Ανατροπή με πρωτιά του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, με δεύτερο το κεντρώο μπλοκ "Μαζί" του Εμανουέλ Μακρόν και τρίτη θέση για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν δείχνουν τα αποτελέσματα του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η ακροδεξιά θα αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, στη νέα Εθνοσυνέλευση.
Η τακτική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου με την κεντρώα παράταξη "Μαζί" καταφέρνει έτσι τον στόχο της δημιουργίας αναχώματος στην πολιτική κυριαρχία της Άκρας Δεξιάς στη χώρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας (01.30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδος), έχουν κριθεί 566 από τις 577 έδρες της νέας Εθνοσυνέλευσης.
Τα κόμματα λαμβάνουν:
- Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Αριστερά - Κεντροαριστερά): 177 έδρες
- "Μαζί" (Κέντρο): 165 έδρες
- Εθνικός Συναγερμός και σύμμαχοί του (Ακροδεξιά): 141 έδρες
- Ρεπουμπλικανοί (παραδοσιακή Δεξιά): 45 έδρες
- Ανεξάρτητοι της Δεξιάς: 15
- Ανεξάρτητοι της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς: 12
- Ανεξάρτητοι του Κέντρου: 6
- Τοπικιστικά ρεύματα, άλλοι: 5
Συγκατοίκηση;
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα κληθεί από τη Δευτέρα να εισέλθει σε διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να διορίσει πρωθυπουργό ο οποίος να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Εθνοσυνέλευσης, κάτω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου.
Στην περίπτωση που η κεντρώα συμμαχία "Μαζί" δε συμμετέχει ως κυρίαρχη δύναμη στη νέα κυβέρνηση, θα έχουμε το φαινόμενο της "συγκατοίκησης", δηλαδή την περίπτωση ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας να προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.
Σε τέτοιο ενδεχόμενο, το ημιπροεδρικό πολίτευμα της Γαλλίας προσιδιάζει περισσότερο σε προεδρευόμενη παρά σε προεδρική δημοκρατία, καθώς ναι μεν ο πρόεδρος διατηρεί αυξημένες αρμοδιότητες σε ζητήματα εξωτερικής (και ευρωπαϊκής) πολιτικής και Άμυνας, ωστόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, απολαμβάνοντας τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, ελέγχουν τη συνολική πολιτική κατεύθυνση της χώρας, κυρίως δε την οικονομική πολιτική.
Σε μια τέτοια περίπτωση, στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνηθίζεται να προσέρχονται από κοινού τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.