Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ελληνική Λύση: Άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την ακαρπία στα πυρηνόκαρπα


Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα « Άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την ακαρπία στα πυρηνόκαρπα » και η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την ακαρπία στα πυρηνόκαρπα»

Κύριοι Υπουργοί,
Σημαντικές απώλειες στην παραγωγή βερίκοκων και δαμάσκηνων αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της Πέλλας, εξαιτίας των βροχοπτώσεων κατά την ανθοφορία αλλά και εξαιτίας προβλημάτων κατά τη γονιμοποίηση. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για κακές ανθοφορίες και άσχημες γονιμοποιήσεις, αφού στο στάδιο της καρπόδεσης παρατηρείται σε πρώιμες ποικιλίες έως και 100% ζημιά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για την ακαρπία, που οφείλεται κατά τις εκτιμήσεις του σε προβλήματα κατά το προανθικό στάδιο. Οι παραγωγοί θεωρούν ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει, κάτι που παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχει ακόμα συμβεί. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, αν και έχουν ήδη πληρώσει τα έξοδα για το 90% του κόστους φυτοπροστασίας, δεν έχουν καθόλου παραγωγή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των πυρηνόκαρπων στην Πέλλα για τις μειωμένες παραγωγές, δεδομένου ότι, όπως πληροφορούμαστε σε πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον αρμόδιο υφυπουργό, υπήρξε από μέρους του δεύτερου δέσμευση για την εξεύρεση λύσης, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί;

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Η μειωμένη παραγωγή δεν αποτελεί ασφαλιστικά καλυπτόμενο αίτιο, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ σε πυρηνόκαρπα της Π.Ε Πέλλας, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.

Ωστόσο, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολούθησαν και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η πολιτεία θα διερευνήσει την ύπαρξη διαθέσιμου μέσου εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και εφόσον αυτό εξευρεθεί θα ενισχυθεί η καλλιέργεια.

Πέραν τούτου, υπενθυμίζεται ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο του οποίου έχουν μελετηθεί νέες μορφές ασφάλισης και νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι με άξονες την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθούν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων της νέας ΚΑΠ [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2021/2115, άρθρο 76] και για το σκοπό αυτό, στην 1η Τροποποίηση του ΣΣ της ΚΑΠ που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από την Ε. Επιτροπή, περιλαμβάνεται και σχετικό τεχνικό δελτίο ενεργοποίησης της δυνατότητας επιδότησηw ασφαλίστρου με ενωσιακούς πόρους της τάξης των 200 εκ. €.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.