26.9.24

Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας του Ιωάννη Ανδρόνογλου στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών


Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών συμμετέχει και φέτος στο θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, με τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά». 
Το θέμα αφορά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Νομισματικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, είναι οι παρακάτω:
Παρασκευή 27.9.2024
Παρουσίαση του νέου μεταλλίου του Νομισματικού Μουσείου για το 2024 στην αίθουσα Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, ώρα 12:00.
Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, με τον σολίστα Ιωάννη Ανδρόνογλου στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, ώρα 19:00.

Ο Ιωάννης Ανδρόνογλου
Ο Ιωάννης Ανδρόνογλου από τα Γιαννιτσά είναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σολίστ κιθάρας.
Έχει ηχογραφήσει τους δίσκους Travelling (Legend Classics, 2010, επανέκδ. Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2014) και Ioannis Andronoglou performs Domeniconi, Dyens, Yilmaz (Αεράκης, 2023). Έχει δημοσιεύσει σε έντυπη μορφή τα έργα του Mandilatos Impressions και Fantasia on a Thracian folksong (Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2015), το σύγγραμμα Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης στη σύνθεση έργων για κιθάρα (Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον, 2020) όπως και έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας κεφαλαίου στο συλλογικό τόμο Legacies of Ancient Greece in Contemporary Perspectives (Η.Π.Α.: Vernon Press, 2022). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, διεθνή επιστημονικά περιοδικά και στον ελληνικό ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο.
Ως σολίστ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και ως σολίστ-διδάσκων έχει συμμετάσχει σε σημαντικά, ανά τον κόσμο, φεστιβάλ κιθάρας (Guitar Foundation of America, Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου κ.α).
Ως εισηγητής έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με αντικείμενο την κιθάρα, όπως και σε συνέδρια μουσικολογικού, ιστορικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος (Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Dublin Guitar Symposium, Symposium on the Greeks κ.α.) και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες/ρεσιτάλ σε σημαντικούς ερευνητικούς φορείς της χώρας (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος κ.α.).
Είναι καθηγητής κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και Ακαδημαϊκός Υπότροφος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών/Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), όπου έχει περατώσει, επίσης, μεταδιδακτορική έρευνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Ενδεικτικές κριτικές
Albert Kunze, περιοδικό Soundboard (50/1, 2024, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), κριτική για τον δίσκο Ioannis Andronoglou performs Domeniconi, Dyens, Yilmaz:
«Ο Ιωάννης Ανδρόνογλου δίνει εξαιρετικές αναφορές στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Carlo Domeniconi, τις Παραλλαγές σε ένα λαϊκό τραγούδι της Ανατολίας και το Koyunbaba. Οι σημειώσεις του για το CD μιλούν για μια βαθιά αφοσίωση σε αυτή τη μουσική, η οποία είναι εμφανής στο παίξιμό του. (...) Ο Ανδρόνογλου είναι ένας εξαιρετικός παίκτης και ελπίζω να ακούσω περισσότερα από αυτόν».

Μάρκος Τσέτσος, Καθηγητής Αισθητικής της Μουσικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 15.2.2024:
«ο Γιάννης Ανδρόνογλου δεν είναι μόνο εξαιρετικός κιθαρίστας, αλλά και εξαιρετικός επιστήμονας. Και αυτά τα δύο δεν είναι τόσο χωριστά όσο νομίζουμε, αλλά επηρεάζουν το ένα το άλλο. Για να το θέσω απλά, ο Γιάννης παίζει καλά αυτά που παίζει μεταξύ άλλων επειδή έχει γνώσεις γύρω από αυτά που παίζει και οι γνώσεις του αυτές είναι καλές και θεμελιωμένες μεταξύ άλλων επειδή παίζει ο ίδιος αυτά που μελετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.