Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ολοκληρωμένο σχέδιο οδηγιών από το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πυρηνόκαρπων



Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, εργάζονται συντονισμένα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του ιού στα πυρηνόκαρπα. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει: Α. Την αναλυτική εξέταση της ασθένειας με σκοπό να εντοπιστούν με ακρίβεια τα παθογόνα αίτια που προκαλούν την παραμόρφωση των καρπών (ροδακίνων), και Β. Την έκδοση οδηγού συμβουλών προς τους παραγωγούς για υιοθέτηση καλλιεργητικών πρακτικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά το τις συμβουλές, συμπληρωματικά με τις οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα που δόθηκαν στους παραγωγούς τον περασμένο Απρίλιο, έχουν εκδοθεί από το Τμήμα του Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις:

1.     «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα», Α.Π 4894/123121/26-04-2024

2.     «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων», Α.Π. :10086/278395/17-09-2024

Σημειώνεται ότι, η αρμόδια υπηρεσία ενημερώνει τους παραγωγούς πως το δεύτερο πακέτο κατευθυντήριων οδηγιών, πρέπει να εφαρμοστεί συνδυαστικά με το πρώτο πακέτο οδηγιών που αφορά την αντιμετώπιση των ιών που έχουν βρεθεί, από τα πρώτα δείγματα (φύλλα).

Το δεύτερο πακέτο οδηγιών προέκυψε επειδή κατά την εξέταση παραμορφωμένων καρπών ροδάκινων/νεκταρινιών από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), οι οποίοι προέρχονταν από οπωρώνες περιοχών της Λάρισας, Ημαθίας και Πέλλας, έχουν βρεθεί ακάρεα του γένους Eriophyes sp., τα οποία υπάρχει πιθανότητα να προκαλούν ή να συμβάλλουν στην εμφάνιση παραμορφώσεων των καρπών των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα)

Στην ανακοίνωση της η αρμόδια υπηρεσία καλεί τις τοπικές υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου της χώρας να ενημερώσουν σχετικά τους καλλιεργητές πυρηνοκάρπων στην περιοχή αρμοδιότητας τους.

Παράλληλα, κλιμάκιο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινσιτούτου, θα μεταβεί στην περιοχή της Πέλλας, όπου θα πραγματοποιήσει οργανωμένη δειγματοληψία από τα προσβαλλόμενα δέντρα προκειμένου να εκπονήσει τη σχετική έρευνα και μελέτη, που της έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφορικά με το ζήτημα ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Το φαινόμενο της παραμόρφωσης των καρπών που προσβάλλει τη ροδακινιά είναι ένα ζήτημα που οφείλουμε να το προσεγγίσουμε κυρίως επιστημονικά. Και αυτό, γιατί, μαζί με τη στήριξη των παραγωγών μας που πλήττονται από την απώλεια παραγωγής, μέριμνα μας είναι να προστατέψουμε την ίδια την καλλιέργεια καθώς επίσης και να ελέγξουμε τυχόν εξάπλωση της που θα δημιουργούσε γενικευμένο πρόβλημα στην κατηγορία των πυρηνόκαρπών. Καλούνται οι παραγωγοί μας να ακολουθήσουν οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών που έχει εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, σε συνεργασία με το Μπενάκειο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να περιορίσουμε την έκταση του προβλήματος. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και με την καθοδήγηση των επιστημόνων εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε.»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Αρε Καρασμάνη έπρεπε πιο μπροστά να τους μαστυγωσεις απο το βήμα της βουλής για να ξυπνήσουν. Και πάλι έχω αμφιβολίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.