25.9.24

Αλ. Τσίπρας: ''Όχι σε κήρυκες που βυθίζουν τον δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο– Η νέα γενιά θέλει ουσία, όχι εικόνα''


– 18 βουλευτές, πολύς κόσμος και ευρύτητα παρουσιών στην εκδήλωση βράβευσης του πρώην Πρωθυπουργού!

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά, αλλά και στα τρέχοντα πολιτικά και γεωπολιτικά επίδικα, παρέμβαση με πολλούς αποδέκτες έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), παρουσία σύσσωμου του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και εκπροσώπων της Νέας Αριστεράς.
Μιλώντας στη διάρκεια βράβευσής του, σε μια αποστροφή του λόγου μιλώντας για τη νέα γενιά έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, που εκλαμβάνονται ως έμμεσες αναφορές για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα με αιχμές που μοιάζουν φωτογραφικές για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Στη σύντομη, αλλά μεστή τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «οι αγώνες για ειρήνη δεν είναι μακρινοί. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται και μετά το κλείσιμο των καμερών. Μια γενιά που απέναντι στον κυνισμό, αρνείται να παρασυρθεί από την τοξικότητα, θέλει ουσία, όχι εικόνα, αναζητά όραμα και ρεαλισμό».
«Υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων. Οργίζονται για το αίμα των αμάχων, για τα καρτέλ και την ακρίβεια, για τη διαπλοκή, για τους μισθούς της εκμετάλλευσης, για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από μια βαθιά διεφθαρμένη και αλαζονική κυβέρνηση. Και μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, των social media, της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αναζητούν την ενημέρωση, την αλληλεγγύη, την επικοινωνία, την οικονομική πρόοδο. Αλλά αρνούνται- το τονίζω, αρνούνται- να ακολουθήσουν το κυρίαρχο αφήγημα, που τους καλεί να διαλέξουν τις αρχές και τις αξίες τους σκρολάροντας. Εναλλάσσοντάς τες ανάλογα με τη μέρα και τη μόδα. Όπως αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα. Αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς. Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις».
Τοποθετούμενος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο μόνος δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία είναι ο σεβασμός στη Συμφωνία από τη νέα της ηγεσία. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα Βαλκάνια ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων. Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει σε μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και σταθερότητας, όχι σε ρόλο “προκεχωρημένου φυλακίου”».
«Είναι αμήχανο να βραβεύεσαι για την ειρήνη εν μέσω πολέμων» παρατήρησε και συνέχισε: «Αλλά τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι παρωχημένος, είναι προϋπόθεση για το μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει κατάπαυση πυρός σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, και να επιβάλει κυρώσεις αν οι επιχειρήσεις συνεχιστούν».
Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Κύπρος απαιτεί δίκαιη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δυσμενείς εξελίξεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις».
«Το θεωρώ ντροπή για την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να χαρίζουμε τον αγώνα για ειρήνη και τη σταθερότητα στον Τραμπ, στον Όρμπαν και στον τυχοδιωκτισμό της Ακροδεξιάς» κατέληξε.

Παρόντες, κατά την τελετή βράβευσης του Αλέξη Τσίπρα ήταν τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά νυν και πρώην υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους οι: Ευάγγελος Αποστολάκης, Ρένα Δούρου, Πόπη Τσαπανίδου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Γιαννούλης, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Διονύσης Καλαματιανός, Νίκος Παππάς, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Ψυχογιός, Κυριακή Μάλαμα, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Λιάνης, Κώστας Γαβρόγλου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Παυσανίας Παπαγεωργίου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Στέφανος Τζουμάκας, αλλά και οι Νίκος Μπίστης και Μαρία Γιαννακάκη από τη Νέα Αριστερά.

Να σημειωθεί, δε, ότι, κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχνόπολη, τρεις υποστηρικτές του κόμματος ΝΙΚΗ άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση.



4 σχόλια:

  1. Τελικά Αλέξη λειτουργείς υπέρ ποιών ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Μακεδονία είναι ελληνική.σε έγραψε εσένα και τα συνάφεια σου ή Ιστορία.πουλημενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέρ της ριζοσπαστικής Αριστεράς φίλε. Όχι όποιας κι όποιας, της ριζοσπαστικής! Δεν έχουμε όλο το κείμενο της ομιλίας του, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι γεμάτη από σοσιαλιστική προοπτική, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κρατικοποιήσεις, ανηλεή πόλεμο στα εγχώρια μονοπώλια, αύξηση των άμεσων φόρων, μείωση της έμμεσης φορολογίας, έξοδο από ΝΑΤΟ για να μην είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο και κυρίως για να μην ξεχνιόμαστε διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων.
    Έτσι ιδρυματοποιημένε Αλέξη φυσικέ ηγέτη της προοδευτικής συμπαράταξης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.