19.8.24

AAΔE: Πάνω από 48.000 επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις – Λουκέτα σε 490 περιπτώσεις


Περισσότερους από 48.000 επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους πραγματοποίησαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τώρα. Η αποκρυβείσα αξία που διαπιστώθηκε ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του  1,34 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε 628 περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, και πιο συγκεκριμένα, ανεστάλη η λειτουργία 490 επιχειρήσεων. Στις υπόλοιπες 138 περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματική κύρωση.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ «ο ελεγκτικός μηχανισμός, αποσκοπώντας στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στην εξασφάλιση των δημοσίων εσόδων, διενεργεί πλήθος φορολογικών ελέγχων σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας, έχοντας ως στόχο την διενέργεια τουλάχιστον 40.000 επιτόπιων ελέγχων.

Μέσω της δημιουργίας μιας δεξαμενής έμπειρων ελεγκτών, η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει το υφιστάμενο ελεγκτικό δυναμικό των νησιών, επικεντρώνοντας τους ελέγχους τόσο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε κλάδους δραστηριότητας, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Επιπλέον, υπήρξε μέριμνα, έτσι ώστε τα κλιμάκια ελέγχου να εναλλάσσονται, μετακινούμενα τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιώτικη Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, οι έλεγχοι διενεργούνται κυρίως από ελεγκτές διαφορετικής χωρικής αρμοδιότητας.

Οι ελεγκτές έχουν στη διάθεση τους tablet, με εγκατεστημένο το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive, μέσω του οποίου έχουν άμεση πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία των ελεγχόμενων διευκολύνοντας το ελεγκτικό τους έργο.

Για την υποστήριξη των κλιμακίων ελέγχου, ειδική επιχειρησιακή ομάδα της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση της Αίθουσας Επιχειρήσεων και διαθέτοντας ειδικό λογισμικό, σαρώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεδομένα και επιλέγει τις περιοχές εντατικοποίησης των ελέγχων.

Τα αποτελέσματα του risk analysis εμπλουτίζονται και με τα στοιχεία, που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των δεδομένων του συστήματος e-send με εκείνα των POS. Πιο συγκεκριμένα, αντιπαραβάλλονται οι αποδείξεις, που διαβιβάζονται μέσω του συστήματος e-send και τα έσοδα των πληρωμών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. 

Τέλος, τα κλιμάκια ελέγχου αντλούν πληροφορίες για ελέγχους εξακρίβωσης από δύο σημαντικά εργαλεία που έχουν υλοποιηθεί για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την πλατφόρμα Καταγγελίες Πολιτών, όπου υποβάλλονται καταγγελίες ή πληροφορίες και για την εφαρμογή Appodixi.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, έως σήμερα, έχουν διενεργηθεί πάνω από 48.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι. Από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκε αποκρυβείσα αξία, που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του  1,34 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε 628 περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, και πιο συγκεκριμένα, ανεστάλη η λειτουργία 490 επιχειρήσεων, ενώ στις υπόλοιπες 138 περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματική κύρωση».

1 σχόλιο:

  1. συνήθως οι ελεγκτές είναι πιο πλούσιοι από τους ελεγχόμενους.Πως σαν φαίνεται αυτό ? Τι συμπεράσματα βγάζουμε?
    Απλά πράγματα: ένας εφοριακός στην επαρχία είναι βασιλιάς σε σχέση με το ελεγχόμενο μαγαζί.
    Και το άλλο συμπερασμα: όλοι για το δημόσιο να πάμε.Μόνο τα κορόϊδα δεν είναι.Τζάμπα θέρμανση, τζάμπα κλιματισμός, τζάμπα τα ένσημα.Τι ? τα θεωρούμε δεδομένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.