29.9.24

ΑΑΔΕ: Διασταυρώσεις για φορολογούμενους με περιουσία στο εξωτερικό και Airbnb


Ιδιοκτήτες ακινήτων και φορολογούμενοι με περιουσία στο εξωτερικό μπαίνουν στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών. Όπως κάθε έτος έτσι και φέτος ξεκινούν οι δύο διασταυρώσεις που συνήθως εντοπίζουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαπαφυγής. Η φορολογική διοίκηση έχει λάβει τα στοιχεία στο πλαίσιο της συμφωνίας για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από τις συνεργαζόμενες χώρες για Έλληνες πολίτες που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό καθώς και τα στοιχεία που έχουν παραληφθεί από τις πλατφόρμες (Airbnb, booking)  για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως προαναφέρθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από τις συνεργαζόμενες χώρες για Έλληνες πολίτες που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό έχουν παραληφθεί τα δεδομένα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και οι 120 περίπου συνεργαζόμενες χώρες λαμβάνουν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επικράτειας, σε ετήσια βάση, χρηματοοικονομικές πληροφορίες σχετικά με όλους τους δηλωτέους λογαριασμούς αλλοδαπών συμφερόντων.

Τις πληροφορίες αυτές ανταλλάσσουν αυτόματα με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες. Όπως η χώρα μας αποστέλλει τις πληροφορίες, με τον ίδιο τρόπο γίνεται αποδέκτης πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογικών κατοίκων Ελλάδος. Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μειώθηκαν οι καταθέσεις σε offshore λογαριασμούς διεθνών χρηματοπιστωτικών κέντρων. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται αφορούν τόκους, μερίσματα, έσοδα από ορισμένα ασφαλιστικά προϊόντα, έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ενοίκια, υπόλοιπα λογαριασμών αρχής και τέλους έτους.
Με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει η εφορία προχωρά στη φορολόγηση των εντοπισμένων παραβατών. Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η εφορία, προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (ήτοι ενδεικτικά: εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.), που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Παράλληλα ξεκινούν οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων. Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και αυτό που ψάχνουν οι αρχές είναι εάν οι ιδιοκτήτες αποκρύπτουν μέρος των εισοδημάτων που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακόμα και αυτούς που ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

1 σχόλιο:

  1. 'Εχουμε κάποιον έλεγχο σε παλιά εισοδήματα βετεράνων πολιτικών ή δεν ψάχνουμε εκει?
    Έχουμε τίποτε ελέγχους για διορισμούς ανθρώπων απ το παράθυρο στο Δημόσιο ή δεν ψάχνουμε εκει? Ναι? παρακαλώ με ακούτε? Σας θυμίζει κάτι μήπως?
    Έχουμε αξιολόγηση του ποσού που δίνουν οι τράπεζες για εθελούσια έξοδο και απο που προκύπτουν τα υπερκέρδη των τραπεζών για να δίνουν τέτοια ποσά? ? Ορίστε? είπατε κάτι ?Με τα λεφτά του κοσμάκη δίνεις τέτοια ποσά? εγκρίνει ο κοσμάκης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.