26.8.24

Πέθανε ο μεγάλος κλαριντζής Γιαννάκης Ζλατάνης


Έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή 25 Αυγούστου 2024, στην ηλικία των 76 ετών, ο μεγάλος κλαριντζής της Πέλλας, Γιαννάκης Ζλατάνης. Ο Γιαννάκης, όπως τον γνώριζαν όλοι, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, στο οποίο νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες. 

Ο Γιαννάκης Ζλατάνης ήταν ο άνθρωπος που «ζωντάνευε» γλέντια, πανηγύρια, γάμους και βαφτίσεις με τη μουσική του. Γεννημένος το 1948, ξεκίνησε να παίζει κλαρίνο περίπου στην ηλικία των 13 ετών. Από μικρός, μάθαινε να παίζει τοπικά τραγούδια, κρατώντας στο πέρασμα του χρόνου, ζωντανή την παράδοση του τόπου του. 

Το 1999 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο ως το καλύτερο Μακεδονικό Συγκρότημα. 

Ο Γιαννάκης Ζλατάνης ήταν ένας από τους τελευταίους ενεργούς παλιούς κλαριντζήδες οργανοπαίκτες, όπως ο Ουρούμης, ο Νύσης, οι Ρόπκηδες και άλλοι, που κράτησαν ζωντανή τη μουσική παράδοση στην Πέλλα, και όχι μόνο. 

H κηδεία του θα τελεστεί σήμερα, Δευτέρα 26 Αυγούστου, στο χωριό Πλατάνη, στις 11:00 το πρωί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.