Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Για τα εισοδήματα του 2024 η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» - Ποιοι επωφελούνται, οι εξαιρέσεις



Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ποιοι απαλλάσσονται, οι επίσημες ανακοινώσεις Χατζηδάκη.
Για τα εισοδήματα του 2024 η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» - Ποιοι επωφελούνται, οι εξαιρέσεις
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, η οποία θα συμπεριλάβει και όσους εργάζονται με μπλοκάκια.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος θα εφαρμοστεί άμεσα και για όσους διαθέτουν μπλοκάκια με έως και τρεις εργοδότες, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα καθυστερήσει έως το 2027, όπως φημολογείτο.
«Στην κατάργηση τέλους επιτηδεύματος θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και θα το δείτε γραμμένο για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενισχύοντας τη διαφάνεια των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς την απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι από το 2019 η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε μια συνεπή πολιτική φοροελαφρύνσεων και υπογράμμισε πως αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί και το 2025, προσφέροντας περαιτέρω ανακούφιση στους φορολογούμενους.
Επιπλέον ανέφερε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3%, αλλά τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10,7%.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024 ο πληθωρισμός ανήλθε σε 3% αλλά είχαμε αύξηση των εισόδων από ΦΠΑ στο 10,7%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των εσόδων συνδέεται από την ανάπτυξη και από την διασύνδεση των POS».

Σήμερα από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται:
  • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα 2 εκατ. ευρώ, οποίοι αύξησαν, για το 2023, τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός αν θεωρούνται τουριστικοί τόποι.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησης τους.
  • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Αγρότες κανονικού καθεστώτος-παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
  • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
  • Για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία προβλέπεται πλήρης απαλλαγή μέχρι και το 2024.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.