Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αμετάβλητα διατήρησε και πάλι τα επιτόκια η Fed - ''Παράθυρο'' για μείωση το φθινόπωρο



Επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις εκτιμήσεις της αγοράς η Federal Reserve, διατηρώντας τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,50% που βρίσκονται από πέρυσι το καλοκαίρι, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ωστόσο να επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός όλο και πλησιάζει προς τον στόχο του 2%, γεγονός που αφήνει ανοιχτό ένα "παράθυρο" για μείωση των επιτοκίων, κίνηση που οικονομολόγοι και αναλυτές αναμένουν τον Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν έκαναν σαφής νύξη ότι επίκειται μείωση του κόστους δανεισμού, επιλέγοντας να διατηρήσουν τη συνήθη ρητορική τους ότι παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες, επεσήμαναν ότι έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού, σε αντίθεση με την τελευταία δήλωση πολιτική όπου είχαν κάνει λόγο μόνο για "μέτρια” πρόοδο.

"Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά την απασχόληση και τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αποκτούν καλύτερη ισορροπία", ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μετά τη διήμερη συνεδρίασή της.

"Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αλλά παραμένει κάπως αυξημένος", συνεχίζει η Επιτροπή, προσθέτοντας όμως ότι "τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής για τον πληθωρισμό".

Στην προηγούμενη δήλωση πολιτικής οι αξιωματούχοι της Fed χαρακτήριζαν επίσης τον πληθωρισμό ως "αυξημένο" και όχι "κάπως αυξημένο". 

Μια ακόμη διαφοροποίηση στη ρητορική της FOMC είναι ότι πλέον αναφέρει πως τα μέλη της Επιτροπής παρακολουθούν "προσεκτικά” τους κινδύνους όσον αφορά και τους δύο στόχους της αποστολής τους, που είναι η ισχυρή απασχόληση και ο χαμηλός πληθωρισμός, και όχι "πολύ προσεκτικά”, όπως ανέφερε τον Ιούνιο.

Παρά τις ενθαρρυντικές αυτές αλλαγές στη ρητορική της, η Fed διατήρησε αμετάβλητη τη βασική αναφορά της ως προς τις προθέσεις της: "Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%”.

Φράση που δεν δίνει το σήμα που περίμενε η αγορά ότι η Fed θα κόψει τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, όπως προεξοφλούν οικονομολόγοι και αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα ποντάρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δύο μειώσεις, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης.

Η επιφυλακτικότητα αυτή της Fed εδράζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο γεγονός ότι ενώ ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, που είναι οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, δείχνει πληθωρισμό περίπου 2,5% ετησίως, κάποιοι άλλοι δείκτες υποδηλώνουν ότι είναι ελαφρώς υψηλότερος, ενώ παρά την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική εδώ και δεκαετίες, η οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατέγραψε ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες εν μέσω ώθησης από τις καταναλωτικές και τις κρατικές δαπάνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας στο 4,1% απέχει πολύ από αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως ποσοστό πλήρους απασχόλησης. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Θα ήθελα και γω με δέκα φιλαράκια μου να ανοίξουμε μια τράπεζα, να δεχόμαστε καταθέσεις με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ και στη συνεχεια να τα καταθετουμε στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με επιτόκιο ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 3,75%. Φοβερή μπίζνα, να βγάζεις χρήμα από αέρα κοπανιστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.