13.10.24

''Διαδικτυακή Πραγματικότητα και Προκλήσεις''- Εκδήλωση στην Μυτιλήνη με ομιλητή του Γ. Παπαπροδρόμου (βίντεο)


Mια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα “Διαδικτυακή Πραγματικότητα και Προκλήσεις”, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές της Στ τάξης, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Εισηγητής της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α., πτυχιούχος νομικής, δικαστικός γραφολόγος και πρώην Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαπροδρόμου επικεντρώθηκε σε σημαντικά ζητήματα της διαδικτυακής εποχής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε βασικά ερωτήματα που αφορούν τη σημερινή προσέγγιση του κυβερνοχώρου και του κυβερνοεγκλήματος. Εξήγησε τι ακριβώς ορίζεται ως “κυβερνοχώρος” και “κυβερνοέγκλημα”, προσδιορίζοντας τη σημασία αυτών των όρων στην καθημερινότητά μας.

Μία από τις κεντρικές θεματικές της ομιλίας ήταν η κατανόηση του κυβερνοοικοσυστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τις τεχνολογικές υποδομές όσο και τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών με αυτές. Ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε επίσης στην τεχνολογία στην Ελλάδα, κάνοντας μια εντυπωσιακή αναφορά στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ως πρώιμο τεχνολογικό θαύμα που υποδεικνύει τη μακρά ιστορία των τεχνολογικών καινοτομιών στη χώρα μας.

Σημαντική αναφορά έγινε στο ψηφιακό χάσμα, δηλαδή τη διαφορά στην πρόσβαση και χρήση της τεχνολογίας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση, ώστε να αμβλυνθούν αυτές οι διαφορές.

Ο κ. Παπαπροδρόμου επίσης αναφέρθηκε στα διαδικτυακά παιχνίδια, μια τάση που αφορά άμεσα τους νέους, επισημαίνοντας τους κινδύνους που αυτά μπορεί να κρύβουν, όπως ο εθισμός ή η έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα φαινόμενα του κυβερνοεκφοβισμού (cyberbullying) και του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον, δύο ζητήματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία σήμερα.

Ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων, ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας στην ψηφιακή εποχή, ήταν επίσης μέρος της συζήτησης, με τον κ. Παπαπροδρόμου να επισημαίνει πόσο εύκολα μπορούν να παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, αν δεν λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις διαδικτυακές απάτες, που εξελίσσονται συνεχώς και γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Ο κ. Παπαπροδρόμου παρείχε χρήσιμες οδηγίες προς τα παιδιά για την προστασία τους από αυτές τις απειλές, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης και της προσοχής στη χρήση του διαδικτύου.

Στο τέλος της ομιλίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις δικές τους απορίες στον κ. Παπαπροδρόμου, με τον ίδιο να απαντά με σαφήνεια και να τους προσφέρει πρακτικές συμβουλές. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, με τους νέους να εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της ψηφιακής ασφάλειας και της προστασίας στο διαδίκτυο.

Η ημερίδα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης και προβληματισμού για τις προκλήσεις που θέτει η διαδικτυακή πραγματικότητα και άφησε θετικές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.