Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Σήματα» για μείωση επιτοκίων από τη Fed



Αξιωματούχοι της Fed έστειλαν ισχυρά σήματα ότι ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια μετά τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούνιο στο 3%, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. 

Σε δημόσιες εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα, στελέχη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκαν πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερά πτωτική τροχιά και ότι πλησιάζει η πολυαναμενόμενη στροφή στη νομισματική πολιτική. 

Η αλλαγή στάσης από τα μέλη της Fed έρχεται καθώς τα οικονομικά στοιχεία ήταν καλύτερα από ότι αναμενόταν. Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές τράπεζες έχουν προειδοποιήσει ότι οι πελάτες χαμηλότερου εισοδήματος δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Ο αξιωματούχος της Fed, Όσταν Γκούλσμπι δήλωσε στους Financial Times την Παρασκευή ότι ήταν μια «καλή εβδομάδα» για την κεντρική τράπεζα η οποία επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. 

«Αναμφίβολα νιώθω καλύτερα από ό,τι τη Δευτέρα» τόνισε. «Δεν είναι μόνο αυτή η εβδομάδα, αλλά τα στοιχεία τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες δείχνουν ότι συνεχίζεται αυτό που συνέβη το 2023, το οποίο ήταν μια γρήγορη και πολύ σημαντική πτώση του πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η συνάδελφός του Μέρι Ντέιλι, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι μια μείωση επιτοκίων είναι «επιβεβλημένη».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Πάουελ δήλωσε πως η αγορά εργασίας δεν δείχνει πλέον σε κατάσταση «υπερθέρμανσης» και υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, Τόνισε επίσης πως αν υπάρξουν σημάδια επιδείνωσης στο μέτωπο της απασχόλησης η Fed θα κινηθεί για μείωση των επιτοκίων.

Η αξιωματούχος της Fed Λίζα Κουκ είπε σε ομιλία της αυτή την εβδομάδα ότι η Fed παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το ποσοστό ανεργία και θα αντιδράσει αν χρειαστεί.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.