Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης



Κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το επιτόκιο μέσω του οποίου δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, το ΔΣ της ΕΚΤ αναφέρει σε ανακοίνωση ότι κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τον μετριασμό του βαθμού συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πρόσφατα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες και οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβολές του Ιουνίου.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάλι προς το τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω του ότι οι προηγούμενες απότομες μειώσεις των τιμών της ενέργειας δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στους ετήσιους ρυθμούς. Στη συνέχεια ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε επίπεδο που συγκλίνει προς τον στόχο της ΕΚΤ κατά το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, οι προβολές για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να αναμένουν ταχεία μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2% το 2026.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο με αυξημένο ρυθμό. Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά του κόστους εργασίας μετριάζονται και τα κέρδη αντισταθμίζουν εν μέρει την επίδραση των υψηλότερων μισθών στον πληθωρισμό. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι υποτονική, αντανακλώντας την υποτονικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Πέστε μου. Έχεις πέντε παράδες και τις βάζεις στην τράπεζα για να πάρεις κάποιο επιτόκιο και να έχεις κάποια χρήματα. Επιτόκιο 0,50 τις εκατό. Ζητά δάνειο για να κάνεις σπίτι από την τράπεζα επιτόκιο 13 τις εκατό. Καθαρή ληστεία για να πλουτίζουν οι τράπεζες με το πρόσχημα της ευρωπαικής τράπεζας ανάσχεσης του πληθωρισμού. Και περιμένουν με όλα αυτά να στήσουν οικογένειες οι νέοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ'αρχάς, το κεφάλαιο δηλαδή οι τράπεζες κυβερνούν πάντα τον κόσμο,άρα δε μπορεί να δουλεύουν για το δικό σου καλό.Και δεύτερον δε θέλουν με τις πολιτικές τους να κάνουν οικογένειες οι νέοι και θέλουν να μειώσουν τον πληθυσμό γενικά.Που ζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.