Οι πολίτες πλέον δεν διστάζουν να καταγγέλλουν επώνυμα τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εντοπίζουν. Τα πρόσφατα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή αύξηση των επώνυμων καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί συνολικά 185.573 καταγγελίες, εκ των οποίων 85.146 είναι επώνυμες. Αυτό υποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αποφασίζουν να βγουν από την ανωνυμία και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η εφαρμογή «Appodixi», που επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν και να αναφέρουν πλαστές αποδείξεις απευθείας στην ΑΑΔΕ, εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως αποδείξεις που είτε δεν έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθιστώντας τις ουσιαστικά ανύπαρκτες, είτε εκδόθηκαν μέσω «μαϊμού» φορολογικών μηχανισμών. Αυτές οι καταγγελίες έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό χιλιάδων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων στοιχείων από διάφορους κλάδους, όπως η εστίαση, αλλά και από κυκλώματα που χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά για να «εξαφανίζουν» τον τζίρο επιχειρήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού, σύμφωνα με το protothema.gr.
Οι πολίτες που καταγγέλλουν επώνυμα έχουν και οικονομικό κίνητρο. Εάν η καταγγελία τους οδηγήσει σε φορολογικό έλεγχο και επιβληθεί πρόστιμο, δικαιούνται χρηματική επιβράβευση, η οποία ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 €, ούτε να υπερβαίνει τις 3.000 €. Σε περίπτωση που η καταγγελία αφορά περισσότερες συναλλαγές από την ίδια επιχείρηση, η επιβράβευση υπολογίζεται βάσει της απόδειξης με τη μεγαλύτερη αξία.
«Φωτιά», όμως, έχει πάρει και η πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών». Μέσω αυτής της πλατφόρμας, υπάρχει δυνατότητα υποβολής ανώνυμων ή επώνυμων καταγγελιών με τη συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων, προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελιών.
Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς, καθώς και για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου σε πολίτες, επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία:
Διαφθορά ανώνυμες: 2.163 καταγγελίες
Διαφθορά επώνυμες: 633 καταγγελίες
Τελωνειακές ανώνυμες: 307 καταγγελίες
Τελωνειακές επώνυμες: 26 καταγγελίες
Φορολογικές ανώνυμες: 21.217 καταγγελίες
Φορολογικές επώνυμες: 3.105 καταγγελίες
Προσοχή όμως: Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι «τόσο το κείμενο της καταγγελίας όσο και τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.) αποτελούν δεδομένα, τα οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να γνωστοποιηθούν στον/ην καταγγελλόμενο/η (άρθ. 15 ΓΚΠΔ, άρθ. 33 ν. 4624/19, άρθ. 5 ν. 2690/99, υπ’ αριθ. 73/2010 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.