσει τα δικά μας συμφέροντα κι αυτός κοίταξε μονο την πάρτη του και λίγων ανεπάγγελτων που τον περιβάλλουν. Αποδείχτηκε κατώτατος των περιστάσεων. Ντροπή του.

      Διαγραφή
    2. Τι Αυγενάκη για υπουργό χρειάζεστε εσείς.................

      Διαγραφή
    3. πατε καλα ρε στα μυαλα σας;; τι θελετε να κανει ο καθε Σταμενιτης να παει στον βιομηχανο και να τον αναγκασει να αγορασει πιο ακριβα τα ροδακινα μας η τα βερυκοκα ;;; Που το ειδατε αυτο ;; Ειστε εντελως χαζοι η ειστε βαλτοι απο καποιον αλλο βουλευτη που κανει βρωμικο παιχνιδι Καποτε παρακαλουσαμε να γινει υπουργος καποιος απο την Πελλα και τωρα που εχουμε εναν σοβαρο ανθρωπο εκει παμε να τον φαμε με βλακειες

      Διαγραφή
    4. Και τώρα που έχουμε υπουργό από την Πέλλα δέσαμε, όπως και ότι είχαμε τον προηγούμενο. Όλοι στο ίδιο καζάνι. ΠΑΡΤΑΚΙΔΕΣ.

      Διαγραφή
  2. Ναι θα έρθει με τις φωτογραφίες που θα βγει και θα μας βγάλει και θα μας λύσει το πρόβλημα. Θα μου πεις έτσι πήρε τις 18000 ,έτσι θα τις πάρει πάλι χωρίς έργο. Τέτοιοι είμαστε τέτοιους θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.