Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν για το ρεύμα



Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν "ουρανοκατέβατα κέρδη" και αυτά έρχονται ως πλήγμα στους καταναλωτές, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα το τελευταίο διάστημα, εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

"Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε", είπε ο υπουργός, εκθέτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, "με τρεις κινήσεις":

- Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

- Επιδότηση των νοικοκυριών τον Αύγουστο του 2024. Το πόσο και πώς θα ανακοινωθεί προς τα τέλη Ιουλίου.

- Ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί, με πρόσθετη πρόνοια υπέρ των καταναλωτών για την περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Όποτε υπάρχει ανάγκη, παρεμβαίνουμε υπέρ των καταναλωτών και εξαντλούμε τη δημιουργικότητά μας υπέρ τους, παρά το εξαιρετικά περιοριστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα περιορισμένα εργαλεία που διαθέτουμε, ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

"Το ΥΠΕΝ υπάρχει για να υπερασπίζεται τον καταναλωτή", υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Όσο προσθέτουμε νέες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο οι τιμές θα συμπιέζονται προς τα κάτω, τόνισε.

"Οι εξωγενείς παράγοντες είναι εξαιρετικά αρνητικά όσον αφορά τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο", ωστόσο θετικά αντιρροπίζουν το σύστημα οι ΑΠΕ, πρόσθεσε ο υπουργός.

"Η παραγωγικότητα των ΑΠΕ, αλλά και των θερμικών μονάδων, είναι μειωμένη όταν υπάρχει καύσωνας", σημείωσε ακόμη ο κ. Σκυλακάκης.

"Όλοι όσοι έχουν αγροτική παροχή, τους παροτρύνω να μπουν στο ΓΕΑ έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς εξασφαλίζουν για τα επόμενα δύο χρόνια τιμές προ κρίσης", συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τον Ιανουάριο του 2024 οι τιμές του ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια ήταν κάτω από εκείνες του Δεκεμβρίου του 2023, οπότε υπήρχαν ακόμα επιδοτήσεις, σημείωσε ακόμη.

"Οι διασυνδέσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης είναι πιο αδύναμες σχετικά με εκείνες της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που δημιουργεί απόκλιση τιμών", τόνισε ακόμη.

"Έτσι, οι πανάκριβες τιμές που διαμορφώνονται σε Ουγγαρία και Ρουμανία κατεβαίνουν προς τα Βαλκάνια, πιέζοντας ανοδικά και τις δικές μας τιμές", είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργότερα προανήγγειλε ότι τα μέτρα θα περιελάμβαναν την επιβολή έκτακτου τέλους για δύο μήνες στους παραγωγούς ενέργειας και επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. απατεώνες ο συρηζα χρεωσε τη δεη με 800 εκατομιρια και η 5 παροχη μαζι με το μηζοτακη πηραν 25 δις κατα τα αλλα βοηθάνε το κοσμο καλα να παθουμε μαζοχες που ειμασται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.