Συγκεκριμένες προτάσεις για τα τρέχοντα -αλλά και διαχρονικά- προβλήματα της υγείας κατέθεσε με υπόμνημα του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Στο πλαίσιο της φετινής 88ης ΔΕΘ ο κ. Νίτσας εξέφρασε αρχικά - όπως και πέρσι - την ικανοποίηση του επιστημονικού φορέα και των χιλιάδων μελών του για τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με τη βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας. Όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο πρόεδρος του ΙΣΘ «αυτή η βελτίωση είναι μια αναγκαιότητα η οποία βεβαιώνεται και από την πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης που διενεργείται κάθε χρόνο για λογαριασμό του συλλόγου, όπου διαπιστώνεται πως η ικανοποίηση των πολιτών σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει πολύ χαμηλή (14,5% Ιούλιος 2024)»
Στη δε καθιερωμένη σύσκεψη των επιστημονικών φορέων υπό τον πρωθυπουργό τον ΙΣΘ εκπροσώπησε η Α΄ αντιπρόεδρος του συλλόγου και καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Μαρία Χατζηδημητρίου η οποία και κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα του προέδρου. Στο υπόμνημα Νίτσα επισημαίνεται ότι «τα θέματα έχουν τεθεί και στο παρελθόν σε ανάλογες συσκέψεις ενώ οι προτάσεις και οι επισημάνσεις μας παραμένουν ακόμη επίκαιρες και αναπάντητες»
Σχετικά με το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ επισημαίνεται «πως η αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται με μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών καθώς εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών στα προ της κρίσης επίπεδα. Πρέπει επίσης να εξεταστεί η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών χωρίς αυτές να προστίθενται συνεχεία στο εισόδημα και να φορολογούνται εκ νέου. Επίσης πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα ειδικά για τους νέους γιατρούς ώστε αυτοί να στελεχώσουν το Εθνικό σύστημα υγείας σε ειδικότητες που διαχρονικά παρατηρούνται ελλείψεις όπως π.χ. στην αναισθησιολογία. Τα κίνητρα πρέπει να είναι ισχυρά και άμεσα αποτελεσματικά ώστε η στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς τα κενά δεν μπορεί να καλύπτονται με υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από τη Θεσσαλονίκη που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων όπου εκείνοι υπηρετούν αλλά και την προσωπική ζωή των συναδέλφων».
Στη δε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο ΙΣΘ μέσω του υπομνήματος, ζητά άμεσα να υλοποιηθεί ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα και να προχωρήσει η -από το 2022- επίσης νομοθετημένη σύναψη γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ. Επιτακτική επίσης κρίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών της ΠΦΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Να θυμίσουμε ότι «το αδιανόητο καθεστώς του clawback όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επιδεινώνεται κάθε χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ ζητά να του επιστραφούν από τους εργαστηριακούς συναδέλφους ποσά χιλιάδων ευρώ, τα οποία εισέπραξαν ως αμοιβή για εξετάσεις που πραγματοποίησαν εκτελώντας νόμιμα παραπεμπτικά. Η κατάσταση οδηγεί σε καταστροφή τα μικρά και μεσαία εργαστήρια»
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας προσθέτει ότι «η πρόσφατη νομοθέτηση δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, με την οποία δεν είμαστε αντίθετοι, ζητούμε να γίνεται συντεταγμένα και ξεκάθαρα με μετατροπή των θέσεων εκείνων που επιθυμούν ιδιωτικό έργο σε part time με σύγχρονη πρόσληψη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις part time. Με τον τρόπο αυτό θα διπλασιαστεί το προσωπικό νοσοκομεία χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε ότι στην άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου δεν αναφέρεται ωράριο άσκησης, πράγμα που δημιουργεί δυσπραγία στην έκδοση αδειών λειτουργίας ιατρείων, στις οποίες πρέπει να αναφέρεται το ωράριο του επιστημονικά υπευθύνου ιατρού».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα προβλήματα των νέων γιατρών και το απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα τους καθώς οδηγεί άμεσα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα σε επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα σχετική έρευνα έχει διενεργήσει πρόσφατα ο ΙΣΘ με ειδικό ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν προσεχώς.
Τέλος ο σύλλογος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στο περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το οποίο είναι αφιερωμένο στα… 100 χρόνια από την ίδρυση του, όπου φέτος θα αναδειχθεί με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης ανηλίκων.
(φωτο προέδρου Ν. Νίτσα αρχείου ΙΣΘ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.