Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ηλεκτρικά πατίνια – Τα προβλήματα, οι κίνδυνοι και τα κενά στη νομοθεσία



Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν πάψει να είναι μέσο αναψυχής και έχουν ενταχθεί για τα καλά στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Ωστόσο όμως η κατάσταση στους δρόμους των πόλεων από τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών έχει καταστεί επικίνδυνη αλλά και άναρχη.
Καθημερινά βλέπουμε οδηγούς (σε πολλές περιπτώσεις πολύ μικρούς σε ηλικία) ηλεκτρικών πατινιών να κάνουν ελιγμούς ανάμεσα σε αυτοκίνητα, να κινούνται πάνω σε πεζοδρόμια, να κάνουν χρήση ακουστικών κατά τη διάρκεια της οδήγησης καλύπτοντας τα αυτιά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντίληψή τους την ώρα της οδήγησης, «διπλοκάβαλο» (δύο άτομα σε ένα όχημα)... Εικόνες που συνθέτουν μια επικίνδυνη εικόνα στους δρόμους των πόλεων και κωμοπόλεων σε ολόκληρη τη χώρα. 
Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν αφορούν στην ασφάλεια των ίδιων των χρηστών, των οδηγών ΙΧ και δικύκλων, των πεζών, με τα τροχαία ατυχήματα, με την εμπλοκή Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) να αυξάνονται. 

Τα κενά στη νομοθεσία και οι παραβάσεις 
Το ζήτημα με την χρήση των ΕΠΗΟ απασχολεί τους επιτελείς των Τμημάτων Τροχαίας σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας και αναμένονται στοχευμένοι έλεγχοι στους δρόμους. 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ (Νόμος 4784/2021 - ΦΕΚ 40/Α/16-3-2021), κάθε Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα (ΕΠΗΟ) εντάσσεται σε μία εκ των δύο βασικών κατηγοριών, ανάλογα με την ταχύτητα που αυτό μπορεί να αναπτύσσει, βάσει των προδιαγραφών κατασκευής του: Από τη μια θα υπάρχουν τα οχήματα που η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, τα οποία θα κυκλοφορούν όπως οι πεζοί και από την άλλη τα οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, αλλά δεν ξεπερνά τα 25 χλμ/ώρα, και τα οποία θα κυκλοφορούν όπως τα ποδήλατα.
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν όμως ότι στον παραπάνω νόμο υπάρχουν κενά και μάλιστα για «χοντρές» παραβάσεις. 
Για παράδειγμα, όπως λένε, δεν ορίζει το είδους του προστίμου για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, για τη χρήση του ΕΠΗΟ από ανήλικο κάτω των 12 ετών, για παραβίαση μονόδρομου, κ.ά. 
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που θέτουν από πλευράς της Τροχαίας είναι ότι τα εν λόγω οχήματα δεν έχουν κανένα επίσημο έγγραφο όπως αριθμό κυκλοφορία, πινακίδες κτλ, έτσι ώστε να γίνεται εύκολα ο εντοπισμός τους όταν εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα ή προκαλέσουν φθορές σε κάποιο αυτοκίνητο. 
Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για τη συντριπτική πλειονότητα των παραβάσεων, όπως η μη χρήση κράνους, η διπλή η τριπλή ανάβαση, η παράνομη στάθμευση ανέρχεται στα 40 ευρώ. 
 
Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ
Το 2021, με το Νόμο 4784, τροποποιήθηκαν διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και εισήχθη ένας νέος όρος για να περιγράψει την συγκεκριμένη κατηγορία οχήματος τα οποία όρισε ως «Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα». 
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, οι ηλεκτρικές τροχοσανίδες, τα hoverboard, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια για άτομα με αναπηρία. 
Με τον εν λόγω νόμο ορίσθηκαν κανόνες που αφορούν στην εισαγωγή και τις τεχνικές προδιαγραφές των οχημάτων αυτών, στην κυκλοφορία, αλλά και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που ο οδηγός δεν συμμορφώνεται με τον Κ.Ο.Κ. 
Πιο συγκεκριμένα:
• Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα.
• Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. 
• Τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
• Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν φορούν ακουστικά στα αφτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
• Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.
• Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδήγησή τους σε άτομα άνω των 12 ετών.
• Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.
• Αν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.
• Τη νύκτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.
• Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.
• Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.
• Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
• Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα με τα ηλεκτρικά πατίνια αλλά και τα θανατηφόρα ατυχήματα (σε Πάρο και Μύκονο) με θύματα τους οδηγούς των πατινιών, μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των οδηγών τόσο των συμβατικών οχημάτων όσο και των ίδιων των πατινιών.
Δ. Μπ.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.