18.10.24

Γιώργος Λιάτσος: Ο 15χρονος από τα Γιαννιτσά που μας (ξανα)συστήνει τον Καραγκιόζη! (βίντεο)


"Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη θεατρικού θεάματος και παίζεται κυρίως με ημιδιαφανείς ζωγραφισμένες εικόνες, τις λεγόμενες φιγούρες. Για την διαχείριση των φιγούρων χρειάζεται ειδικές λαβίδες που είναι επάνω σε καίρια σημεία και προσφέρουν την αίσθηση της ευλυγισίας και της ζωντάνιας. Πολλές φορές η παράσταση συνοδεύεται από μουσικά από ζωντανή ορχήστρα για να γίνει πιο ωραία."
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ακόμη πιο μαγική εικόνα όταν ο καραγκιοζοπαίκτης είναι ... 15 ετών!!!
Κόντρα στις "συνήθειες" της νέας εποχής, κόντρα στη μόδα της ψηφιακής ζωής, ιδίως στους νέους, έρχεται ο μαθητής Α΄ Λυκείου Γιώργος Λιάτσος από τα Γιαννιτσά με τον συνεργάτη του Διονύση Τσέκρελη να μας θυμίσουν ότι η τέχνη μπορεί να έχει βαθιές ρίζες και να εξελιχθεί παράλληλα στην σύγχρονη εποχή. Και όχι οποιαδήποτε τέχνη αλλά η τέχνη του Θεάτρου Σκιών!!! Να μας θυμίσουν την κλασική φράση: «Θα φάμε, θα πιούμε, και νηστικοί θα κοιμηθούμε"!
Ακριβώς αυτό κάνει με αξιοθαύμαστο τρόπο ο ταλαντούχος Γιώργος Λιάτσος, ο οποίος μας (ξανα)συστήνει τον Καραγκιόζη στους "παλαιότερους" και τον γνωρίζει στους νέους μαζί με τα κατορθώματα και τις περιπέτειές του. Και η αλήθεια είναι ότι το κάνει με το μοναδικό ταλέντο του. Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Γιώργος Γρηγοριάδης, "με την καταπληκτική φωνή του έντυσε όλους τους ρόλους με απαράμιλλο χρονικό συντονισμό, συνδέοντας τέλεια τη φωνή του με την κίνηση που έδιναν στις πολλές και υπέροχες φιγούρες τόσο ο ίδιος όσο και οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές του και παρουσίασε πρόσφατα μια παράσταση Θεάτρου Σκιών".

"Να μην χαθεί αυτή η τέχνη που φθίνει με τον καιρό..."
"Όταν είδα πρώτη φορά παράσταση Θεάτρου Σκιών εντυπωσιάστηκα και ένιωσα έντονα ότι αυτό θέλω να το κάνω στη ζωή μου. Το να βλέπω κάτι τελείως άψυχο να ζωντανεύει στη σκηνή και να ακούω έναν άνθρωπο να αλλάζει χιλιάδες φωνές, ήταν κάτι το μοναδικό, κάτι το εντυπωσιακό", επισημαίνει ο Γιώργος προσθέτοντας ότι με βάση αυτό ξεκίνησε να ασχολείται για πρώτη φορά με το Θέατρο Σκιών.
"Τον αγαπώ πολύ τον Καραγκιόζη, αγαπώ όλους τους ήρωές του και είναι αυτό που με γεμίζει. Με τίποτα δεν θα τον αφήσω. Θέλω πραγματικά να καταφέρω να ασχοληθώ με αυτό στο μέλλον, ώστε να μην χαθεί αυτή η τέχνη που φθίνει με τον καιρό, αλλά παράλληλα να κάνω αυτό που πραγματικά θέλω στη ζωή μου και σ΄ αυτό έχω ένθερμους συμπαραστάτες τους γονείς μου", καταλήγει ο Γιώργος.
Εξάλλου το καλύτερο μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση το στέλνει ο περήφανος πατέρας του, Γρηγόρης Λιάτσος: "Αφήστε τα παιδιά σας να χαράξουν τον δικό τους δρόμο… μη τα αποτρέπετε από αυτό που αγαπούν αληθινά για να ακολουθήσουν αυτό που εσείς θέλετε…". Μπορεί να διαφωνήσει κανείς;

Διαχρονική αξία…
Η αξία του Θεάτρου Σκιών, η αξία του Καραγκιόζη είναι διαχρονική. Ο Καραγκιόζης "μιλάει" διαχρονικά, δηλαδή λέει αλήθειες που προσαρμόζονται στην εκάστοτε εποχή. Έχει δει μία Ελλάδα στην Τουρκοκρατία, στην Κατοχή,  στον Εμφύλιο, μία Ελλάδα της Δικτατορίας και φτάσαμε στην Ελλάδα της κρίσης και αυτός είναι εκεί...
Ο Γιώργος Λιάτσος επαναφέρει στο προσκήνιο τη χαμένη αίγλη του Καραγκιόζη αναδεικνύοντας την επιμορφωτική και καλλιτεχνική αξία του στον χώρο των λαϊκών τεχνών και θεαμάτων. Και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία όταν γίνεται από έναν 15χρονο μαθητή!!!
Ο Γιώργος Λιάτσος και ο Διονύσης Τσέκρελης θα συμμετέχουν σε ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει στα πλαίσια της εκπομπής «Είμαι στον τόπο σου» ο δημοσιογράφος Γιώργος Ροδάκογλου και θα προβληθεί από το κανάλι της TV100.
Είναι πολύ σημαντικό δε το γεγονός ότι παιδιά -μαθητές του Γιώργου Γρηγοριάδη θέλουν να κάνουν όλοι μαζί το πρώτο πανελλήνιο φεστιβάλ Καραγκιόζη στα Γιαννιτσά!
Δ. Μπ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.