Ποιες είναι οι πιο σημαντικές από τις αρχαιολογικές τοποθεσίες που βρίσκουμε στην Ελλάδα – Αναλυτικός οδηγός για τη σημασία και την ιστορία τους
Τα πιο σημαντικά αρχαία ερείπια της Ελλάδας — Ένας πλήρης οδηγός
Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστή η Ελλάδα, αλλά χωρίς αμφιβολία η αρχαία ιστορία της χώρας και ο ρόλος που έπαιξε στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Κεντρικό ρόλο σε αυτό διαμορφώνουν ακόμη και μέχρι τις μέρες μας τα αρχαία ερείπια της χώρας που διασώζονται μέχρι και σήμερα και αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, αλλά και πηγή έμπνευσης για διαχρονικές αξίες, όπως η ισότητα και η δημοκρατία, που ορίζουν ακόμη και σήμερα τη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Φυσικά, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει επηρεάζει και βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών άλλων τομέων της καθημερινής ζωής μας, από τις ταινίες μέχρι και τα τυχερά παιχνίδια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όποιος επισκεφτεί μια από τις κορυφαίες online πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα το IceCasino θα βρει δεκάδες συναρπαστικά και πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια η θεματολογία των οποίων βασίζεται στην αρχαία Ελλάδα, τους Θεούς του Ολύμπου και τα σπουδαία κτίσματα που είχαν δημιουργηθεί εκείνη την περίοδο.
10 μέρη που πρέπει να δείτε
Ας ρίξουμε, όμως, μια πιο αναλυτική ματιά στους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που εξακολουθούν να συναρπάζουν μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ιστορικά μνημεία με ιδιαίτερη σημασία, όπως:
1. Η Ακρόπολη
2. Το Αρχαίο Δίον
3. Η Αρχαία Αγορά Αθηνών
4. Η Αρχαία Πέλλα
5. Το Παναθηναϊκό Στάδιο
6. Οι Αρχαίες Μυκήνες
7. Το Θέατρο Επιδαύρου
8. Ο Ναός του Ποσειδώνα
9. Ο Ναός του Απόλλωνα
10. Το Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για 10 από τις σημαντικότερες αρχαίες τοποθεσίες που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα.
Ακρόπολη
Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είναι ένα από τα πιο διάσημα και σημαντικά αρχαία ερείπια στον κόσμο. Η εμβληματική τοποθεσία φιλοξενεί 4 αρχαία μνημεία, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.: τον Παρθενώνα , τα Προπύλαια (η πύλη προς την Ακρόπολη), το Ερέχθειο και το ναό της Αθηνάς Νίκης. Προσφέρει επίσης μια εξαιρετική θέα στην Αθήνα, καθώς είναι το πιο ψηλό σημείο της πόλης.
Αρχαίο Δίον
Ο Όλυμπος ήταν ο τόπος κατοικίας των 12 θεών της Αρχαίας Ελλάδας και εκεί βρίσκεται το αρχαίο Δίον. Ο αρχαιολογικός τόπος βρίσκεται ανάμεσα στις υπώρειες του Ολύμπου και τις ακτές του Αιγαίου και η πολεοδομική του διάταξη διαμορφώνεται από δρόμους, ο σημαντικότερος των οποίων είναι πλακοστρωμένος με πλάτος πέντε περίπου μέτρων.
Αρχαία Αγορά Αθηνών
Απέχει μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από τη βάση της Ακρόπολης. Ήταν εμπορικό και οικιστικό μέρος συνάντησης και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της αρχαίας Αθήνας. Σημείο που ξεχωρίζει είναι ο εκπληκτικός ναός του Ηφαίστου του 5ου αιώνα π.Χ.
Αρχαία Πέλλα
Η Πέλλα ήταν η πρωτεύουσα των Αρχαίων Μακεδόνων και ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται σε περίπου 70.000 τ.μ. περιλαμβάνοντας πολλά σημαντικά μνημεία με κυριότερο το ανάκτορο της Πέλλας. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε, πιθανότατα λόγω σεισμού. Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ανασκαφών που έφεραν στην επιφάνεια σπουδαία ευρήματα.
Παναθηναϊκό Στάδιο
Το εντυπωσιακό στάδιο χτίστηκε αρχικά το 330 π.Χ., αλλά ξαναχτίστηκε το 144 μ.Χ.. Είναι το μοναδικό στάδιο στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί πλήρως από μάρμαρο. Μετά από χρόνια που ήταν παραμελημένο, το στάδιο ανασκάφηκε και σε αυτό φιλοξενήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που έγιναν στην Αθήνα το 1896.
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας
Ακόμη ένα μέρος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς πρόκειται για τη γενέτειρά τους, το 776 π.Χ. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στο Αρχαίο Στάδιο ή το Ναό του Διός, όπου βρίσκεται το περίφημο Άγαλμα του Δία που θεωρούνταν ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.
Αρχαίες Μυκήνες
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα αρχαία ερείπια της Ελλάδας. Χρονολογείται πιθανότατα από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν μια πόλη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική μυθολογία και ιστορία. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την επιβλητική Πύλη των Λιονταριών και το Θησαυροφυλάκιο του Ατρέα.
Θέατρο Επιδαύρου
Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου που έχει χτιστεί στην πλαγιά της Αργολίδας στην Πελοπόννησο τον 4ο αιώνα π.Χ., είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία μέρη στην Ελλάδα. Χωράει συνολικά 16.000 θεατές και πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Ναός Ποσειδώνα
Βρίσκεται στο Σούνιο, σε απόσταση περίπου 1 ώρας από την Αθήνα. Ο Ναός του Ποσειδώνα στην κορυφή του λόφου, που χρονολογείται από το 400 π.Χ., με τις πανύψηλες κολώνες και την εκπληκτική θέα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δωρικών κιόνων, με 16 να στέκονται ακόμα. Είναι μέρος του Ιερού Τριγώνου της Ελλάδας, ένα τρίγωνο ναών (συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα και του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα) που ευθυγραμμίζονται σε χάρτη για να σχηματίσουν ένα τρίγωνο.
Ναός του Απόλλωνα
Χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. στους Δελφούς, ο Ναός του Απόλλωνα ήταν η κύρια τοποθεσία για τη λατρεία του Έλληνα θεού του ήλιου. Εκεί υπήρχε και το διάσημο μαντείο των Δελφών, που μετέδιδε σοφία και συμβουλές από τον ίδιο τον Απόλλωνα. Στους Δελφούς υπάρχει επίσης και ένα αμφιθέατρο 5.000 θέσεων που φιλοξένησε τους Αγώνες των Πυθίων.
Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού
Ίσως ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης. Στα ερείπια που έχουν απομείνει στην Κνωσό, ξεχωρίζει το Μινωικό Παλάτι με τον λαβύρινθο, τις ζωντανές τοιχογραφίες και τους εντυπωσιακούς κόκκινους τοίχους. Αυτή η δομή που μοιάζει με λαβύρινθο υποτίθεται ότι ενέπνευσε τον μύθο του Μινώταυρου, ενός άγριου θηρίου που νικήθηκε από τον θρυλικό ήρωα, Θησέα.
*Η ανάρτηση είναι διαφήμιση - προβολή προϊόντος και απευθύνεται σε άτομα άνω των 21 ετών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.