Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε προεκλογική τροχιά τα Επιμελητήρια - Οι εκλογές και οι υποψήφιοι στην Πέλλα



Σε προεκλογική τροχιά βρίσκονται τα Επιμελητήρια τη χώρας και οι υποψήφιοι παίρνουν θέση για την τελική ευθεία για τις εκλογές που σε πολλές περιφέρειες διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης, μετά και τις συνεχείς αναβολές των αρχαιρεσιών τα τελευταία χρόνια.
Αυτό το διάστημα οριστικοποιούνται οι συμμετέχοντες στους συνδυασμούς και τακτοποιούνται οικονομικές υποχρεώσεις καθώς οι εκλογείς πρέπει να είναι ταμειακώς ενήμεροι.
Σε μια συγκυρία διαταραχών στο πολιτικό σκηνικό, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν απογοήτευση των πολιτών και των επαγγελματιών, κατακερματισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αποδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος -παρά την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του-, οι εκλογές στα 59 επιμελητήρια της χώρας έχουν έντονο πολιτικό χρώμα και αποτελούν ένα είδος βαρόμετρου.
Σημειωτέον τα επιμελητήρια έχουν μια διαρκή συνεργασία με την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση και αποτελούν βασικό σύμβουλο της κυβέρνησης σε θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, όπου υπάρχουν σήμερα μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα αλλά και ευκαιρίες που συνδέονται με ευρωπαϊκούς πόρους, προγράμματα ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι εκλογές του επιχειρηματικού κόσμου διεξάγονται κάθε 4 χρόνια και τελευταία αναμέτρηση είχαμε το 2017. Μετά από 4 χρόνια, οι αρχαιρεσίες του 2021, αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Αναβλήθηκαν όμως και το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ακολούθησε άλλη μια αναβολή το 2023, έτος εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς επικράτησε το αίτημα πολλών επιχειρηματιών που συμμετείχαν ως υποψήφιοι και δεν είχαν χρόνο και για επιμελητηριακές προεκλογικές εκστρατείες.
Οπότε οι εκλογές στα επιμελητήρια όλων των δήμων της χώρας θα διεξαχθούν φέτος την περίοδο από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου σε ημερομηνία που θα ορίσουν τα διοικητικά συμβούλια των επιμελητηρίων ανά την επικράτεια. Η ενημέρωση προς τα χιλιάδες μέλη -επαγγελματίες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- που συμμετέχουν στις διαδικασίες έχει αποσταλεί. Πολλά στελέχη έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους, ωστόσο στο επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια. Εξάλλου, ο νόμος δίνει περιθώριο έως και 30 ημέρες πριν τις εκλογές για την κατάθεση των συνδυασμών.

Η εικόνα στην Πέλλα
Οι εκλογές στην Πέλλα θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2024 και δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που είναι οικονομικώς τακτοποιημένα μέχρι 6 Οκτωβρίου.
Σε ότι αφορά το προεκλογικό σκηνικό στην Πέλλα, ο σημερινός πρόεδρος Ιορδάνης Τσώτσος, ο οποίος εκλέγεται επί σειρά ετών ως επικεφαλής της παράταξης "Ανεξάρτητη Ενωτική Επιμελητηριακή Κίνηση", θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το Επιμελητήριο.. 
Στα πλαίσια της έντονης προεκλογικής κινητικότητας εκδηλώθηκε επισήμως μία ακόμη υποψηφιότητα. Ο δημοτικός σύμβουλος Πέλλας Στέφανος Κασσίδης, επιχειρηματίας με πολυετή εμπειρία στον τομέα της μεταποίησης προϊόντων ροδιού, ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Επιμελητηρίου Πέλλας, ηγούμενος του συνδυασμού “Επιμελητηριακή Ανανέωση”.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Έδεσσας Άλκη Νουσηκύρου, η οποία όμως τελικά δεν τελεσφόρησε και δεν προχώρησε σε επίσημη υποψηφιότητα. Με ανάρτησή του τώρα ο κ. Νουσηκύρου καλεί τα μέλη να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσίδη.
Επίσης, είχε δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ιδρυτική διακήρυξη συνδυασμού με ονομασία «Πέλλα Συν-Επιχειρείν» που καλούσε τους επαγγελματίες να τον στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές. 
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, το προεκλογικό κλίμα για το Επιμελητήριο Πέλλας αναμένεται να πολωθεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι προσέρχονται με στόχο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μελών τους αναπόφευκτα επικρατούν οι συσχετισμοί τοπικών πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων.

Διαδικαστικά
Στα διαδικαστικά, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης ενόψει των αρχαιρεσιών στα επιμελητήρια την περίοδο 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχουσες στην εκλογική διαδικασία εταιρείες πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα έτος από την εγγραφή τους στο επιμελητήριο και να είναι ταμειακά ενήμερες – να έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους στο επιμελητήριο και να έχουν καταβάλει τα τέλη τήρησης μερίδας στο ΓΕΜΗ μέχρι και το 2023. Στις περιπτώσεις φυσικών προσώπων αρκεί η καταβολή της ετήσιας συνδρομής στο οικείο επιμελητήριο.
Κάθε ανώνυμη εταιρεία μέλος, ανεξάρτητα από τον τρόπο διοίκησής της (διοικητικό συμβούλιο ή σύμβουλο-διαχειριστή κατά τον ν.4548/2018) δικαιούται μέχρι 3 ψήφους και μπορεί να ορίσει 3 εκπροσώπους της για συμμετοχή στις εκλογές.
Στις περιπτώσεις ομόρρυθμων εταιρειών δικαίωμα ψήφου έχουν 2 ομόρρυθμοι εταίροι, στις ετερόρρυθμες 2 ομόρρυθμοι εταίροι ή ένας ομόρρυθμος κι ένας ετερόρρυθμος και στις περιπτώσεις Ευρωπαϊκών Ομίλων Οικονομικού Σκοπού ισχύει ότι για τις ομόρρυθμες εταιρείες δηλαδή δικαίωμα 2 ψήφων. Για τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες ισχύει ότι και για τις ανώνυμες εταιρείες δηλαδή δικαίωμα 3 ψήφων. Επίσης, στην περίπτωση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε) και τις Ενεργειακές Κοινότητες προβλέπονται 2 ψήφοι.
Δ. Μπ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Αλκη οταν ξανα κατέβεις σε εκλογές να πας στα Γιαννιτσά για ψήφο, εδώ δεν θα πάρεις ούτε για πλάκα μετά από αυτό που έκανες ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΔΕΣΣΑΙΟ ΠΡΩΗΝ ΨΗΦΟΦΌΡΟ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο Έδεσσας που με περίσσια χαρά θέλει να διώξει το επιμελητήριο από την Έδεσσα . Να τον χαίρεστε στο δήμο Έδεσσας . Και εις ανώτερα . Διώξτε τον πριν είναι αργά . Μεγάλο βαρίδι οπου έχει εμπλακεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.