8.7.24

«Βασικές οδηγίες προς τους παραγωγούς για την προστασία των δένδρων στα οποία έχουν προκληθεί ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις»


Οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην αναρτημένη παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο των παραγωγών. Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Πέλλας συστήνει στους καλλιεργητές να προβούν άμεσα στις παρακάτω βασικές ενέργειες για την αποτροπή περαιτέρω ζημιών και την γρήγορη αποκατάσταση της υγείας των δένδρων, μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση:

1. Ψεκασμός των τραυματισμένων δένδρων με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, κυρίως αυτά που έχουν ως βασικό συστατικό το χαλκό, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις οδηγίες του κατασκευαστή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να συγκομισθεί παραγωγή. Οι πρόσφατες πληγές που προκλήθηκαν στα δένδρα από το χαλάζι αποτελούν πολλαπλά σημεία εισόδου για πολλούς παθογόνους οργανισμούς, κυρίως βακτήρια, που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στις καλλιέργειες της περιοχής μας. Επομένως, ο ψεκασμός αυτός πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πριν την επούλωση των πληγών προκειμένου να προληφθούν οι περαιτέρω προσβολές.

2. Αφαίρεση και απομάκρυνση των τραυματισμένων καρπών αφού ολοκληρωθεί η εκτίμηση από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της προσέλκυσης επιβλαβών παθογόνων και εντόμων (π.χ Κηλιδόπτερη δροσόφιλα στην Κερασιά), τα οποία στη συνέχεια, (ακόμα και στα επόμενα έτη) θα προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Σε περίπτωση καθυστέρησης, ψεκασμός των καρπών με κατάλληλο εντομοκτόνο.

3. Διαρκής παρακολούθηση των καλλιεργειών προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα σημάδια προσβολών από ασθένειες ή έντομα που προσελκύονται ακόμη περισσότερο στους χαλαζόπληκτους οπωρώνες, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική διαχείρισή τους ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

4. Αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης των δένδρων και εφόσον κριθεί αναγκαίο εφαρμογή προϊόντων θρέψης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους και την προώθηση της βλαστικής αναγέννησής τους, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και την λίπανση που είχε προηγηθεί της χαλαζόπτωσης.

5. Εφαρμογή επαρκούς άρδευσης των δένδρων, ιδίως στην περίπτωση που θα ακολουθήσει περίοδος ξηρασίας, για να μειωθεί το υδατικό στρες και να διευκολυνθεί η γρήγορη ανάκαμψή τους.

6. Κατάλληλο κλάδεμα με αφαίρεση των κατεστραμμένων κλαδιών το Φθινόπωρο σε ξηρή περίοδο για την αποφυγή προσβολής από βακτήρια.

7. Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προαναφερόμενων ενεργειών και ενδεχομένως κατάλληλη προσαρμογή τους εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σε περίπτωση εμφάνισης ασυνήθιστης συμπτωματολογίας στα δέντρα του οπωρώνα, παρόλο που ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα, οι καλλιεργητές πυρηνοκάρπων πρέπει άμεσα να ενημερώνουν την υπηρεσία μας στα τηλ: 2381351364, 2381351293, 2381351294.

1 σχόλιο:

  1. Σωστά όλα τά παραπάνω. Για να πραγματοποιούν χρειάζονται χρήματα και μεροκάματα .Τα κόβω με το αλυσοπριονο και ησυχάζω..Ο αγρότης που παράγει δεν μπορεί να πληρώσει το Εφκα και οι εργάτες στα κονσερβποιοια έχουν ασφαλία επιδόματα και ταμείο το χειμώνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.