Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ: Η εκδήλωση μνήμης στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι (φωτο)



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/9/2024 η εκδήλωση που διοργάνωσαν η  Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ν.Πέλλας προς τιμή των ηρωικών νεκρών των νικηφόρων μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ  εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής με την ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας τον Αύγουστο του 1944 στα στενά του Μουχαρέμ- Χάνι.
Η εκδήλωση άνοιξε με την ανάγνωση του χρονικού των μαχών και του προσκλητήριου των ηρωικών νεκρών ανταρτών του ΕΛΑΣ, ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και ομιλία εκ μέρους της Τ.Ε. Πέλλας του μέλους της Χρήστου Κοντίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: 
«Κλείνουν σήμερα 80 χρόνια από τις μάχες και την ανατίναξη των Γερμανικών αμαξοστοιχιών στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι το 1944.
Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών σε όλη τη χώρα. Που αγωνίστηκαν  οραματιζόμενοι μια ελεύθερη πατρίδα για τους πολλούς και όχι για τα  συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών. 
Με το όραμα αυτό συσπείρωσε το ΕΑΜ τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε διαρκή αγώνα αντίστασης, σε αντιδιαστολή με όσους λάκισαν, συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές ή την κοπάνισαν μακριά από το μπαρούτι της μάχης.» (…) 
«Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική. Χιλιάδες, αμούστακα πολλές φορές, αγόρια & άβγαλτα κορίτσια, αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής, έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους. Στην περιοχή έδρασε το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με έδρα το Πάϊκο με πολλές ηρωικές σελίδες & νίκες στη περιοχή , όπως και εδώ στο Μουχαρέμ -Χάνι, που συνέβαλαν στην αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών το Σεπτέμβρη του 1944.» (…)
«Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν στις 3 προς 4 Αυγούστου με  60 νεκρούς & 2 αιχμαλώτους Γερμανούς και στις 6 Αυγούστου του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνάμεις Κατοχής, κύρια από τις δυνάμεις του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με έδρα το βουνό Πάϊκο βόρεια των Γιαννιτσών & του 16ου Συντάγματος με έδρα το Βέρμιο.» (…)
 «Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο της Αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, των νέων.Οι ιδέες των μαχητών του Μουχαρέμ-Χάνι, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας δεν πεθαίνουν. Το ότι θυσιάστηκαν για την λευτεριά την εθνική ανεξαρτησία και την προκοπή του λαού μας, δεν σημαίνει ότι οι ιδέες τους ξεχάστηκαν, οι ιδέες τους είναι εδώ, είναι μέσα μας, είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου. 
Κι αυτές θα νικήσουν !!!     
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς μαχητές του ΕΛΑΣ, που ορισμένοι έδωσαν και τη ζωή τους εδώ στο Μουχαρέμ Χάνι Έδεσσας,  για μια καλύτερη & δίκαιη κοινωνία!»
Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με αγωνιστικά και αντάρτικα τραγούδια.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.