25.8.24

Το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα αλλάξει λόγω της τεχνητής νοημοσύνης


Χωρίς αμφιβολία η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να φέρει επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία. Αλλά ο βαθμός στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους εργαζόμενους στο μέλλον είναι ένα θέμα ανοικτό προς συζήτηση.

Η πρόσφατα συσταθείσα Κοινοπραξία AI-Enabled ICT Workforce στην οποία συμμετέχουν κολοσσοί της Πληροφορικής δημοσίευσε την εναρκτήρια έκθεσή της, με τίτλο «The Transformational Opportunity of AI on ICT Jobs», η οποία αποκαλύπτει ότι το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα μετασχηματιστεί λίγο ή πολύ, λόγω της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα, η μελέτη υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές θα παρατηρηθούν σε θέσεις εργασίας μεσαίου επιπέδου (40%) και αρχικού επιπέδου (37%), καθώς ορισμένες δεξιότητες και ικανότητες γίνονται περισσότερο ή λιγότερο σχετικές. Η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, η υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, η ταχεία μηχανική, η παιδεία τεχνητής νοημοσύνης και η αρχιτεκτονική μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) αναμένεται να αποκτήσουν σημασία σε αυτή τη νέα εποχή, ενώ η παραδοσιακή διαχείριση δεδομένων, η δημιουργία περιεχομένου, η συντήρηση τεκμηρίωσης, ο βασικός προγραμματισμός και οι γλώσσες και οι ερευνητικές πληροφορίες θα γίνουν λιγότερο απαραίτητες.

Γι’ αυτό, αναφέρει η έκθεση, απαιτούνται κρίσιμες δεξιότητες για όλες τις θέσεις εργασίας πληροφορικής και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κοινοπραξία επιδιώκει να δώσει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους.

Αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση παρέχει πληροφορίες για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις τεχνολογικές θέσεις εργασίας, καθώς η κοινοπραξία AI-Enabled ICT Workforce αποτελείται από μερικά από τα κορυφαία ονόματα του κλάδου — Cisco, Accenture, Eightfold, Google, IBM, Indeed, Intel, Microsoft και SAP — και παρέχει συμβουλές μεταξύ άλλων από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας, την Ομοσπονδία Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL-CIO), την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVTA), την Ακαδημία Khan και την SMEunited.

Για την παραγωγή της έκθεσης, η κοινοπραξία εξέτασε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης σε 47 θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής σε επτά ομάδες εργασίας: επιχειρήσεις και διαχείριση, κυβερνοασφάλεια, επιστήμη δεδομένων, σχεδιασμός και εμπειρία χρήστη, υποδομή και λειτουργίες, ανάπτυξη λογισμικού και δοκιμές και διασφάλιση ποιότητας.

Η Φρανσίν Κατσούδας, διευθύντρια προσωπικού, πολιτικής και σκοπού στη Cisco, την εταιρεία που ηγείται της κοινοπραξίας, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την τεχνολογία να ωφελήσει την ανθρωπότητα με κάθε τρόπο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα μείνουν πίσω».

Η δέσμευση κατάρτισης από την κοινοπραξία

Η κ. Κατσούδας εξήγησε ότι «σε όλες τις εταιρείες-μέλη της κοινοπραξίας, έχουμε αναλάβει τη συλλογική ευθύνη της εκπαίδευσης και της αναβάθμισης 95 εκατομμυρίων ανθρώπων τα επόμενα 10 χρόνια. Επενδύοντας σε έναν μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη για ένα εργατικό δυναμικό χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να βοηθήσουμε όλους να συμμετάσχουν και να ευδοκιμήσουν στην εποχή της AI».

Αναλυτικά, τα μέλη της κοινοπραξίας έχουν αναλάβει τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δεσμεύσεις:

-Cisco: Να εκπαιδεύσει 25 εκατομμύρια ανθρώπους στην κυβερνοασφάλεια και τις ψηφιακές δεξιότητες έως το 2032

-IBM: Να εκπαιδεύσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030 σε ψηφιακές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων σε τεχνητή νοημοσύνη έως το τέλος του 2026

-Intel: Να εκπαιδεύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα με δεξιότητες AI για τρέχουσες και μελλοντικές θέσεις εργασίας έως το 2030

-Microsoft: Να εκπαιδεύσει και να πιστοποιήσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους στις ψηφιακές δεξιότητες έως το 2025 (στόχος που λέει ότι ξεπέρασε ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα)

-SAP: Αναβάθμιση δεξιοτήτων 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έως το 2025

-Google: Παροχή χρηματοδότησης άνω των 130 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη εκπαίδευσης και δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης για άτομα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Ασίας Ειρηνικού.

3 σχόλια:

  1. ΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΟΙ_ΕΛΛΗΝΕΣ25 Αυγούστου 2024 στις 3:45 μ.μ.


    Οι δυνατότητες που προσφέρει η Τ.Ν. στην πορεία του ανθρώπινου είδους από την ελεύθερη ζωή των νομάδων, στην δουλεία της γεωργικής επανάστασης και στη συνέχεια στην δουλοπαροικία της μισθωτής εργασίας είναι απεριόριστες. Προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο. Η επιστήμη και η τεχνολογία που παράγει, μπορεί να κάνει καλύτερες ή χειρότερες τις ζωές μας. Το να εκχωρήσουμε σε μια ελεγχόμενη από την ανθρωπότητα Τ.Ν. τις κοπιώδεις εργασίες (αυτές που θεωρούσαν οι Έλληνες βάναυσες) και να αφεθούμε εμείς στην ενασχόληση με τον πολιτικό βίο είναι το ευκταίο. Το απευκταίο θα ήταν να γίνουμε υπόδουλοι της τεχνολογίας όπως ήδη διαπιστώνουμε, από τον βαθμό αλλοτρίωσης του ανθρώπου από τα συναισθήματα αλληλεγγύης προς τους άλλους και από τη φύση την ίδια, την οποία καταστρέφουμε θεωρώντας ότι θα θεραπεύσει η τεχνολογία τις καταστρεπτικές παρενέργειες της προόδου, δηλαδή της συνεχούς και ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης της φύσης πρός όφελος των λίγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τη δουλειά στην πληροφορική πολύ πιο αποδοτική και διευκολύνει πάρα πολύ τις χαμάλικες εργασίες. Αλλά προς το παρών είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και τουλάχιστον τα LLM είναι προπονημένα στο να είναι απλά μια μηχανή πρόβλεξης της επόμενης λέξης με βάση τις προηγούμενες. Για να έχει η ΑΙ κριτική σκέψη πρέπει να εφευρεθούν νέα μοντέλα ή και μοντέλα (agents) που θα μπορούν να πρoπονήσουν το ένα το άλλο. Αυτά θα χρειαστούν εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές το χρόνο προπόνησης των τωρινών μοντέλων και θα χρειαστεί ειδική στοίβα από GPUs. Μπορείτε να δείτε και την ομιλία του CEO της NVIDIA όταν αποκάλυψε το Blackwell.
    Προς το παρoν η ΑΙ είναι ένα εργαλείο για να το φορτώνουμε απλές δουλειές και να μην κουραζόμαστε άδικα. Όποιος ξέρει το τη χρησιμοποιεί κερδίζει χρόνο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για γλώσσες, μαγειρική, διακόσμηση, κλπ. Αλλά σε εργασίες όπου χρειάζεται ακρίβεια πολλές φορές κάνει λάθη ή τα χάνει (hallucination) οπότε θέλει προσοχή. Δουλεύει (εδώ και 5 χρόνια) με βάση τα transformers και βελτιώνεται αλλά δεν έχει έρθει κάποια καινοτόμα αρχιτεκτονική εδώ και καιρό. Είμαστε πάρα πάρα πολύ μακριά από το σημείο που έχει τη δική της συνείδηση.
    Αυτά με απλά λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα τώρα, έγραψα τον ίδιο κώδικα σχεδόν στο 1/4 του χρόνου με το chainyard, για εργασία σε hyperledger fabric για εφαρμογή blockchain (όχι crypto). Ήδη η Τ.Ν. έχει πετύχει να δημιουργήσει εικόνες, εργασίες, "τέχνη". Το πράγμα ξεφεύγει και μπορεί αύριο μεθαύριο να προτείνει πολέμους ή στρατηγικές επικράτησης σε πολεμικές συγκρούσεις οι οποίες επαφίενται σε τύπους όπως ο Νετανιάχου και δόγματα μη υποχώρησης όπως των Εβραίων.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.